icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Headerchannel_Olof 1920x500.jpg

De Week van Olof

Neem een kijkje achter de schermen bij onze directeur Belangenbehartiging Olof King en ontdek waar hij namens de Consumentenbond allemaal mee bezig is.

Woonwinkels aanbetalen 1200x800

Woonwinkels nemen het ruim met aanbetalingen

Gordijnen op maat of een nieuwe bank met een zelf gekozen stof. Veel woonwinkels laten hun klanten bij maatwerk onterecht de volle mep vooruitbetalen. Tijd om de meubelgiganten hier op aan te spreken.

Carpetright, Gamma, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker en Praxis: ze hebben met elkaar gemeen dat ze hun klanten meer laten aanbetalen dan de wettelijk toegestane 50%. Sommige brengen bij maatwerk zelfs het volledige bedrag vooraf in rekening, ontdekten onze mysteryonderzoekers in oktober. Alleen Hema en Roobol houden zich aan de regels.

Kwantum, met zo’n 100 eigen winkels plus de 170 vestigingen van Leen Bakker een speler van formaat, maakt het behoorlijk bont. Ook bij hen moet je de rekening vooraf volledig voldoen, terwijl de winkelketen nota bene in de eigen voorwaarden heeft staan dat aanbetalingen maar een kwart van het totaalbedrag mogen bedragen.

Door een hoog bedrag aan te betalen lopen consumenten onder meer het risico dat ze hun geld kwijt zijn als de winkel failliet gaat. Wij raden daarom aan altijd zo min mogelijk aan te betalen, ook bij maatwerk.

Na ons artikel over aanbetalingen bij woonwinkels in de Consumentengids zocht Kwantum gelukkig snel contact met ons. Vorige week hebben we in een stevig gesprek met de hoofddirectie laten weten dat Kwantum de wet overtreedt en zijn beleid moet aanpassen. Die boodschap lijkt goed te zijn overgekomen. We houden in de gaten of de winkels van Kwantum en Leen Bakker op korte termijn hun leven zullen beteren.

Het uiteindelijke doel is dat alle aanbieders stoppen met het vragen van onterecht hoge aanbetalingen.

Tot nu toe

 • Artikel | 29 november 2019

  Taart voor de AP! Onze Google klacht bestaat 1 jaar.

  Google-taart

  Een jaar geleden vroegen we toezichthouder AP om maatregelen te nemen tegen Google, omdat wij ervan overtuigd zijn dat Google de privacywet overtreedt. Precies een jaar later, zijn we helaas nauwelijks wijzer geworden.

  Lees de column

 • Artikel | 22 november 2019

  Nu Nutri-score

  Mediapool_NUTRI-SCORE confetti

  Ontbijtkoek een gezond tussendoortje? Lang niet allemaal, als we ze beoordelen op basis van Nutri-score. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score vertelt je namelijk hoe het echt zit!

  Lees de column

 • Artikel | 15 november 2019

  Brussels calling

  CETA

  Vorige week pleitte ik in de Tweede Kamer tegen CETA, het vrijhandelsakkoord met Canada. CETA heeft vervelende gevolgen voor jou als consument en maakt markten oneerlijker en ondoorzichtiger.

  Lees meer

 • Artikel | 14 november 2019

  Even voorstellen: Olof King

  Olof King landscape 1200x800

  Ik ben Olof King en sinds oktober 2018 ben ik directeur Belangenbehartiging. Namens de Consumentenbond zet ik me in voor de belangen van alle consumenten in Nederland.

  Meer weten over Olof

actie-en-campagne-header.jpg

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij op komen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Zo krijg je toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten.

Ja, ik steun de Consumentenbond