icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fietsstoeltje kopen: welk type heb je nodig?

Fietsstoeltjes zijn er voor zowel voorop als achterop de fiets. Tot 3 jaar zitten kinderen meestal voorop. Waar moet je op letten als je een fietsstoeltje gaat kopen? Wij geven je een aantal tips.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 27 januari 2022

fietsstoeltje-soorten

Er staat geen nieuwe test op de planning. Dat komt omdat er weinig kwaliteitsverschil was tussen fietsstoeltjes in de laatste testen. Ook is een groot deel van de eerder geteste fietsstoeltjes nog verkrijgbaar. Wel hebben meer dan 200 reviewers hun fietsstoeltjes beoordeeld.

Hier geven we tips wat voor type zitje je voor welke fase kunt gebruiken. Je kind mag in een fietsstoeltje zodra hij zelfstandig kan zitten. Meestal is dat tussen de 6 en 9 maanden. Zet kinderen tot ze 3 jaar zijn in een zitje voorop de fiets. 

Fietsstoeltje voorop: kinderen van 6 à 9 maanden tot 3 jaar

Fietszitje vooropFietsstoeltjes voor voorop (klasse C15) zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Die monteer je aan de stuurpen. Maak ritjes met kinderen tot 1 jaar niet te lang en vermijd hobbels en drempels. Kan je baby nog niet zitten, maar wil je hem wel graag meenemen op de fiets? Dan kun je dat anders oplossen.

Lees meer over fietsen met een baby.  

Uitproberen

Met een fietsstoeltje voorop houd je minder ruimte over om op te stappen. Ook raken je knieën bij het fietsen al snel het stoeltje. Daarnaast gaat het sturen wat lastiger. De norm geeft aan dat je minstens 45 graden moet kunnen uitdraaien met je stuur. Probeer in de winkel uit of je hiervoor genoeg ruimte hebt.

Mamafiets

Je kunt ook kiezen voor een mamafiets. Deze fietsen hebben een extra breed stuur. Zo stuur je makkelijker en je hebt meer ruimte bij het op- en afstappen. Vaak kun je bij het parkeren ook het voorwiel vastzetten. Zo staat de fiets stabiel wanneer je je kind in of uit het zitje tilt. 

Mountainbike of racefiets?

Bij gewone fietsen zit het stuur meestal boven op de stuurpen. Daaraan kun je fietszitjes prima bevestigen. Maar bij bijvoorbeeld mountainbikes en racefietsen hangt het stuur 'voor' de stuurpen, en dan wordt bevestigen lastiger. Je kunt daarop niet alle fietsstoeltjes monteren. Controleer daarom voor aankoop van een zitje de montagemogelijkheden.

Accessoires

Voor zitjes voorop is een windscherm wel zo prettig. En een regenhoes kan in Nederland ook geen kwaad. Sommige merken verkopen daarnaast zachte stuurtjes en/of kussentjes. Extra comfortabel als je kind onderweg in slaap valt. 

Fietsstoeltje achterop: kinderen van 3 tot 6 jaar

BesteDetail-Fietszitje-Achterop-kleurEen kind achterop is voor de ouders vaak wat makkelijker. Fietsen en opstappen gaat eenvoudiger en je krijgt je kind ook makkelijker in het zitje. Fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Hoe zwaar je kind precies mag zijn is afhankelijk van de klasse van het fietsstoeltje:

  • Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo.
  • Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo.

Deze informatie vind je vaak terug in de handleiding, of vraag het de winkelier. Goedgekeurde stoeltjes zijn geschikt voor bagagedragers die maximaal 25 kilo kunnen dragen.

Is je kind zwaarder dan 22 kilo, dan wordt het tijd dat hij zelf gaat fietsen. Er zijn wel fietsstoeltjes te koop in een zwaardere categorie (zelfs tot 35 kilo). Maar op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten.

Montage op de bagagedrager

Sommige fietsstoeltjes zijn alleen geschikt voor fietsen met een bagagedrager. Je monteert dan een koppelstuk op de bagagedrager waarin je het zitje klikt. Ook bevestig je het zitje aan het frame met een band die je om de zadelbuis monteert.

Bij elektrische fietsen zit de accu vaak bij de bagagedrager. Let erop dat sommige zitjes hierop niet gemonteerd kunnen worden.

Montage aan de zadelbuis

Naast de zitjes voor op de bagagedrager, zijn er ook fietsstoeltjes die je aan de zadelbuis bevestigt. Deze zijn ook geschikt voor fietsen zonder bagagedrager. De fabrikant levert een adapter en bevestigingsset bij het fietsstoeltje. Je kunt eventueel een tweede adapter aanschaffen, zodat je het zitje ook op een andere fiets kunt gebruiken.

Natuurlijk let je ook op de veiligheid van het fietsstoeltje. En zijn de zitjes eigenlijk meeverzekerd op je fietsverzekering?

Fietsstoeltjes voor kinderen van 6 jaar of ouder

Kinderen van 6 jaar en ouder fietsen vaak zelf. Maar soms is het handig als ze toch ook bij papa of mama nog achterop mee kunnen op de fiets. Op deze leeftijd passen kinderen echter niet meer in een ‘gewoon’ stoeltje voor achterop.

Voor 6- tot 10-jarigen kies je een zogenaamde junior fietszitjes. Junior zitjes hebben een zitting en rugleuning met een gordeltje en losse voetsteuntjes. Junior fietszitjes bevestig je op de achterdrager van je fiets. Deze worden meestal geleverd met een adapter die je permanent op je bagagedrager vastmaakt. Het zitje klik of klem je op deze adapter wanneer je hem wil gebruiken. Maar hij kan er dus ook eenvoudig weer af.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.