icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: waar let je op?

Verzeker je voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Kies daarbij een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie en je komt niet alsnog voor vervelende verrassingen te staan.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:30 augustus 2023

Aansprakelijkheidsverzekering ongeluk in huis

Verzekerd bedrag

Je kunt je verzekeren voor bedragen van €1 tot €5 miljoen. Bij twee derde van de aanbieders kun je kiezen tussen 2 verzekerde bedragen. Bij Aegon kun je kiezen tussen €1,25 en €2,5 miljoen, maar ben je in de Verenigde Staten tot maximaal €1,25 miljoen verzekerd.

Meer claims ingediend

Volgens verzekeraars zijn verzekerden in Nederland ‘claimbewuster’ geworden. We dienen steeds vaker een claim in en het gemiddelde claimbedrag is de laatste jaren gestegen. Met name voor letselschades zijn de schadevergoedingen hoger geworden. Consumenten kunnen sinds 2019 ook affectieschade (immateriële schade) claimen. Dit leidt tot een hogere schadelast.

Toch komen aansprakelijkheidsschades van meer dan een miljoen niet of nauwelijks voor. Helemaal ondenkbaar zijn ze niet. Als je bij een fietsongeluk aansprakelijk bent voor invaliditeit van een veelbelovende student of van iemand aan het begin van z’n carrière, dan kunnen de kosten fors oplopen. 

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen en bespaar jaarlijks tientallen euro's.

Wel of geen eigen risico?

Vrijwel alle verzekeraars hebben standaard een eigen risico van €0. Bij Hema en InShared draai je altijd zelf op voor de eerste €100 schade. Bij Rhion en de Internationale geldt voor aansprakelijkheidsschades aan mobiele elektronica van derden altijd een eigen risico van €250.

Bij 40% van de aanbieders kun je kiezen uit meerdere vrijwillige eigen risicobedragen, die oplopen tot €500 (Aegon, ASN, a.s.r., Ik kies zelf van a.s.r. en Lancyr) of zelfs €1000 (Lemonade). Zie ook onderstaande tabel.

Korting

Een eigen risico levert soms behoorlijke premiekortingen op. Procentueel lopen de kortingen uiteen van afgerond 6% (Aegon, bij een eigen risico van €100) tot 45% (Ik kies zelf van a.s.r. bij een eigen risico van €500). In geld gaat dat om €5,35 respectievelijk €38,25 per jaar. Bedenk wel dat je meer dan 10 jaar schadevrij moet zijn, wil je één schade ter hoogte van het gekozen eigen risico terugverdiend hebben. 

Procentuele premiekortingen bij vrijwillig eigen risico
Verzekeraar/Eigen Risico €100 €250 €500 €1000
ABN Amro 30% n.v.t. n.v.t. n.v.t.
Aegon 6% 11% 20% n.v.t.
ASN  11% n.v.t. 35% n.v.t.
ASN (Sterdekking) 9% n.v.t. 30% n.v.t.
ASR 11% n.v.t. 35% n.v.t.
ASR (Sterdekking) 9% n.v.t. 30% n.v.t.
Ik kies zelf van a.s.r. 25% n.v.t. 45% n.v.t.
Klaverblad 30% (€90) n.v.t. n.v.t. n.v.t.
Lancyr 25% n.v.t. 37% n.v.t.
Lemonade 12% 15% 20% 27%
Vereniging Eigen Huis 7% n.v.t. n.v.t. n.v.t.

Peildatum 11 oktober 2022, percentages afgerond en gebaseerd op de premies voor een gezin met kinderen.

Ons advies

Ons advies is: kies voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen, zónder eigen risico. Dan voorkom je dat je bij relatief kleine schades geen vergoeding ontvangt omdat het eigen risico hoger is dan de schade zelf.

Er is één uitzondering op dit advies: bij verzekeraar Klaverblad bespaart een stel zónder kinderen flink door te kiezen voor een gezinspolis met een vrijwillig eigen risico van €155 voor schade door kinderen. Dat scheelt hen 20% op de premie, terwijl de kans op schade door kinderen natuurlijk nihil is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.