icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Kies zelf het ideale pakket|

Vergelijk internet, bellen en tv.

TriplePlay

Online muziek luisteren

Met Spotify en andere muziekdiensten luister je voor voor €10 per maand onbeperkt naar muziek. Met een Sonos Play:5 speaker, Google Chromecast audio of een Bluetooth-speaker speel je online muziek af in de huiskamer of onderweg.
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Home header online muziek luisteren

Home wat is online muziek luisterenWat is online muziek luisteren?

Wanneer je muziek streamt via internet hoef je de nummers niet eerst te downloaden. Daardoor hoef je de muziek niet te bezitten. Voor ongeveer €10 per maand luister je onbeperkt naar muziek. Dit kan zowel thuis als onderweg en op verschillende apparaten.

Voorbeelden van streamingdiensten zijn Spotify, Deezer, Soundcloud en Apple Music. Er zijn ook gratis abonnementen bij diverse diensten. Wel hoor je dan reclames tussen de nummers door.

Lees alles over online muziek luisteren.

Home spotifySpotify

Spotify is verreweg de populairste streaming muziekdienst. Dat komt onder meer door het gratis aanbod. Zonder te betalen krijg je toegang tot de volledige muziekcatalogus. Tussen de nummers door hoor en zie je wel advertenties en de afspeelkwaliteit is lager. Een beperking is dat je albums en afspeellijsten alleen in de shuffle mode kunt beluisteren. Voor €10 per maand ben je abonnee en heb je meer mogelijkheden. Je kunt luisteren in hoge kwaliteit (320 kpbs), zonder advertenties en kun je muziek offline opslaan.

Lees meer over Spotify

Home streaming muziek bij providersStreaming muziek bij providers 

Bij een aantal mobiele providers kun je een abonnement nemen op een streaming muziekdienst. De prijs die je betaalt is meestal hetzelfde als wanneer je het zelf los af zou nemen. Maar krijg je bijvoorbeeld de eerste aantal maanden gratis.

Vodafone

Bij Vodafone krijg je bij de meeste abonnementen 3 maanden gratis toegang tot Napster Unlimited. Daarna betaal je €10 per maand.

KPN

KPN biedt je voor €7,50 per maand toegang tot Spotify premium (inclusief extra databundel van 1500mb). Bij het duurste mobiele abonnement is Spotify Premium gratis.

T-Mobile

Bij T-Mobile betaal je €6 voor Deezer Premium+. Dit abonnement is overigens niet maandelijks op te zeggen. Dat kan wel bij andere providers.

Lees meer over streaming muziek bij providers.

Home google chromescastGoogle Chromecast audio

Met de Google Chromecast audio stream je draadloos muziek naar je hifi-set of actieve speakers. De Chromecast is goedkoop (€40) en makkelijk aan te sluiten op je eigen muzieksysteem. Daarbij gebruik je gewoon de muziekapp die je gewend bent om muziek af te spelen. We probeerden de Google Chromecast in combinatie met Spotify en waren tevreden over de werking en de geluidskwaliteit.

Lees meer over de Google Chromecast audio.

sonos-play5-eerste-indrukSonos Play:5

De Sonos Play:5 is een wifi-speaker waarmee je muziek streamt via je draadloze netwerk. Het systeem is makkelijk te installeren en geluid klinkt helder met een stevige bas. Het bedienen van muziekdiensten doe je met een app op je smartphone. De app werkt alleen met betaalde versies van muziekdiensten zoals Spotify en Deezer.

Lees meer over de Sonos Play:5 en onze test van vergelijkbare wifi-speakers.

Bluetooth-speakers

Een Bluetooth-speaker is compact en daardoor makkelijk makkelijk mee te nemen. Zo kun je onderweg muziek afspelen van je smartphone. Hierbij moet je niet de allerbeste geluidskwaliteit verwachten. Bij bluetooth vindt er namelijk bestandscompressie plaats waardoor er details wegvallen. De prijzen van de bluetooth-speakers in onze test variëren van €45 tot €350. Uit onze test blijkt dat kleine speakers, die minder dan €100 kosten, matig presteren.

Vergelijk testresultaten van Bluetooth-speakers.

Illegaal downloaden en streamen

In Nederland is het niet toegestaan om auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron te downloaden. Films en muziek kun je dus niet zomaar downloaden uit elke bron. Voor muziek streamen geldt overigens hetzelfde. Elke kopie van een illegale bron is verboden, ook al download je het bestand niet in geheel op je computer. Mocht je besluiten toch te downloaden of streamen uit illegale bron, dan hoef je niet direct een boete te verwachten. Stichting Brein heeft wel aangegeven dat individuele gebruikers op korte termijn schadeclaims kunnen verwachten. Wil je zonder problemen muziek kunnen luisteren of films kijken? Dan kun je het beste kiezen voor een legale dienst als Netflix of Spotify.

Lees 6 vragen over het downloadverbod.

Nieuw & interessant

 • datavrije-muziek
  Nieuws  |  24 apr.

  Muziek luisteren bij T-Mobile mag buiten de bundel om

  T-Mobile mag streaming muziek van onder meer Spotify aanbieden buiten de internetbundel om. De rechter heeft besloten dat het opgelegde verbod van toezichthouder ACM (Authoriteit Consumenten Markt) onterecht is.

 • soundcloud-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  31 mrt.

  Soundcloud Go+

  Soundcloud is een platform waar muzikanten zelf muziek kunnen delen. Met het betaalde abonnement Go+ heeft het platform nu ook gelicenseerde muziek van grote platenmaatschappijen.

 • Aftershokz-Trekz-Titanium-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  21 mrt.

  Aftershokz Trekz Titanium

  Geen dopjes in je oren, deze Aftershokz-koptelefoon zit net vóór je oren. De muziek komt via je junkbeenderen binnen. Je oren blijven dus vrij, waardoor je naast muziek ook omgevingsgeluid hoort.

   2 reacties
 • koptelefoon
  10 jan.

  Podcasts: how-to

  Een podcast is een soort radio-uitzending op internet. Je kunt kiezen uit duizenden programma’s. Ze komen automatisch binnen op je smartphone, tablet of computer.