icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meeverzekerd op de avp

Elke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door de verzekeringsnemer, logés en huispersoneel. Onder een AVP met gezinsdekking vallen verder nog echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner van de verzekeringsnemer en de kinderen. Hieronder vallen ook kinderen die voor hun studie uitwonend zijn.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 september 2021

Aansprakelijkheidsverzekering meeverzekerden

Wie zijn verzekerd?

Met een polis voor een alleenstaande zijn verzekerd:

 • De verzekeringsnemer zelf.
 • Huispersoneel (voor zover hun aansprakelijkheid te maken heeft met werkzaamheden voor de verzekerde).
 • Logés (als jouw logés schade veroorzaken aan derden).

Schade door logés

Voor schade door logés aan je eigen spullen geldt géén wettelijke aansprakelijkheid. Als jouw kind bij een ander thuis iets kapotmaakt, kun je dit alleen claimen als er sprake is van een 'oppasclausule').

Met een gezinspolis zijn daarnáást verzekerd:

 • De echtgenoot/echtgenote of geregistreerde partner.
 • In gezinsverband samenwonende personen.
 • Minderjarige kinderen.
 • Meerderjarige, ongehuwde kinderen die bij de verzekerde inwonen of voor studie uitwonend zijn.
 • Ouders, grootouders en schoonouders, ongehuwde bloed- en aanverwanten die bij de verzekerde inwonen.

Schade door huisdier

De schade die jouw huisdier veroorzaakt aan anderen is door elke aansprakelijkheidsverzekering gedekt, behalve bij nieuwkomer Rhion. Hondenbezitters betalen daar zo'n €40 per jaar extra aan premie.

'Wij hebben gekeken naar het claimgedrag in de Nederlandse markt en gezien dat de schade door honden steeds hoger wordt. Daarnaast zijn er veel mensen in Nederland die geen hond hebben en ook niet hoeven te betalen voor een dekking die ze niet nodig hebben', aldus Rhion.

Schade tussen verzekerden onderling

Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt bij letselschade. Als je kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in je eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP. Bij verzekeraar Lemonade is onderlinge aansprakelijkheid (tussen 2 verzekerden op 1 polis) altíjd uitgesloten.

Als de gezinssamenstelling verandert

Als jij en je partner gaan trouwen of samenwonen, heb je aan 1 aansprakelijkheidsverzekering genoeg. Je kunt 1 polis opzeggen, maar je moet bij de andere verzekeraar wel aangeven dat er (minstens) 1 verzekerde op de polis bijkomt.

Bij veel verzekeraars moet je het melden als er een kind geboren is. Bij de volgende verzekeraars hoeft dit niet en zijn kinderen automatisch meeverzekerd op een gezinspolis:

 • Aon Direct
 • ASR
 • Klaverblad
 • ZLM

Bij een aantal verzekeraars zijn kinderen niet automatisch meeverzekerd, maar is er wel een vangnet. Schade door een kind dat niet is aangemeld wordt vergoed, maar met een eigen risico:

 • Nationale-Nederlanden (€150)
 • Rhion (€250)
 • SNS (€160)
 • Verzekeruzelf.nl (€160)

Echtscheiding

Bij een echtscheiding is het verstandig als beide partners een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar je hoeft kinderen maar op 1 polis mee te verzekeren. Het ligt voor de hand daarbij te kiezen voor de ouder waar een kind woont.

Adres van het kind

Bij ABN Amro geldt bijvoorbeeld: bepalend bij gescheiden ouders is het adres waar het kind volgens de gemeente is ingeschreven. Is het kind ingeschreven bij de ex-partner? Dan is het niet inwonend en dus niet verzekerd. De ex-partner waar het kind dus volgens de gemeente woont, moet zorgen voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Bij andere verzekeraars zijn kinderen die bij de andere ouder wonen wel meeverzekerd op jouw verzekering. Soms zelfs met alleenstaandendekking. Maar bij de meeste verzekeraars zijn je kinderen dan alleen meeverzekerd als ze bij jou logeren (als logé).

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.