! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: waar let je op?

Verzeker je voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Kies daarbij een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie en je komt niet alsnog voor vervelende verrassingen te staan.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 februari 2021

Introbeeld_aansprakelijkheidsverzekering

Verzekerd bedrag

Je kunt je verzekeren voor bedragen van €1 tot €5 miljoen. Ongeveer de helft van de aanbieders biedt de keuze uit 2 verzekerde bedragen. Bij Aegon kun je kiezen tussen €1,25 en €2,5 miljoen, maar ben je in de Verenigde Staten tot maximaal €1,25 miljoen verzekerd. Aanbieders schroeven de verzekerde bedragen op. Bedragen onder €1 miljoen zie je niet meer, terwijl de ondergrens opschuift naar €1,25 miljoen.

Volgens verzekeraars zijn verzekerden in Nederland ‘claimbewuster’ geworden. Hoewel hier (nog) geen sprake is van een claimcultuur, is het gemiddelde claimbedrag de laatste jaren wel gestegen. We dienen ook steeds vaker een claim in. Met name voor letselschades zijn de schadevergoedingen hoger geworden. Consumenten claimen ook vaker affectieschade (immateriële schade), wat leidt tot een hogere schadelast.

Toch komen aansprakelijkheidsschades van meer dan een miljoen niet of nauwelijks voor. Geheel ondenkbaar zijn ze niet. Als je bij een fietsongeluk aansprakelijk bent voor letsel als invaliditeit van een veelbelovende student of van iemand aan het begin van z’n carrière, dan kunnen de kosten fors oplopen. 

Ons advies: kies voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen en een eigen risico van €0.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen en bespaar jaarlijks tientallen euro's.

Wel of geen eigen risico?

Vrijwel alle verzekeraars hebben standaard een eigen risico van €0. Bij Hema en InShared draai je zelf op voor de eerste €100 schade. Ongeveer een derde van de aanbieders biedt de keuze uit meerdere vrijwillige eigen risicobedragen, oplopend tot €500 (Aegon, ASR, Ditzo en Lancyr) of zelfs €1000 (bij nieuwkomer Lemonade).

Korting

Een eigen risico levert procentueel aardige kortingen op. Doordat de premiebedragen laag zijn, hebben we het over kortingen van tussen de €6 en de €14 per jaar.

Ons advies is: Kies een verzekering zonder eigen risico. Dan voorkom je dat je duurder uit bent, namelijk maximaal je eigen risico, bij kleine schades.

Kinderen

Veel verzekeraars geven je de mogelijkheid om te kiezen voor een (verhoogd) eigen risico voor het geval je kinderen schade aan anderen berokkenen. Ook dit adviseren wij niet, met één uitzondering. Een stel zonder kinderen met een gezinspolis van Klaverblad kan flink besparen.

Dat kan door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €155 voor schade door kinderen. Dat scheelt hen 20% van de premie, terwijl de kans op schade veroorzaakt door kinderen voor hen natuurlijk nihil is.

Ook bij ASR kunnen stellen zonder kinderen kiezen voor een eigen risico voor kinderen van €250. Dit scheelt aanzienlijk in de premie. Het algemene eigen risico gaat daardoor wel automatisch van €0 naar €100.

Huisdieren

ASR biedt als enige de mogelijkheid van een verhoogd extra risico (€250) voor schade door huisdieren. Bij alle andere verzekeraars is dat eigen risico altijd gelijk aan het algemene eigen risico.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van aansprakelijkheidsverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

    Lees ook: