icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eigen bijdrage en vergoeding voor medicijnen

Voor sommige medicijnen op recept moet je zelf een bepaald bedrag of een percentage van de kosten betalen.  

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:22 november 2018

Artikel check je factuur

Wanneer betaal je een eigen bijdrage voor medicijnen?

De overheid heeft medicijnen op basis van hun werking ingedeeld in bepaalde groepen. Per groep medicijnen geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering. Als de prijs van jouw medicijn hoger is dan deze vergoeding, dan moet je eigen bijdrage betalen.

In 2019 is de eigen bijdrage voor medicijnen maximaal €250. Je hoeft in 2019 dus niet meer dan €250 bij te betalen voor receptmedicijnen. 

De overheid bepaalt dus voor welke medicijnen je een eigen bijdrage betaalt en voor welke medicijnen niet. Soms heb je met een aanvullende zorgverzekering recht op een vergoeding van (een deel van) de eigen bijdrage.

Tip: zorgkostenaftrek voor de belasting

Als je medicijnkosten niet vergoed krijgt, dan kun je die vaak aftrekken bij je belastingaangifte. Meer over zorgkostenaftrek vind je op de website van de Belastingdienst

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

De eigen bijdrage is een deel van de rekening die je altijd zelf moet betalen. Het eigen risico betaalt elke volwassene voor de zorg die uit de basisverzekering komt.

Het verplichte eigen risico is €385. Dat betekent dat je de eerste €385 die je aan zorgkosten maakt zelf moet betalen. Daarna worden je kosten vergoed.

Maak je zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt en heb je nog eigen risico openstaan? Dan betaal je eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft, komt ten laste van je eigen risico.

Rekenvoorbeeld eigen risico en eigen bijdrage

Mevrouw van Zijl heeft bij haar zorgverzekering alleen het verplichte eigen risico van €385. Dit bedrag moet zij dus zelf betalen aan zorgkosten, voordat de verzekering haar verdere zorgkosten vergoedt.

 • Zij gebruikt medicijnen à €170. Deze worden verrekend met haar eigen risico (betaalt ze zelf). Ze heeft dus nog een restant aan eigen risico van €385 - €170 = €215.

Nu heeft mevrouw van Zijl een nieuw hoortoestel nodig. Het toestel kost €900. De basisverzekering vergoedt 75% van de kosten voor hoortoestellen. Er is dus een eigen bijdrage van 25%.  

 • 25% van €900 = €225 eigen bijdrage moet zij zelf betalen.
 • 75% van €900 = €675 betaalt de verzekering. Er staat echter nog €215 eigen risico open, dus die moet zij ook eerst zelf betalen.  

Vergoeding hoortoestel à €900:

 • Mevrouw van Zijl betaalt €225 eigen bijdrage + €215 eigen risico = €440.
 • De verzekeraar betaalt €460.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • zorgvergelijker-ipad-2018

  Zorgverzekeringen vergelijken 2019

  Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies in onze Zorgvergelijker.

  Vergelijk nu

 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek