icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Verzeker je voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Kies daarbij een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie per jaar, en je komt niet alsnog voor vervelende verrassingen te staan.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Introbeeld_aansprakelijkheidsverzekering

Je kunt je verzekeren voor diverse bedragen, uiteenlopend van €1 tot €5 miljoen. Bijna de helft van de aanbieders biedt de keuze uit twee verzekerde bedragen. Bij Aegon kun je kiezen tussen €1,25 en €2,5 miljoen, maar ben je in de Verenigde Staten hoe dan ook tot maximaal €1,25 miljoen verzekerd.

In reactie op de tendens dat vaker schadevergoedingen van boven de €1 miljoen worden toegekend, schroeven aanbieders de verzekerde bedragen op. Bedragen onder €1 miljoen worden inmiddels niet meer aangeboden, terwijl de ondergrens opschuift naar €1,25 miljoen. 

Tegen de achtergrond van hogere schadevergoedingen adviseert de Consumentenbond te kiezen voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen en bespaar jaarlijks tientallen euro's.

Wel of geen eigen risico?

Vrijwel alle verzekeraars hebben standaard een eigen risico van €0. Daarentegen draai je bij Hema en InShared bij elke schade zelf voor de eerste €100 op. Bij FBTO kun je het standaard eigen risico van €100 terugbrengen naar €0 door 10% meer premie te betalen. Ongeveer een derde van de aanbieders biedt de keuze uit meerdere vrijwillige eigen risicobedragen, oplopend tot €500 (Aegon, ASR en Ditzo). Opvallend is het hoge eigen risico (€450) dat Zelf standaard hanteert als je schade veroorzaakt aan een gehuurde vakantiewoning of inboedel.

Korting

Een eigen risico levert procentueel wel aardige kortingen op, maar omdat de premiebedragen laag zijn, hebben we het over kortingen van tussen de €6 en de €14 per jaar. Bovendien is het natuurlijk zuur dat áls je de AVP een keer aanspreekt (volgens het Verbond van Verzekeraars doen we dat gemiddeld maar eens in de 25 jaar), je alsnog zelf opdraait voor dat ruitje dat je kind per ongeluk heeft gebroken. De Consumentenbond adviseert dan ook een AVP te kiezen zonder eigen risico.

Bespaartip

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt dikwijls tot de woonverzekeringen gerekend, net als de inboedel- en de opstalverzekering. Bij veel verzekeraars krijg je korting als je er meerdere verzekeringen afsluit. Dit kan eventueel meespelen bij de keuze voor een AVP.

Lees meer over de alles-in-een verzekering

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de AVP valt schade veroorzaakt door:

  • motorrijtuigen, caravans, vaartuigen waar je een vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig). Een uitzondering wordt gemaakt in geval van joyriding of -sailing, mits de veroorzaker jonger is dan 18 jaar en zich met geweld toegang heeft verschaft tot het voertuig. Heb je als autobezitter de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als iemand er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken
  • materiële schade aan spullen van iemand die meeverzekerd is op jouw polis (je partner of kind bijvoorbeeld). Als jouw kind jouw iPad stuk maakt, zal de AVP geen dekking bieden
  • schade door opzet (zoals vandalisme, maar ook schade die je veroorzaakt onder invloed van bijvoorbeeld alcohol of drugs) of seksueel misbruik. Als het kinderen onder de 14 betreft, valt schade door opzet echter wél onder de AVP-dekking
  • groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gesteld voor schade die door anderen is veroorzaakt als die schade werd toegebracht terwijl je samen met die andere personen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groep zodanig was dat een weldenkend mens zich eigenlijk uit de groep had moeten terugtrekken. In dat geval zal de AVP niet uitkeren

 

Test aansprakelijkheidsverzekeringen