icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: waar let je op?

Verzeker je voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Kies daarbij een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie en je komt niet alsnog voor vervelende verrassingen te staan.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 september 2021

Aansprakelijkheidsverzekering ongeluk in huis

Verzekerd bedrag

Je kunt je verzekeren voor bedragen van €1 tot €5 miljoen. Bij ongeveer de helft van de aanbieders kun je kiezen tussen 2 verzekerde bedragen. Bij Aegon kun je kiezen tussen €1,25 en €2,5 miljoen, maar ben je in de Verenigde Staten tot maximaal €1,25 miljoen verzekerd. Aanbieders schuiven de ondergrens van het verzekerde bedrag steeds vaker op naar €1,25 miljoen.

Meer claims ingediend

Volgens verzekeraars zijn verzekerden in Nederland ‘claimbewuster’ geworden. We dienen steeds vaker een claim in en het gemiddelde claimbedrag is de laatste jaren gestegen. Met name voor letselschades zijn de schadevergoedingen hoger geworden. Consumenten kunnen sinds 2019 ook affectieschade (immateriële schade) claimen. Dit leidt tot een hogere schadelast.

Toch komen aansprakelijkheidsschades van meer dan een miljoen niet of nauwelijks voor. Helemaal ondenkbaar zijn ze niet. Als je bij een fietsongeluk aansprakelijk bent voor invaliditeit van een veelbelovende student of van iemand aan het begin van z’n carrière, dan kunnen de kosten fors oplopen. 

Ons advies: kies voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen en een eigen risico van €0.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen en bespaar jaarlijks tientallen euro's.

Wel of geen eigen risico?

Vrijwel alle verzekeraars hebben standaard een eigen risico van €0. Bij Hema en InShared draai je altijd zelf op voor de eerste €100 schade. Bij ruim een derde van de aanbieders kun je kiezen uit meerdere vrijwillige eigen risicobedragen die oplopen tot €500 (Aegon, ASR, Ditzo en Lancyr) of zelfs €1000 (bij Lemonade).

Korting

Een eigen risico levert procentueel aardige kortingen op. Doordat de premiebedragen laag zijn, gaat het om kortingen tussen de €6 en de €14 per jaar.

Ons advies is: kies een verzekering zonder eigen risico. Dan voorkom je dat je bij kleine schades geen vergoeding ontvangt omdat het eigen risico hoger is dan de schade zelf.

Kinderen

Veel verzekeraars geven je de mogelijkheid om te kiezen voor een (verhoogd) eigen risico. Bijvoorbeeld als je kind schade veroorzaakt bij een ander. Ook dit adviseren wij niet, met één uitzondering. Een stel zonder kinderen met een gezinspolis van Klaverblad kan flink besparen.

Dat kan door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €155 voor schade door kinderen. Dat scheelt hen 20% van de premie, terwijl er geen kans is op schade veroorzaakt door kinderen.

Ook bij ASR kunnen stellen zonder kinderen kiezen voor een eigen risico voor kinderen van €250. Dit scheelt behoorlijk in de premie. Het algemene eigen risico gaat daardoor wel automatisch van €0 naar €100.

Huisdieren

ASR biedt als enige de mogelijkheid van een verhoogd extra risico (€250) voor schade door huisdieren. Bij alle andere verzekeraars is dat eigen risico altijd gelijk aan het algemene eigen risico.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.