icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je aansprakelijkheidsverzekering

Hopelijk hoef je de aansprakelijkheidsverzekering nooit te gebruiken. Als dat wel nodig is, dan vind je hier tips voor het claimen van schade. Ook wat je kunt doen als je claim onverhoopt wordt afgewezen.

1

Schade claimen

Uit recent onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat ongeveer 92% van alle Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) heeft. Toch dienen zij maar zelden een claim in. Velen vergeten nogal eens te claimen, ook al omdat ze niet aan deze verzekering denken. De AVP dekt meer dan je denkt!

Verzamel bij schade wel altijd zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals bonnetjes, foto’s en eventuele getuigenverklaringen.

Ben je in het buitenland en word je verzocht een schade, door jouw schuld ontstaan, direct te betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar (reis-, aansprakelijkheids-, zorg- of autoverzekeraar).

Schade claimen kapotte ruit

2

Kiezen waar je schade claimt

Veroorzaakt bijvoorbeeld de buurman schade aan jouw huis of spullen? Claim dan de schade op je eigen opstalverzekering of inboedelverzekering.

Claim je bij je aansprakelijkheidsverzekering van de buren, dan wordt je meestal doorverwezen naar je eigen inboedel- of opstalverzekeraar. Die kan de schade vervolgens verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de buren. Óf op de buren zelf, als die geen aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dit hebben de verzekeraars zo afgesproken om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Een voordeel van een inboedel- en/of opstalverzekering is bovendien dat de schade wordt vergoed op basis van de nieuwwaarderegeling. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van de dagwaarde, die vaak lager is.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen of bekijk de beste aansprakelijkheidsverzekering.

overstroming-kaplaarzen

3

Wat te doen bij afwijzing

Wordt de schade afgewezen? Vraag om duidelijke onderbouwing en blijf volhardend. Draag schriftelijke bewijzen aan voor dekking en om te bewijzen waarom de schade wèl voldoet aan de verzekeringsvoorwaarden.

Neem contact op met de verzekeraar. In veel gevallen zal de verzekeraar toch een bedrag uitkeren. In sommige gevallen is er coulance mogelijk, zoals bij uitzonderlijke en/of emotionele schades.

Kom je er met de verzekeraar niet uit, stap dan naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverleners (Kifid). Bij klachten over zorgverzekeringen richt je je tot de Geschillencommissie Zorgverzekeringen

Controleer ook of de verzekeraar is aangesloten bij het Klachtenkompas van de Consumentenbond. Maak je klacht daar openbaar.

Claim afgewezen

4

Vergoeding voor affectieschade

Overlijdt een naaste of loopt hij/zij blijvend letsel op door een fout van iemand anders? Dan kom je sinds 1 januari 2019 in aanmerking voor een vergoeding voor jouw verdriet. Dit heet affectieschade en kan worden verhaald op de aansprakelijke veroorzaker van het leed.

De vergoedingen lopen uiteen van €12.500 tot €20.000. Deze vorm van immateriële schade aan naasten en nabestaanden valt onder de dekking van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor autorijders. Daarnaast onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

5

De krassende-kinderenregeling

Stel: een kind jonger dan 14 jaar bekrast een auto met een fiets of een steentje. Voor zulke schades zijn de ouders van het kind voor 100% aansprakelijk. De aansprakelijkheids- en autoverzekeraars hebben onderling afgesproken dat zij dit soort schades standaard tot €700 vergoeden.

De eigenaar van het beschadigde object mag kiezen waar hij de claim indient. Als hij de AVP van de ouders aanspreekt, dan vergoedt de verzekeraar de hele schade. Komt de claim bij de (casco-)autoverzekering terecht, dan betaalt de verzekeraar de schade minus het eigen risico. Deze schades hebben géén gevolgen voor de bonus-maluskorting.

autoschade krassen

Test aansprakelijkheidsverzekeringen