icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je aansprakelijkheidsverzekering

Hopelijk hoef je je aansprakelijkheidsverzekering nooit te gebruiken. Als dat wel nodig is, dan vind je hier tips voor het claimen van schade en over wat te doen als je claim wordt afgewezen.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  13 februari 2018


1
Schade claimen

  • Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft maar liefst 96,4% van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar dienen zij gemiddeld slechts eens in de 25 jaar een claim in. Velen vergeten nogal eens te claimen, omdat zij er niet aan denken dat de AVP dekking biedt.
  • Verzamel altijd bewijs bij schade, zoals bonnetjes, foto’s en eventuele getuigenverklaringen.
  • Dubbel verzekerd? Check voor je schadeclaim welke polis de meest uitgebreide dekking biedt voor de schade en spreek deze polis aan.
  • Ben je in het buitenland en word je verzocht een schade, door jouw schuld ontstaan, direct te betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar (reis-, aansprakelijkheids-, zorg- of autoverzekeraar).

Voor leden: Lees het artikel 'Waarheen met een claim?' uit de Consumentengids van januari 2018.

Gebruikstips_Schadeclaimen

2
Wat te doen bij afwijzing

  • Wordt de schade afgewezen? Vraag om duidelijke onderbouwing en blijf volhardend. Draag schriftelijk bewijzen aan voor dekking en om te bewijzen waarom de schade wél voldoet aan de verzekeringsvoorwaarden.
  • Neem contact op met de verzekeraar. In veel gevallen zal de verzekeraar toch een bedrag uitkeren. In sommige gevallen is er coulance mogelijk, zoals bij uitzonderlijke en/of emotionele schades.
  • Kom je er met de verzekeraar niet uit, stap dan naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverleners (Kifid). Bij klachten over zorgverzekeringen richt je je tot de geschillencommissie Zorgverzekeringen.
  • Check of de verzekeraar is aangesloten bij het Klachtenkompas en zet je klacht openbaar.
Gebruikstips_afwijzingclaim

3
Overstappen en vergelijken

Verzekeraars wijzigen hun premies en voorwaarden nogal eens. De beste of voordeligste AVP kan dus wijzigen na verloop van tijd. Raadpleeg daarom regelmatig onze aansprakelijkheidsverzekeringvergelijker om te zien of je nog goed zit, óf dat overstappen naar een andere verzekeraar wellicht de moeite waard is. Meteen een nieuwe AVP afsluiten kan bij sommige aanbieders trouwens ook.
 

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen of kijk meteen welke als beste uit onze test komt.

Gebruikstips_vergelijkenoverstappen

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Mijn hond heeft schade aangericht aan de tuin van de buren, dekt mijn aansprakelijkheidsverzekering dat? Ik heb schade aan mijn auto, maar de dader is onbekend, wat kan ik doen? Stel je vragen aan anderen!

We zijn de topics aan het ophalen...