icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De Week van Olof

Neem een kijkje achter de schermen bij onze directeur Belangenbehartiging Olof King en ontdek waar hij namens de Consumentenbond allemaal mee bezig is.

Stoïcijns servicekosten blijven berekenen

We zijn hard toe aan vakantie. Vooral accommodaties met eigen keuken en sanitair zijn sinds corona gewild. Maar grootleverancier Airbnb brengt bij nieuwe boekingen nog steeds servicekosten bij Nederlandse huurders in rekening. Terwijl dit niet mag.

Met de heftige coronaperiode in de benen is zo’n beetje iedereen toe aan vakantie. Sommigen zullen de tijd willen nemen om terug te kijken, anderen om vooruit te zien. Om te rouwen, of juist te feesten, met de mensen die ons dierbaar zijn. En dat alles heel graag op een andere plek dan het eigen huis, waarvan we inmiddels alle hoeken en gaten, kieren en scheuren wel kennen.

Vooral vakantiehuisjes en appartementen met eigen keuken en sanitair zijn in trek, omdat je er coronaproof kunt verblijven. Merkt ook grootleverancier Airbnb van zulke huuraccommodaties, die na een periode van omzetverlies het aantal boekingen de laatste weken snel ziet stijgen.

Dubbelop

De vooravond van het vakantieseizoen is voor Airbnb hét moment om ook zijn onterechte boekingsvoorwaarden te corrigeren, zou je zeggen. Airbnb berekent 2 keer servicekosten, aan zowel de verhuurder als de huurder van een accommodaties.

In maart 2020 oordeelde de rechtbank Amsterdam al dat dit dubbelop is. Huurders behoren geen servicekosten te betalen. Ruim 40.000 gedupeerden hebben zich hierna bij Consumentenbond Claimservice aangemeld om hun te veel betaalde servicekosten over de afgelopen jaren terug te krijgen. De gemiddelde schade bedraagt €250.

We verwachten dat de groep gedupeerden de komende maanden alleen maar groter wordt, want bij Airbnb valt er van voortschrijdend inzicht tot op heden weinig te bespeuren. Het bedrijf meent juist dat het zijn recht staat terwijl het van twee walletjes eet. Gaat hier dan ook gewoon mee door en heeft de zaak bij de Hoge Raad gebracht. Die zal een definitieve uitspraak doen.

Hoge raad

De Hoge Raad bepaalde begin april al dat boekingsplatforms zoals Booking.com moeten worden aangemerkt als bemiddelaar. Een uitspraak die óók voor Airbnb geldt. En de kans erg groot maakt dat Airbnb onterecht geïncasseerde servicekosten aan consumenten moet terugbetalen.

Dringend beroep

Wij doen een dringend beroep op Airbnb om de finale uitspraak van ’s lands hoogste rechter niet af te wachten. En hebben de directie per brief verzocht om hierover op zeer korte termijn met ons in gesprek te gaan. Mocht ze hier niet op ingaan, dan overwegen we andere stappen.

Airbnb moet het servicekostendeel per direct uit zijn Algemene voorwaarden halen voor Nederlandse vakantiegangers. Die kunnen de tientallen euro’s aan onterechte servicekosten nu goed gebruiken.

Wil jij je te veel betaalde servicekosten ook terug? Meld je aan www.claimservice.nl/airbnb

Tijdlijn

11 juni 2021

Over casinopensioenen en wurgcontracten

Wat hebben verzekeren en gokken met elkaar te maken? Misschien meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Kijk maar naar het nieuwe pensioenstelsel.

Lees de column

hypotheek-senioren-laptop-formulier-bank
28 mei 2021

Over de betrouwbaarheid van kroonprinsen en bedrijven

Consumenten moeten worden beschermd tegen misleiding en manipulatie. De Consumentenbond waarschuwt tegen misstanden, spreekt bedrijven aan en verhaalt als het even kan de schade.

Lees de column

kantoor privacy
7 mei 2021

ABN AMRO: waar het rekenen begint, houdt het denken op

Wat is het verschil tussen ABN Amro en een commercieel bedrijf als bijvoorbeeld Shell? Banken hebben een maatschappelijke plicht, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Banken: ‘Klanten en de samenleving moeten kunnen rekenen op stabiele, dienstbare en betrouwbare banken. Daarom is het essentieel dat banken een evenwichtige en herkenbare koers varen.’

Lees de column

pinnen-betaalrekening
23 april 2021

TikTok, bescherm kinderen beter!

TikTok is het social medium voor jonge kinderen, met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd, waarvan ruim een miljoen in Nederland. Maar het bedrijf doet te weinig om hen te beschermen tegen schadelijke inhoud en verborgen advertenties. Sterker nog: het is je reinste data-roof! Kinderen moeten hiertegen worden beschermd.

Lees de column

abbo-prepaid-smartphone
9 april 2021

De hamer van de Consumentenbond

De Consumentenbond gebruikt verschillende gereedschappen, afhankelijk van de klus die we moet klaren. Vaak volstaan licht schuurpapier en hier daar de inzet van een vijl om resultaat te boeken voor onze achterban, soms is het gebruik van een hamer absolute noodzaak.

Lees de column

verbouwen-hypotheek

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen