icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Jubelton regelen met overeenkomst: laatste kans

Schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind kan nog steeds. Maar wel minder. Hoe regel je de verlaagde jubelton en waar moet je op letten? Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst. Ook voor het aanvullen van de schenking over 2021 of 2022 hebben we een voorbeeldovereenkomst. Zo voorkom je familieruzies en discussie met de Belastingdienst. 
ellen kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 23 februari 2023

jubelton 1200x800

Schenking jubelton in 2024 afgeschaft

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft. In 2023 is de schenkingsvrijstelling verlaagd. In 2023 mag je nog maximaal €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen. Ook als er nu nog geen huis is. Want je (klein)kind heeft nog tot eind 2025 om dit bedrag te besteden.

De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Aflossen van de hypotheek mag ook. De ontvanger moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De schenker kan ook extra voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat de schenking in mindering komt op de erfenis. Of het uitsluiten van de partner van je (klein)kind. Als je ons stappenplan volgt dan vergeet je niets. 

De regeling is ingewikkeld. En vaak gaat het om grote bedragen. Daarom is het belangrijk de schenking goed vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Dat kan een akte van de notaris zijn. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook onze voorbeeldovereenkomst gebruiken.

Heb je na het lezen van ons stappenplan nog vragen? Wij hebben de veelgestelde vragen over de schenkingsvrijstelling eigen woning voor je verzameld. 

Kinderen gelijk behandelen?

Het komt voor dat kinderen niet altijd op hetzelfde moment en op dezelfde manier een schenking ontvangen. Meer informatie hierover vind je in stap 2. Je hebt de keuze om het schenkingsbedrag na je overlijden in mindering te brengen op de erfenis van het kind. Of wil je dat juist niet? In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘4 inbreng schenking’.  

Uitsluiting van de partner van de ontvanger

Als je dat wilt, kun je voorkomen dat de schoonzoon- of dochter aanspraak kan maken op het schenkingsbedrag. Bijvoorbeeld als je kind en de partner ooit gaan scheiden. In de schenkingsovereenkomst sluit je dan de partner uit als begunstigde. In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘5 uitsluiting van de partner van de ontvanger’.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  6 mrt.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.