icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Goede laptopmerken

Welke laptopmerken doen het goed? Welke worden goed gewaardeerd door de gebruikers en welke niet? We vroegen het aan bijna 7000 leden van het internetpanel van de Consumentenbond.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


Conclusies

  • LaptopDe laptops die we het meeste tegenkwamen waren die van Acer (18%), HP (17%) en Asus (15%). Samsung en Sony zijn gestopt met de productie van laptops, maar worden nog veel gebruikt.
  • Een goede prijs-kwaliteitverhouding speelde bij de keuze voor een Apple-laptop nauwelijks een rol (9%), bij Medion juist enorm (70%).
  • Een kwart van de gebruikers had wel eens problemen met zijn laptop.
  • Er is 1 duidelijke favoriet: Apple. Met een gemiddeld rapportcijfer van 9,3 laat Apple zijn concurrenten ver achter zich. Maar liefst 79% weet nu al zeker volgende keer weer een Apple aan te schaffen. Opvallend is dat ook best veel van de Medion-bezitters (35%) van plan is om de volgende keer weer hetzelfde merk te kopen.
  • Over Sony zijn de laptopgebruikers het minst te spreken.
  • De meerderheid van de internetpanelleden heeft een gewone laptop (80%), 18% heeft een zogenaamde netbook. Dat is een kleine, lichte en goedkope laptop met relatief weinig rekenkracht. Door het goedkoper worden van laptops en de opkomst van tablets zijn netbooks minder populair.

Prijsklasse

Bijna eenderde (32%) heeft tussen de €300 en €500 voor zijn nieuwe laptop betaald. Een bijna even grote groep (31%) tussen de €500 en €750. En 13% tastte diep in de buidel en kocht er één van meer dan €1000.

Mankementen

De meerderheid (81%) heeft een laptop van maximaal 5 jaar oud. De meeste mankementen traden in het eerste jaar op (26%). Wat waren de meest voorkomende problemen?

  • Opstartproblemen: 23%
  • Accu: 18%
  • Traagheid: 17%

Een kwart (26%) heeft vanwege de garantie de laptop zonder kosten kunnen laten repareren. Ruim eenderde (35%) heeft hem op eigen kosten laten repareren, dit kostte gemiddeld €111.

De vorige laptop

De vorige laptop was van Acer (12%), HP (9%), Dell (7%) of Asus (6%). Meer dan de helft (56%) heeft deze laptop tussen de 3 en 5 jaar gebruikt. De laptop werd meestal vervangen omdat de laptop technisch verouderd was (45%). Het steeds trager worden van de laptop was voor 23% een reden om een nieuwe te kopen. Volgens 53% was de laptop nog maar 50% zo snel als hij ooit was. Een verminderde accuduur was voor 16% een reden om de laptop te vervangen. Volgens 69% presteerde de accu nog slechts een kwart van wat het ooit was geweest.

Meer over het panelonderzoek

De uitkomsten zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van bijna 7000 consumenten met en over nieuwe elektronische apparaten. De uitspraken over merken gaan niet over specifieke modellen. De verschillen tussen de apparaten van een merk kunnen groot zijn. Zo varieert de leeftijd van net gekocht tot meer dan 10 jaar oud en lopen de prijzen van de apparaten sterk uiteen. Ook de manier waarop het apparaat wordt gebruikt, speelt een rol in de ervaringen van de respondenten. De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet voor alle modellen van een bepaald merk. Ze gelden zeker niet automatisch voor de modellen die nu in de winkels staan.

Wat is de beste laptop?

Wat de beste laptop is hangt ook af van jouw persoonlijke wensen.