icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind en de kosten

Met kinderen heb je er een financiële verantwoordelijkheid bij. Verzorging, voeding en veiligheid vergen heel wat uitgaven. In bepaalde situaties kun je als ouders tegemoetkoming krijgen van de overheid. We geven je tips hoe je kunt omgaan met de kosten voor je kind.
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Moeder-kind1_1200x800

Babyuitzet

Je hebt flink wat spullen nodig als je een kind krijgt. De kosten voor een babyuitzet kun je zo duur maken als je zelf wilt. Naast de uitzet doe je ook andere aankopen. Bij aanschaf van je duurdere aankopen die je in de winkel koopt, is afdingen een optie. Kijk ook eens op Marktplaats, waar je vaak voor een prikkie babyspullen op de kop kunt tikken.

Kosten kinderopvang

Heb je kinderopvang nodig? Dan is het de moeite waard om te kijken welke kinderopvang voor jou en je kind het best passend is. Kijk dan naar de kwaliteit, de prijs en het aanbod van het kinderdagverblijf, de gastouderopvang of de peuterspeelzaal. Mogelijk kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit is afhankelijk van je inkomen, het soort opvang en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.

Regelwerk

Als je zwanger bent moet je veel zaken regelen zoals:

Maar ook als de geboorte van je kind achter de rug is, is het van belang om een aantal administratieve zaken te regelen die te maken hebben met je financiën:

Wat houdt het allemaal in en hoe zorg je dat het is geregeld? Misschien overweeg je om minder te gaan werken. Hierbij kan de WerkZorgBerekenaar je helpen bij het maken van keuzes in het combineren van ouderschap en werk.

Bespaartips

Omdat je met een kind zoveel nodig hebt aan spullen en veel dingen regelt, zijn er ook veel mogelijkheden om te besparen op kosten. Als je gezinsamenstelling wijzigt, is dat een goed moment om je verzekeringen weer eens onder de loep te (laten) nemen. Maar denk ook aan bijvoorbeeld de energiekosten en waskosten die veranderen. (Kinder)spullen die je niet meer gebruikt, kun je weer verkopen. Dit scheelt ook weer in je portemonnee.

Nieuw & interessant

 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Dan is het de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
 • Besparen-op-verzekeringen
  1 dec.

  Besparen op verzekeringen voor het gezin

  Als je gezinssituatie verandert, is het een goed idee om al je verzekeringen nog eens tegen het licht te houden. Past de dekking bij de nieuwe situatie en valt er te besparen op de premie?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.