icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek wijzigen: lagere rente na overlijden

Na het verlies van je partner heb je vaak minder inkomen. Heb je geen uitkering vanuit een overlijdensrisicoverzekering, dan lopen de hypotheeklasten gewoon door. Veel hypotheekverstrekkers geven je de keuze om de huidige, lage hypotheekrente te betalen. Daar moet je wel zelf om vragen.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:13 november 2023

hypotheek-wijzigen-overlijden

Rente openbreken zonder boete

De rentevaste periode van je hypotheeklening mag je meestal niet kosteloos openbreken. Vertrek je naar een andere hypotheekbank, dan betaal je een boete.

Er zijn wel uitzonderingen. Bij veel banken kun je gratis van de gekozen renteperiode af na het overlijden van je partner of na een verhuizing.

Boetevrij aflossen na overlijden

Vaak krijg je na overlijden een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Die verzekering is gekoppeld aan de hypotheek. De bank lost met dit geld de hypotheeklening boetevrij af.

Geen overlijdensrisicoverzekering

Heb je geen overlijdensrisicoverzekering? Dan heb je na de dood van je partner 2 opties:

  1. Meestal kun je boetevrij aflossen na overlijden. Het maakt daarbij niet uit of het geld uit eigen spaarpot komt of uit een nieuwe hypotheeklening bij een andere bank.
  2. Bij een aantal geldgevers kun je zonder boete de hoge hypotheekrente afkopen. En kun je overstappen naar de huidige, lagere rente bij je eigen bank. Dit is vaak voordeliger dan overstappen naar een andere bank. Meestal zijn er geen advieskosten. Je hebt sowieso geen notaris- en taxatiekosten. De bank kan wel administratiekosten rekenen.

Partner heeft niet meegetekend voor hypotheek

Bij veel hypotheekverstrekkers kan de overblijvende partner de hypotheek aflossen. Ook als die partner niet heeft getekend voor de hypotheek (niet-medeschuldenaar). Er kunnen wel voorwaarden aan verbonden zijn zoals:

  • Er geldt een bepaalde termijn. Aflossen moet bijvoorbeeld binnen 6 maanden na het overlijden.
  • Aflossen kan alleen met een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering of uit eigen middelen. Dus boetevrij naar een andere bank overstappen kan dan niet.

Zonder boete aflossen door de partner die niet heeft getekend kan bij:

ABN AMRO MUNT Hypotheken

Allianz

NIBC

Argenta

Obvion

ASN

Regiobank

Attens Hypotheken

Robuust Hypotheken

BLG

SNS Bank
Centraal Beheer Syntrus Achmea
Florius Triodos Bank
Holland Woont Van Lanschot
Hypotrust (Vrij Leven) Vista Hypotheken
ING Woonfonds
Lloyds Bank  
Lot Hypotheken  
Moneyou  

Peildatum: 13 november 2023

Nieuwe financiële situatie

Bij het oversluiten naar een andere geldverstrekker beoordeelt de nieuwe bank de financiële situatie van de achtergebleven partner. Het inkomen van die partner kan te weinig zijn om akkoord te krijgen voor de hypotheek.

Onderneem zelf actie

Wil je na het overlijden van je partner boetevrij de hypotheekrente vastzetten tegen de huidige lage rente? Vraag er dan zelf naar. Het staat meestal niet duidelijk in de voorwaarden van de hypotheek. Banken informeren je niet actief hierover. Een aantal banken werkt hier sowieso niet aan mee.

Beslis op tijd

Werkt jouw bank wel mee aan het overstappen naar een lagere rente bij de eigen bank of aan het oversluiten naar een andere bank? Regel dit dan snel. Bij veel banken moet je binnen een jaar na het overlijden beslissen. Er zijn ook banken waar je maar 6 of 3 maanden de tijd hebt.

De bedenktijd geldt alleen als de achtergebleven partner in het huis blijft wonen. Dit geldt dus niet als de erfgenamen het huis gaan verkopen. Bij verkoop mag je altijd boetevrij aflossen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.