icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhuisbus huren

Zelf verhuizen is best gezellig en je bespaart je de kosten van een verhuisbedrijf. Is de verhuisdatum geprikt en heb je genoeg vrienden en familieleden bereid gevonden om te helpen sjouwen? De volgende stap is het huren van een geschikte verhuisbus. Waar moet je allemaal op letten?
Kees Verplanke
Kees Verplanke

Expert Auto, fiets en reizen

verhuis-busje

Prijzen

De prijzen voor het huren van een verhuisbus lopen uiteen van €25 tot €150 per dag. Wij raden sterk aan om bij meerdere verhuurbedrijven een prijs op te vragen. Een grote bus huren is uiteraard prijziger dan het huren van een kleine(re) bus. Verder hangt de prijs af van:

 • het aantal vrij te rijden kilometers;
 • de hoogte van het eigen risico;
 • het soort verzekeringsdekking (alleen WA of allrisk);
 • de huurperiode: aantal dagen en wel of niet in het weekend;
 • bijkomende zaken als dekens, spanbanden, steekwagen, navigatiesysteem, etcetera;
 • je leeftijd: jongeren (tot 25 jaar) betalen soms een toeslag. 

Uit ons onderzoek komt Sixt over het algemeen naar voren als goedkope aanbieder. Bemiddelaar Busjehuren.nl blijkt aan de dure kant, maar heeft goede voorwaarden. De bus is standaard allrisk verzekerd en het aantal vrije kilometers is onbeperkt.

Je kunt er ook voor kiezen om een aanhangwagen te huren. Een aanhangwagen huren is meestal goedkoper dan het huren van een verhuisbus.

Borg

Bij de meeste verhuurders betaal je bij het huren een flinke borg. De hoogte van de borg hangt af van de grootte van de auto en de hoogte van het eigen risico. Het gaat al snel om een paar honderd euro. Dat bedrag krijg je terug zodra je de auto onbeschadigd hebt ingeleverd. In plaats van een borg, kun je verhuurder verzoeken hiervoor een reservering te maken op je creditcard. 

Aantal vrije kilometers

De meeste mensen verhuizen binnen de eigen woonplaats. Het vrij aantal te rijden kilometers (dus zonder bijbetaling) ligt vaak rond de 100. Ga je verder weg wonen of heel veel ritten heen en weer maken, let hier dan op. Bij Europcar rijd je 200 kilometer vrij, bij Autorent tot 150 kilometer. Verhuisbushuren.nl gaat tot 300 kilometer zonder bijbetaling. Bij busjehuren.nl en Stern is het aantal vrij te rijden kilometers onbeperkt.

Tijdsduur

Een verhuisbus huur je, afhankelijk van de aanbieder, per kalenderdag of per 24 uur. Verder is het nog altijd mogelijk de bus op zondag weer in te leveren.

 • Per kalenderdag: dit betekent terugbrengen voor sluitingstijd (dit geniet de voorkeur) of voor middernacht.
 • Per 24 uur: dit betekent van bijvoorbeeld 10:00 uur tot 10:00 uur de volgende ochtend.

Schade en eigen risico

Een verhuisbus is vaak groter dan je eigen auto. Met name door de afmetingen, is een schade snel gemaakt. Wat er dan gebeurt is afhankelijk van het soort schade, de afgesloten verzekeringsdekking en de hoogte van het eigen risico. 

 • Soort schade: iedere verhuisbus is verplicht WA-verzekerd. Hieronder valt alle letsel- en materiële schade die je toebrengt aan anderen. Schade aan de bus zelf of aan je eigen huisraad, valt niet onder de WA-dekking.
 • Verzekeringsdekking: de standaard is alleen een WA-dekking. Hiermee draai je dus op voor de schade die je toebrengt aan de bus zelf. Dit is te ondervangen door een allriskverzekering af te sluiten. Bij veel verhuurbedrijven is deze mogelijkheid er echter niet.
 • Eigen risico: vaak geldt er een fors eigen risico. Dat bedrag betaal je (tot aan de hoogte van het werkelijke schadebedrag) altijd, ongeacht het soort schade. Ook een lekke band of ruitbreuk vallen onder jouw risico.
 • Bij zogeheten 'bovenhoofdse schade' is het eigen risico meestal nóg hoger. Dit is schade die je veroorzaakt met het deel van de verhuisbus dat zich op een bepaalde hoogte (vaak 2 meter) boven de grond bevindt. Let dus extra goed op bij bijvoorbeeld het binnenrijden van een parkeergarage.

