icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilige fietsstoeltjes

Het is belangrijk om je kinderen veilig te vervoeren. Jaarlijks belanden er namelijk veel kinderen op de eerste hulp na fietstochtjes. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen met veilige fietsstoeltjes, spaakbeschermers en een aantal handige tips.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  17 januari 2018

Artikel_veiligheidfietszitjes

Vermelding Europese veiligheidsnorm

Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code vind je op een sticker of staat gedrukt in het plastic op het stoeltje. Heeft het fietsstoeltje geen vermelding van de norm? Kies dan voor een ander stoeltje.

Zo'n vermelding van de norm is alleen niet genoeg. Check ook altijd voor de zekerheid nog onderstaande punten, zeker als je een tweedehands fietszitje koopt.

Gordels

 • Zit er een veilige gordel op het stoeltje? Je kind moet tenminste bij de schouders en het kruis vastzitten.
 • Zijn de riemen minstens 20mm breed?
 • Kan je kind de gordel niet openen? Als je 2 verschillende handelingen moet doen, bijvoorbeeld iets indrukken en dan trekken, is het goed.

Bescherming en zichtbaarheid

 • Kan je kind nergens bekneld raken?
 • Biedt de rugleuning ook voldoende bescherming aan de zijkant?
 • Heeft een stoeltje voor achterop eigen reflectoren, of reflecterende stickers?

Voetsteunen

Fietsstoeltjes voor kinderen tot 5 jaar hebben, als het goed is, een geïntegreerde voetsteun. Dat heeft alleen zin als ze ook gebruikt worden. Zet de voeten altijd goed vast in de voetsteun met de riempjes.

Bij fietsstoeltjes voor oudere kinderen zijn de voetsteunen los aan de fiets bevestigd. Er zit dan tussen de voet en de spaken onvoldoende bescherming, ook als er wel een jasbeschermer op de fiets zit.

Spaakbeschermer

Een jasbeschermer is niet stevig genoeg om te voorkomen dat voeten tussen de spaken komen en zit het meestal niet op de juiste plek. Kies daarom liever voor een spaakbeschermer. Een goede spaakbeschermer is van gehard plastic en wordt bevestigd tussen het voetensteuntje en het wiel. Zorg ervoor dat de spaakbeschermer stevig vast zit. Fietstassen met een harde binnenkant zijn ook goed. Zit je kind op een zadeltje op de fietsstang? Bevestig dan de spaakbeschermer vlakbij het voorwiel.

Bekijk de eerste indruk van 2 spaakbeschermers.

Nieuw & interessant

 • Debeste_algemeenbeeld
  29 jan.

  Uitslag van de test fietsstoeltjes 2016

  In januari 2016 publiceerden we onze laatste test van fietsstoeltjes. Een aantal van deze geteste fietsstoeltjes voor voor- en achterop de fiets zijn nog verkrijgbaar. Wat waren onze bevindingen?
 • gut-getest-fietshelmen eerste indruk
  Nieuws  |  14 jul.

  Kinderfietshelmen getest

  Onze Duitse collega’s van Stiftung Warentest testten 19 verschillende fietshelmen. Hun conclusie: elke fietshelm is beter dan geen, maar toch raden ze 4 modellen af.
 • Video_Fietszitjestest_1200x800
  Nieuws  |  18 apr.

  Correctie en aanvulling publicatie fietsstoeltjes Consumentengids april

  In het artikel over fietsstoeltjes (Consumentengids april 2016) zijn enkele onjuistheden in de richtprijzen en testoordelen geslopen.
 • Voetbeschermers
  Eerste indruk  |  1 okt.

  Spaakafschermers

  Jaarlijks belanden maar liefst 2300 kinderen (tot 6 jaar) op de eerste hulp, doordat hun voetjes tussen de spaken beklemd raakten. De meeste jasbeschermers zijn niet stevig genoeg om de voetjes te beschermen. Stevige spaakafschermers als Yeppie Feet en Veilige Voetjes bieden uitkomst.