icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderfietshelm kopen: tips

Een fietshelm voor je kind is verstandig. Als je kind op zijn hoofd valt, kan een fietshelm zorgen dat hij minder ernstige hoofdverwondingen heeft. Een fietshelm moet voldoen aan de Europese norm. Maar hoe kies je een goede helm?
fietshelm-en-kinderen

Een fietshelm is verstandig

Jonge kinderen zijn onervaren in het verkeer, en daarom erg kwetsbaar. Een fietshelm kan de ernst van hoofdverwondingen flink beperken en is daarom altijd aan te raden. Voorwaarde is dat hij correct wordt gedragen en voldoende bescherming biedt. Of dat laatste het geval is, is op het oog moeilijk te beoordelen.

Onderzoek fietshelmen

Veiligheid.nl stelde vast dat in Nederland de meeste letsels bij jonge kinderen ontstaan door vallen. Ook toonden zij aan dat de fietshelm hersen- en hoofdletsel kan voorkomen. Jaarlijks belanden 450 kinderen tot 9 jaar met hoofdletsel op de spoedeisende hulp. Als die een fietshelm gedragen zouden hebben, zouden dat er ongeveer 250 geweest zijn, berekenden zij. Het aantal ziekenhuisopnamen (200) zou de helft bedragen hebben.

Volgens een onderzoek van het American College of Surgeons vermindert een helm het risico op ernstig letsel na een val met de fiets met 58%.

Fietshelmen getest

Fietshelmen bestaan uit een schelp van polystyreen, dat de schokken moet opvangen. Daaromheen zit een dunne, plastic beschermlaag, voor kinderen vaak met een leuke print.

Onze Belgische collega’s van Test Aankoop testten 12 kinderhelmen in 2017, waarbij het risico op letsels bepaald werd aan de hand van meerdere valtesten. Wat bleek? De helmen verschilden nogal qua bescherming: de beste helm had een gemiddeld letselrisico van 30%, voor de 2 slechtste helmen was dat meer dan 80%.

Onze Duitse collega's testten 19 fietshelmen in 2016. Ook zij concludeerden dat er verschillen zijn in bescherming, maar dat in alle gevallen een fietshelm beter is dan géén fietshelm.

Duurder niet beter

Een hoge prijs is geen garantie voor een goede kwaliteit. In het onderzoek van Test Aankoop bleek een fietshelm van nog geen €10 behoorlijk goed te beschermen. De duurste helm, met bijna €80 als richtprijs, bood een minder goede bescherming.

Tips voor het kopen van een fietshelm

Waar moet je op letten als je een fietshelm voor je kind koopt?

1. Past de helm goed?

Kies een helm die kan worden aangepast aan de maat van de drager. Dat gebeurt meestal met een verstelbare riem aan de binnenkant van de helm. Probeer in de winkel verschillende modellen. Er zijn al helmen voor een hoofdomtrek van 44 cm.

2. Blijft de helm goed zitten?

De helm moet bij een val of aanrijding goed op het hoofd blijven zitten. Anders heeft hij geen nut. Controleer in de winkel of de helm niet van zijn plek schuift: naar voren, naar achteren en opzij, als je kind zijn hoofd schudt.

3. Zijn sluiting en riempjes stevig?

Trek goed aan de riempjes om te controleren of de sluiting genoeg weerstand biedt.

4. Zit de helm comfortabel?

Je kind moet zich goed voelen met de helm op zijn hoofd, anders wil hij hem niet dragen. Een kinband voorkomt dat de huid vast komt te zitten in het slotje. 

5. Ventileert de helm?

De openingen in de helm zorgen voor verkoeling op warme dagen. Een speciaal netje kan opdringerige insecten buitenhouden. Let erop dat een zonneklep beschermt tegen de zon, maar ook het zicht kan verminderen. Kies daarom liever voor een zonnebril.

6. Valt de helm op?

Fabrikanten stemmen de kleur vaak af op het jonge publiek. Handig, want behalve dat felle kleuren en reflecterende materialen kinderen vaak aanspreken, zorgen ze ook voor betere zichtbaarheid in het verkeer.

Vervang een fietshelm op tijd

Na een val of krachtige schok moet een helm vervangen worden, ook als er geen schade te zien is. Het schokdempend vermogen kan afgenomen zijn, waardoor het hoofd van je kind onvoldoende beschermd wordt.

Ook wordt geadviseerd de helm in ieder geval na 5 jaar te vervangen. De binnenschaal raakt op den duur poreus en verliest daarmee zijn dempende werking. Om die reden wordt ook de overname van een tweedehands helm afgeraden.

Vervang een fietshelm binnen 5 jaar als de riempjes rafelen, sluitingen en verstelmechanieken niet meer goed werken of de binnenbekleding versleten is.

Lees ook:

 

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap in mailbox.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • ledikantdeken-hema-waarschuwing
  Nieuws  |  2 feb.

  Hema roept ledikantdekentjes terug

  Hema roept twee van zijn ledikantdekentjes terug. Er kunnen stiksels van losraken.
 • wibra-taartje-waarschuwing
  Nieuws  |  11 jan.

  Waarschuwing: Wibra houten speelgoedtaartje

  Uit onderzoek blijkt dat kleine onderdelen los kunnen laten van het Wibra houten speelgoedtaartje. Neemt een kind die in de mond dan kan dat leiden tot verstikking.
 • playing-kids-waarschuwing
  Nieuws  |  21 dec.

  Waarschuwing: Playing Kids Muzikaal Vliegtuig

  Kruidvat waarschuwt voor het Playing Kids Muzikaal Vliegtuig. Als het vliegtuig valt kunnen er stukjes afbreken. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren wanneer kleine kinderen deze in de mond nemen.
 • DrBrown's-fopspeenclip-waarschuwing
  Nieuws  |  15 dec.

  Dr. Brown's fopspeenclip

  Dr. Brown’s Fopspeenclip (blauw en roze) kan mogelijk gevaar opleveren. De grootste ring kan breken en als een kind de kleine delen inslikt kan het stikken.