Het eigen risico afkopen is meestal niet mogelijk, maar verlagen kan vaak wel. Ondanks de extra kosten, raden we aan om daar gebruik van te maken. Als de schade niet jouw schuld is, betaal je uiteraard geen eigen risico. Het eigen risico bij bovenhoofdse schade kun je vaak niet verlagen of afkopen.

Aan je eigen verzekeringen heb je helaas niets in geval van schade. De autoverzekering is gekoppeld aan je eigen auto. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geeft ook geen dekking, omdat schade met (gehuurde) motorrijtuigen is uitgesloten.

Inleveren

Meestal kun je de verhuisbus ook na sluitingstijd van het verhuurbedrijf inleveren. Dat kan makkelijk zijn, maar toch raden wij dit af. Juridisch gezien blijf je namelijk verantwoordelijk voor de bestelauto tot aan de openingstijd de volgende dag. Dat kan in geval van schade vervelende discussies opleveren.

Staat de bus aan de openbare weg geparkeerd? Let dan op of er betaald parkeren van toepassing is. Een parkeerboete komt voor jouw rekening. Verder accepteer je dat de bus de volgende dag op schade wordt gecontroleerd, zonder dat je daar zelf bij bent.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Andere aandachtspunten

 • Een verhuisbus huren is meestal pas mogelijk vanaf 21 jaar of ouder, waarbij je minstens een jaar in het bezit bent van een rijbewijs.
 • Alleen degene die de bus huurt, mag deze besturen. Heb je een andere bestuurder op het oog, bespreek dat dan vooraf met het verhuurbedrijf.
 • Verhuurbedrijven bieden soms optioneel een 'verhuispakket' aan met handige zaken als verhuisdekens, spanbanden en een transportkarretje (hondje).
 • Huur je een grotere bestelbus met opbouw: bedenk dan of je er een met deuren wilt of een laadklep. Een laadklep is meestal handiger.
 • Huur je in de winter? Informeer dan of de bus is voorzien van winterbanden.
 • Controleer of de verhuurder is aangesloten bij BOVAG Verhuurbedrijven en de Geschillencommissie Voertuigverhuur.

De voordeligste verhuisbusjes

Verhuisbussen 5 tot 6 m3

   Aanbieder  Prijs per dag
 1  Sixt  €37
2  Verhuisbushuren.nl  €48
3  Hertz  €58 (3)
4  Autohopper  €59 (1)
6  Europcar  €79 (2)

Verhuisbussen 8 tot 11 m3

   Aanbieder  Prijs per dag
1  Sixt  €47
2  Bo-rent  €61
3  Verhuisbushuren.nl  €68
4  Hertz  €71 (3)
5  Europcar  €79 (2)

Verhuisbussen 18 tot 21 m3, met laadklep

   Aanbieder  Prijs per dag
 1  Sixt  €69
 2  Bo-rent  €109
 3  Autohopper  €109 (1)
 4  Verhuisbushuren.nl  €118
 5  Autorent  €119 (2)

(1) inclusief allriskverzekering
(2) inclusief inzittendenverzekering
(3) inclusief schade- en diefstalverzekering

Toelichting op tabel:
Prijzen zijn van juni, verhuurdag is 30 augustus. Kale prijzen, zoals vermeld door de verhuurder. Meestal maximaal 100 vrije km.

Bij Autorent verschillen de prijzen per locatie. Bij Verhuisbushuren.nl zijn de prijzen op basis van 25 km vrij. Wanneer je kiest voor 300 km is deze aanbieder steeds de duurste in onze vergelijking.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • opslag-units
  27 nov.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er en waar moet je op letten?
 • demeubeltaxi
  Eerste indruk  |  1 nov.

  De Meubeltaxi

  Betaal je liever niet teveel voor een verhuisbedrijf, maar heb je te veel of te zware spullen om zelf te verhuizen? De Meubeltaxi biedt een tussenoplossing. Hoe werkt deze dienst?
 • overzicht - praktisch regelen

  Praktisch regelen verhuizing

  Een verhuizing gaat standaard gepaard met veel plannen en afvinklijstjes. Naast de ultieme verhuischecklist helpen we je graag met praktische tips en aandachtspunten om je verhuizing zo vlekkeloos mogelijk te te laten verlopen.