icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Gebruikstips

Gebruikstips voor je aansprakelijkheidsverzekering

Hopelijk hoef je de aansprakelijkheidsverzekering nooit te gebruiken. Als dat wel nodig is, dan vind je hier tips voor het claimen van schade en over wat te doen als je claim wordt afgewezen.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Schade claimen

Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft meer dan 95% van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar dienen zij maar sporadisch een claim in. Velen vergeten nogal eens te claimen, ook al omdat ze niet aan deze verzekering denken. De AVP dekt meer dan je denkt!

Verzamel bij schade wel altijd zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals bonnetjes, foto’s en eventuele getuigenverklaringen.

Ben je in het buitenland en word je verzocht een schade, door jouw schuld ontstaan, direct te betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar (reis-, aansprakelijkheids-, zorg- of autoverzekeraar).

Gebruikstips_Schadeclaimen

2
Kiezen waar je schade claimt

Veroorzaakt een ander, bijvoorbeeld de buurman, schade aan jouw huis of spullen? Claim dan de schade op je eigen opstalverzekering of inboedelverzekering.

Verzekerden die een claim bij de aansprakelijkheidsverzekering van de buren indienen, worden in de regel doorverwezen naar de eigen woonverzekeraar. Die kan in zo’n geval vervolgens het schadebedrag verhalen (ook wel: regres nemen) op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de buren òf op de buren zelf als die geen aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dit hebben de verzekeraars zo afgesproken om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Een ander voordeel van een inboedel- en/of opstalverzekering is bovendien dat de schade wordt vergoed op basis van de nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van de dagwaarde, die meestal lager is.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen of kijk meteen welke als Beste uit onze Test komt.

overstroming-kaplaarzen

3
Wat te doen bij afwijzing

Wordt de schade afgewezen? Vraag om duidelijke onderbouwing en blijf volhardend. Draag schriftelijke bewijzen aan voor dekking en om te bewijzen waarom de schade wèl voldoet aan de verzekeringsvoorwaarden.

Neem contact op met de verzekeraar. In veel gevallen zal de verzekeraar toch een bedrag uitkeren. In sommige gevallen is er coulance mogelijk, zoals bij uitzonderlijke en/of emotionele schades.

Kom je er met de verzekeraar niet uit, stap dan naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverleners (Kifid). Bij klachten over zorgverzekeringen richt je je tot de Geschillencommissie Zorgverzekeringen

Controleer ook of de verzekeraar is aangesloten bij het Klachtenkompas en zet je klacht openbaar.

Gebruikstips_afwijzingclaim

4
Vergoeding voor affectieschade

Als een naaste van jou door een fout van iemand anders overlijdt of blijvend letsel oploopt, kom je sinds 1 januari 2019 in aanmerking voor een vergoeding voor jouw verdriet. Dit heet affectieschade en kan worden verhaald op de aansprakelijke veroorzaker van het leed.

De vergoedingen lopen uiteen van €12.500 tot €20.000. Deze vorm van immateriële schade aan naasten en nabestaanden valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

5
De krassende-kinderenregeling

Stel: een kind jonger dan 14 jaar bekrast een auto met een fiets of een steentje. Voor zulke schades zijn de ouders van het kind voor 100% aansprakelijk. De aansprakelijkheids- en autoverzekeraars hebben onderling afgesproken dat zij dit soort schade standaard tot €700 vergoeden.

De eigenaar van het beschadigde object mag kiezen waar hij de claim indient. Als hij de AVP van de ouders aanspreekt, dan vergoedt de verzekeraar de hele schade. Komt de claim bij de (casco-)autoverzekering terecht, dan betaalt de verzekeraar de schade minus het eigen risico. Deze schades hebben géén gevolgen voor de bonus-maluskorting.

autoschade expert sfeerfoto2

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

CB-Community-Banner.jpg

Hulp nodig of vragen?

Mijn hond heeft schade aangericht aan de tuin van de buren, dekt mijn aansprakelijkheidsverzekering dat? Ik heb schade aan mijn auto, maar de dader is onbekend, wat kan ik doen? Stel je vragen of geef je mening.

Bekijk het forum