icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fietsstoeltje kopen: welke soort heb je nodig?

Fietsstoeltjes zijn er voor zowel voorop als achterop de fiets. Kinderen tot 3 jaar zitten meestal voorop. En als ze wat ouder worden, verplaatsen ze naar een fietsstoeltjes achterop. Maar waar moet je op letten als je een fietsstoeltje aanschaft? Wij geven je een aantal tips.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 augustus 2018

fietsstoeltje-soorten

We hebben enkele jaren geleden fietsstoeltjes getest. Daaruit bleek dat er weinig kwaliteitsverschil is tussen de stoeltjes. Ze waren allemaal prima, we testen ze dan nu ook niet meer. De laatste fietsstoeltjestest is van 2016. Wel geven we tips wat voor soort zitje je kunt gebruiken in welke situatie.

Zodra je kind zelfstandig kan zitten kan hij of zij in een fietsstoeltje. Bij de meeste kinderen is dat tussen de 6 en 9 maanden. Eerst gaan kinderen in een zitje voorop de fiets, later kunnen ze ook in een zitje achterop de fiets. Als je een zitje koopt is altijd direct wel duidelijk of het een zitje voor voorop of achterop is.

Fietsstoeltjes voorop: kinderen van 6 à 9 maanden tot 3 jaar

Fietszitje vooropHet fietsstoeltje monteer je aan de stuurpen en is geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Soms staat bij een zitje een klasse vermeld op een label. Dit is klasse C15. Maak ritjes met kinderen tot 1 jaar niet te lang en vermijd hobbels en drempels. Fietsen met een baby die nog niet kan zitten? Dat moet je dus anders oplossen.

Uitproberen

Met een fietsstoeltje voorop hou je minder ruimte over om op te stappen. Ook raken je knieën bij het fietsen al snel het stoeltje. Daarnaast gaat het sturen wat lastiger. De norm geeft aan dat je minstens 45 graden moet kunnen uitdraaien met je stuur. Probeer in de winkel uit of je hiervoor genoeg ruimte hebt.

Mamafiets

Je kunt ook kiezen voor een mamafiets. Deze fietsen hebben een extra breed stuur zodat je meer ruimte hebt. Mamafietsen hebben vaak als extra voorziening een slot waarmee je het voorwiel vast kunt zetten.

Mountainbike of racefiets?

Gewone fietsen hebben vaak een traditionele stuurpen en stuur: het stuur zit boven op de stuurpen. Dat is geen probleem bij fietszitjes. Heb je een mountainbike, racefiets of een andere fiets waarbij het stuur 'voor' de stuurpen hangt dan wordt het lastiger. Je kunt dan niet alle fietsstoeltjes monteren. Check daarom de montagemogelijkheden extra goed.

Accessoires

Koop je een zitje voorop? Schaf dan voor extra comfort een windscherm aan. In Nederland kan een regenhoes ook geen kwaad. Sommige merken verkopen nog extra kussensets. Zo wordt het zitje comfortabeler en kan je kind slapen.

Fietsstoeltje achterop: kinderen van 3 tot 6 jaar

BesteDetail-Fietszitje-Achterop-kleurEen kind achterop is voor de ouders vaak wat makkelijker. Fietsen en opstappen gaat eenvoudiger en je krijgt je kind ook makkelijker in het fietsstoeltje. Fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 tot 22 kilo. Hoe zwaar je kind precies mag zijn is afhankelijk van de klasse van het fietsstoeltje:

 • Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo
 • Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo

Deze informatie vind je vaak terug in de handleiding of vraag het de winkelier. Goedgekeurde stoeltjes zijn geschikt bevonden voor bagagedragers die maximaal 25 kilo kunnen dragen. Is je kind zwaarder dan 22 kilo dan wordt het tijd voor het kind om zelf te gaan fietsen. Er zijn nog wel fietstoeltjes te koop voor kinderen die zwaarder zijn (zelfs tot 35 kilo), maar op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten.

Montage van een fietsstoeltje achterop de zadelbuis

Een fietsstoeltje voor aan de zadelbuis is ook geschikt voor fietsen zonder bagagedrager. De fabrikant levert een adapter en bevestigingsset bij het fietsstoeltje. Hiermee bevestig je het stoeltje aan je fiets. Overweeg een tweede adapter op een andere fiets te zetten. Zo kun je het stoeltje ook op een andere fiets gebruiken.

Montage van een fietsstoeltje op de bagagedrager

Sommige fietsstoeltjes zijn alleen geschikt voor fietsen met een bagagedrager. Je monteert op de bagagedrager een soort koppelstuk waar je het zitje in klikt. Het fietsstoeltje moet ook een extra framebevestiging krijgen aan een ander deel van de fiets. Daarvoor is een band meegeleverd die je om de zadelbuis vastmaakt. Heb je een elektrische fiets, dan zit bij de bagagedrager vaak ook de accu. Let er dan op of het zitje wel past.

Let ook op de veiligheid van het fietsstoeltje. En, zijn fietsstoeltjes meeverzekerd op je fietsverzekering?

Nieuw & interessant

 • fietsstoeltje-jockey-comfort-WAARSCHUWING-sfeerbeeld-1200x800
  Nieuws  |  21 aug.

  Waarschuwing: fietsstoeltje Jockey Comfort

  Kinderen kunnen de sluiting van fietsstoeltje Jockey Comfort losmaken. Je kunt een nieuwe gordelset aanvragen bij fabrikant Britax Römer.
 • Debeste_algemeenbeeld
  29 jan.

  Uitslag van de test fietsstoeltjes 2016

  In januari 2016 publiceerden we onze laatste test van fietsstoeltjes. Een aantal van deze geteste fietsstoeltjes voor voor- en achterop de fiets zijn nog verkrijgbaar. Wat waren onze bevindingen?
 • gut-getest-fietshelmen eerste indruk
  Nieuws  |  14 jul.

  Kinderfietshelmen getest

  Onze Duitse collega’s van Stiftung Warentest testten 19 verschillende fietshelmen. Hun conclusie: elke fietshelm is beter dan geen, maar toch raden ze 4 modellen af.
 • Video_Fietszitjestest_1200x800
  Nieuws  |  18 apr.

  Correctie en aanvulling publicatie fietsstoeltjes Consumentengids april

  In het artikel over fietsstoeltjes (Consumentengids april 2016) zijn enkele onjuistheden in de richtprijzen en testoordelen geslopen.