icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je baby meenemen op de fiets

Kan je kind nog niet zelfstandig zitten? Dan mag hij niet in een fietszitje. Toch zijn er manieren om je baby te vervoeren met de fiets, maar welke optie is het beste?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 augustus 2018

stoeltje-baby-fiets

Liever niet fietsen

Allereerst: heb je de optie om een kleine baby anders te vervoeren dan op de fiets dan heeft dat altijd de voorkeur. Heb je geen andere optie? Houd dan in deze periode de ritjes zo kort mogelijk en vermijd hobbelige routes. Te veel trillingen zijn niet goed voor je baby.

Bakfiets heeft de voorkeur

Heb je een fietskar of bakfiets? Zet dan een autostoeltje of babyschelp vast met een speciale bevestigingsset. Gebruik eventueel een extra hoofdsteun. Plaats het zitje bij voorkeur tegen de rijrichting in. Deze positie biedt meer steun aan het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing.

Trillingen verminderen

Een fietskar of bakfiets kan behoorlijk trillen. Het helpt om extra gewicht in de bak te plaatsen. Bijvoorbeeld in de vorm van boodschappen. Of een broertje of zusje kan samen met de baby in de bakfiets zitten.

Bakfiets voor een vast bedrag per maand?

Met ons E-bike collectief lease je een elektrische bakfiets voor een vast bedrag per maand. Mét onderhoud, verzekering, pechhulp en verlengde garantie op de accu.

Bekijk de bakfietsen

E-bike 267x150

Autostoeltje bevestigen

Is je kind 4 maanden of ouder? Dan kun je een speciale drager kopen om een autostoeltje achterop je fiets te bevestigen. Zo’n drager ziet er misschien niet zo stabiel uit, maar volgens veiligheidNL gebeuren er maar weinig ongelukken mee. Toch adviseren wij te kijken naar een andere oplossing. In zo'n autostoeltje achterop heeft een baby nog veel trillingen te verduren. Je kunt je baby niet in de gaten houden, en je kunt het kindje niet tegen de rijrichting in vervoeren. De fiets wordt er wel onstabieler door, omdat er veel meer gewicht achter de as van je achterwiel zit. Let dus goed op met het vastzetten van je kind en het op- en afstappen.

Niet in een draagzak!

Is een bakfiets of fietskar geen optie? Dan kan het verleidelijk zijn om te fietsen met je kind in een draagzak. Doe dit niet. De draagzak biedt geen enkele bescherming bij een val. Je baby kan er zelfs uit vallen of jij kan tijdens een val op je kind belanden.

Als je baby 6 à 9 maanden is en hij kan zelfstandig kan zitten, kun je met hem gaan fietsen. Bekijk de tips over het fietsen met kinderen van 6-9 maanden tot 3 jaar.

Nieuw & interessant

 • fietsstoeltje-jockey-comfort-WAARSCHUWING-sfeerbeeld-1200x800
  Nieuws  |  21 aug.

  Waarschuwing: fietsstoeltje Jockey Comfort

  Kinderen kunnen de sluiting van fietsstoeltje Jockey Comfort losmaken. Je kunt een nieuwe gordelset aanvragen bij fabrikant Britax Römer.
 • Debeste_algemeenbeeld
  29 jan.

  Uitslag van de test fietsstoeltjes 2016

  In januari 2016 publiceerden we onze laatste test van fietsstoeltjes. Een aantal van deze geteste fietsstoeltjes voor voor- en achterop de fiets zijn nog verkrijgbaar. Wat waren onze bevindingen?
 • gut-getest-fietshelmen eerste indruk
  Nieuws  |  14 jul.

  Kinderfietshelmen getest

  Onze Duitse collega’s van Stiftung Warentest testten 19 verschillende fietshelmen. Hun conclusie: elke fietshelm is beter dan geen, maar toch raden ze 4 modellen af.
 • Video_Fietszitjestest_1200x800
  Nieuws  |  18 apr.

  Correctie en aanvulling publicatie fietsstoeltjes Consumentengids april

  In het artikel over fietsstoeltjes (Consumentengids april 2016) zijn enkele onjuistheden in de richtprijzen en testoordelen geslopen.