icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je aansprakelijkheidsverzekering

Hopelijk hoef je je aansprakelijkheidsverzekering nooit te gebruiken. Als dat wel nodig is, dan vind je hier tips voor het claimen van schade en over wat te doen als je claim wordt afgewezen.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Schade claimen

  • Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft maar liefst 96,4% van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar dienen zij gemiddeld slechts eens in de 25 jaar een claim in. Velen vergeten nogal eens te claimen, omdat zij er niet aan denken dat de AVP dekking biedt.
  • Verzamel altijd bewijs bij schade, zoals bonnetjes, foto’s en eventuele getuigenverklaringen.
  • Ben je in het buitenland en word je verzocht een schade, door jouw schuld ontstaan, direct te betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar (reis-, aansprakelijkheids-, zorg- of autoverzekeraar).

Voor leden: Lees het artikel 'Waarheen met een claim?' uit de Consumentengids van januari 2018.

Gebruikstips_Schadeclaimen

2
Kiezen waar je schade claimt

Heb je een inboedel- of opstalverzekering en veroorzaakt een ander schade aan je huis of spullen? Dan mag je zelf weten of je de schade claimt op je eigen verzekering of op de aansprakelijkheidsverzekering van veroorzaker.

Voordeel van een inboedel- of opstalverzekering is dat die de schade vergoeden op basis van nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker gaat uit van dagwaarde, die meestal lager is.

Denk bij dit soort ‘twijfelschades’ dus goed na waar je de claim indient. De eerst aangesproken verzekeraar moet de schadeclaim afwikkelen en bepaalt de hoogte van de schade.

overstroming-kaplaarzen

3
Wat te doen bij afwijzing

  • Wordt de schade afgewezen? Vraag om duidelijke onderbouwing en blijf volhardend. Draag schriftelijk bewijzen aan voor dekking en om te bewijzen waarom de schade wél voldoet aan de verzekeringsvoorwaarden.
  • Neem contact op met de verzekeraar. In veel gevallen zal de verzekeraar toch een bedrag uitkeren. In sommige gevallen is er coulance mogelijk, zoals bij uitzonderlijke en/of emotionele schades.
  • Kom je er met de verzekeraar niet uit, stap dan naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverleners (Kifid). Bij klachten over zorgverzekeringen richt je je tot de geschillencommissie Zorgverzekeringen.
  • Check of de verzekeraar is aangesloten bij het Klachtenkompas en zet je klacht openbaar.
Gebruikstips_afwijzingclaim

4
Overstappen en vergelijken

Verzekeraars wijzigen hun premies en voorwaarden nogal eens. De beste of voordeligste AVP kan dus wijzigen na verloop van tijd. Raadpleeg daarom regelmatig onze vergelijker om te zien of je nog goed zit. Of dat overstappen naar een andere verzekeraar wellicht de moeite waard is. Meteen een nieuwe AVP afsluiten kan bij sommige aanbieders trouwens ook.
 

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen of kijk meteen welke als beste uit onze test komt.

Gebruikstips_vergelijkenoverstappen

5
De krassende-kinderenregeling

Stel. Een kind van nog geen 14 jaar oud bekrast een auto met een fiets of een steentje. Voor zulke schades zijn de ouders van het kind voor 100% aansprakelijk. De aansprakelijkheids- en autoverzekeraars hebben onderling afgesproken dat zij dit soort schade standaard tot €700 vergoeden.

De benadeelde mag kiezen waar hij de claim indient. Als hij de AVP van de ouders aanspreekt, dan vergoedt de verzekeraar de hele schade. Komt de claim bij de (casco-)autoverzekering terecht, dan betaalt de verzekeraar de schade minus het eigen risico. Deze schades hebben géén gevolgen voor de bonus-maluskorting.

autoschade expert sfeerfoto2

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Mijn hond heeft schade aangericht aan de tuin van de buren, dekt mijn aansprakelijkheidsverzekering dat? Ik heb schade aan mijn auto, maar de dader is onbekend, wat kan ik doen? Stel je vragen of geef je mening.

Bekijk het forum