! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meeverzekerd op de avp

Elke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door de verzekeringsnemer, logés en huispersoneel. Onder een AVP met gezinsdekking vallen verder nog echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner van de verzekeringsnemer en de kinderen. Hieronder vallen ook kinderen die voor hun studie uitwonend zijn.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 februari 2021

Artikel_wiezijnverzekerd

Wie zijn verzekerd?

Met een polis voor een alleenstaande zijn verzekerd:

 • de verzekeringsnemer zelf
 • huispersoneel (voor zover hun aansprakelijkheid verband houdt met werkzaamheden voor de verzekerde)
 • logés (als jouw logés schade veroorzaken aan derden. Voor schade door logés aan je eigen spullen geldt géén wettelijke aansprakelijkheid. Als jouw kind bij een ander thuis iets kapotmaakt, kun je dit alleen claimen als er sprake is van een 'oppasclausule')

Met een gezinspolis zijn daarnáást verzekerd:

 • de echtgenoot/echtgenote of geregistreerde partner
 • in gezinsverband samenwonende personen
 • minderjarige kinderen
 • meerderjarige, ongehuwde kinderen die bij de verzekerde inwonen of voor studie uitwonend zijn
 • ouders, grootouders en schoonouders, ongehuwde bloed- en aanverwanten die bij de verzekerde inwonen

Schade aan anderen veroorzaakt door je huisdieren is door elke aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Alleen bij nieuwkomer Rhion is dit optioneel. Hondenbezitters betalen daar zo'n €40 per jaar extra aan premie. 'Wij hebben gekeken naar het claimgedrag in de Nederlandse markt en gezien dat de schade door honden steeds hoger wordt. Daarnaast zijn er veel mensen in Nederland die geen hond hebben en ook niet hoeven te betalen voor een dekking die ze niet nodig hebben', aldus Rhion.

Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt in geval van letselschade. Als je kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in je eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP. Bij verzekeraar Lemonade is onderlinge aansprakelijkheid altíjd uitgesloten.

Als de gezinssamenstelling verandert

Als jij en je partner gaan trouwen of samenwonen, heb je aan 1 aansprakelijkheidsverzekering genoeg. Je kunt 1 polis opzeggen, maar je moet bij de andere verzekeraar wel aangeven dat er (minstens) 1 verzekerde op de polis bijkomt.

Bij veel verzekeraars moet je het melden als er een kind geboren is. Bij de volgende verzekeraars hoeft dit niet en zijn kinderen automatisch meeverzekerd op een gezinspolis:

 • Aon Direct
 • ASR
 • Klaverblad
 • ZLM

Bij een aantal verzekeraars zijn kinderen niet automatisch meeverzekerd, maar is er wel een vangnet. Schade door een kind dat niet is aangemeld wordt vergoed, maar met een eigen risico:

 • Nationale-Nederlanden (€150)
 • Rhion (€250)
 • SNS (€160)
 • Verzekeruzelf.nl (€160)

Echtscheiding

Bij een echtscheiding is het verstandig als beide partners een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar je hoeft kinderen maar op 1 polis mee te verzekeren. Het ligt voor de hand daarbij te kiezen voor de ouder waar een kind woont.

Bij ABN Amro geldt bijvoorbeeld: bepalend bij gescheiden ouders is het adres waar het kind volgens de gemeente is ingeschreven. Is het kind ingeschreven bij de ex-partner? Dan is het niet inwonend en dus niet verzekerd. De ex-partner waar het kind dus volgens de gemeente woont, moet zorgen voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Bij andere verzekeraars zijn kinderen die bij de andere ouder wonen wel meeverzekerd op jouw verzekering. Soms zelfs met alleenstaandendekking. Maar bij de meeste verzekeraars zijn je kinderen dan alleen meeverzekerd als ze bij jou logeren (als logé).

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van aansprakelijkheidsverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid