icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilige fietsstoeltjes

Het is belangrijk om je kinderen veilig te vervoeren. Jaarlijks belanden er namelijk veel kinderen op de eerste hulp na fietstochtjes. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen met veilige fietsstoeltjes, spaakbeschermers en een aantal handige tips.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 augustus 2018

Artikel_veiligheidfietszitjes

Geen testresultaten

We hebben geen recente test met een tabel met fietsstoeltjes waar in staat welke veilig zijn en welke niet. Uit onze testen van enkele jaren geleden kwamen geen grote problemen, alle zitjes vonden we veilig. Er waren alleen verschillen in het gebruiksgemak. Veel van die zitjes zijn nog steeds te koop. Je vind hier de resultaten van de fietsstoeltjes test van 2016. 

Staat het zitje dat jij op het oog hebt er niet bij? Er zijn wel een aantal veilgheidspunten waar je op kunt letten wanneer je een zitje koopt, zeker wanneer je een tweede handszitje koopt.

Vermelding Europese veiligheidsnorm

Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code vind je op een sticker of staat gedrukt in het plastic op het stoeltje. Heeft het fietsstoeltje geen vermelding van de norm, meld het dan bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en kies dan voor een ander stoeltje.

Zo'n vermelding van de norm is alleen niet genoeg. Een zitje kan in de winkel beschadigen dus check ook altijd voor de zekerheid nog onderstaande punten. Helemaal belangrijk als je een tweedehands fietszitje koopt, want dat kan het zijn dat onderdelen versleten zijn, missen of kapot zijn gegaan.

Gordels

 • Zit er een veilige gordel op het stoeltje? Je kind moet tenminste bij de schouders en het kruis vastzitten.
 • Zijn de riemen minstens 20mm breed?
 • Kan je kind de gordel niet openen? Als je 2 verschillende handelingen moet doen, bijvoorbeeld iets indrukken en dan trekken, is het goed.

Bescherming en zichtbaarheid

 • Kan je kind nergens bekneld raken?
 • Biedt de rugleuning ook voldoende bescherming aan de zijkant?
 • Heeft een stoeltje voor achterop eigen reflectoren, of reflecterende stickers?

Voetsteunen

Fietsstoeltjes voor kinderen tot 5 jaar hebben, als het goed is, een geïntegreerde voetsteun. Dat heeft alleen zin als ze ook gebruikt worden. Zet de voeten altijd goed vast in de voetsteun met de riempjes.

Bij fietsstoeltjes voor oudere kinderen zijn de voetsteunen los aan de fiets bevestigd. Er zit dan tussen de voet en de spaken onvoldoende bescherming, ook als er wel een jasbeschermer op de fiets zit.

Spaakbeschermer

Een jasbeschermer is niet stevig genoeg om te voorkomen dat voeten tussen de spaken komen en zit het meestal niet op de juiste plek. Kies daarom liever voor een spaakbeschermer. Een goede spaakbeschermer is van gehard plastic en wordt bevestigd tussen het voetensteuntje en het wiel. Zorg ervoor dat de spaakbeschermer stevig vast zit. Fietstassen met een harde binnenkant zijn ook goed. Zit je kind op een zadeltje op de fietsstang? Bevestig dan de spaakbeschermer vlakbij het voorwiel.

Bekijk de eerste indruk van 2 spaakbeschermers.

Nieuw & interessant

 • fietsstoeltje-jockey-comfort-WAARSCHUWING-sfeerbeeld-1200x800
  Nieuws  |  21 aug.

  Waarschuwing: fietsstoeltje Jockey Comfort

  Kinderen kunnen de sluiting van fietsstoeltje Jockey Comfort losmaken. Je kunt een nieuwe gordelset aanvragen bij fabrikant Britax Römer.
 • Debeste_algemeenbeeld
  29 jan.

  Uitslag van de test fietsstoeltjes 2016

  In januari 2016 publiceerden we onze laatste test van fietsstoeltjes. Een aantal van deze geteste fietsstoeltjes voor voor- en achterop de fiets zijn nog verkrijgbaar. Wat waren onze bevindingen?
 • gut-getest-fietshelmen eerste indruk
  Nieuws  |  14 jul.

  Kinderfietshelmen getest

  Onze Duitse collega’s van Stiftung Warentest testten 19 verschillende fietshelmen. Hun conclusie: elke fietshelm is beter dan geen, maar toch raden ze 4 modellen af.
 • Video_Fietszitjestest_1200x800
  Nieuws  |  18 apr.

  Correctie en aanvulling publicatie fietsstoeltjes Consumentengids april

  In het artikel over fietsstoeltjes (Consumentengids april 2016) zijn enkele onjuistheden in de richtprijzen en testoordelen geslopen.