icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

De beste energieleverancier

Op zoek naar de beste energieleverancier? En nog duurzaam ook? Wij onderzochten samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 34 leveranciers.
Gebruikstips_jaareneindafrekening

Duurzaamheid

Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent kwamen als groenste energieleveranciers uit de test. Deze bedrijven leveren alleen stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen in Nederland. Ook werken zij actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening.

Door in onze Energievergelijker het filter 'duurzaamheid' op meer dan 75% te zetten komen deze leveranciers vanzelf naar boven en kun je zien wat voor contracten ze aanbieden. Contracten met stroom uit duurzame bronnen van de duurzaamste leveranciers krijgen ook ons predikaat 'Groenste stroomproduct'.

Groene energie vergelijken

Voor iedere energieleverancier bepaalden we de duurzaamheid van:

 • Predicaat Groenste-stroomde geproduceerde of ingekochte stroom
 • de geleverde stroom aan consumenten
 • het investeringsbeleid

Het opwekken van stroom kan met verschillende brandstoffen en technieken. Welke daarvoor gekozen worden maakt veel uit voor het milieu, het klimaatprobleem en de toekomst van de elektriciteitsvoorziening. We bepalen de duurzaamheid aan de hand van straf- en duurzaamheidspunten.

Strafpunten

Fossiele brandstoffen zoals gas en vooral kolen spelen een grote rol in milieuvervuiling en klimaatverandering. Ook worden voor de winning van kolen vaak de mensenrechten geschonden. Een nieuwe kolencentrale blijft een jaar of 40 staan. Dit telt zwaar mee in ons onderzoek. En fossiele brandstoffen raken een keer op. Dit geldt met name voor gas. Ook hiervoor krijg je strafpunten, maar minder dan voor kolen.

Kernenergie zien we vanwege de risico's en het afvalprobleem niet als duurzaam. Het is trouwens ook niet onbeperkt voorradig. Dit levert daarom ook strafpunten op.

Duurzaamheidspunten

Een energieleverancier krijgt duurzaamheidspunten voor zonne- en windenergie. Vooral als er in deze energievormen geïnvesteerd wordt. Ook stroom uit waterkracht krijgt duurzaamheidspunten, maar alleen als het een nieuwe centrale is en het ecosysteem niet wordt aangetast. Biomassa krijgt alleen duurzaamheidspunten als die duurzaam geteeld is en niet concurreert met voedselteelt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij snoeihout uit bossen, maar juist weer niet bij hout uit oerbossen die daarvoor gekapt worden. En ook niet als de biomassa wordt bijgestookt in een kolencentrale, want dat maakt die kolencentrale weer extra rendabel.

Produceren of doorverkopen

Sommige leveranciers kopen alleen maar stroom in en verkopen die weer door (zogeheten handelshuizen). Anderen hebben eigen centrales, of kopen in via lange-termijncontracten zodat zekerheid voor investering ontstaat. Alleen leveranciers die aldus direct of indirect zorgen voor investeringen in duurzame productiecapaciteit kunnen in ons onderzoek een 10 krijgen. Wie alleen doorverkoopt scoort lager.

Appels met appels

In sommige reacties op ons onderzoek wordt gesteld dat wij appels met peren zouden vergelijken: grote met kleine bedrijven, handelshuizen met bedrijven die eigen centrales hebben. Zoals al blijkt uit het bovenstaande: alle stroomleveranciers zijn voor ons 'appels'. Ze kunnen groot of klein zijn, maar bij allen kijken we naar hun investeringen (direct of via lange-termijn-inkoopcontracten) in vuile (kolen- of kern-) centrales of juist in schone windmolens of zonnepanelen. Wie investeert in zon en wind en daarnaast gascentrales heeft om de fluctuaties op te vangen hoeft er in ons onderzoek niet slecht uit te komen, maar zet men in plaats van gascentrales een nieuwe kolencentrale neer dan kan dat het positieve effect van die windmolens flink teniet doen.

Voorlopers, volgers en vervuilers

We hebben de groene energieleveranciers ingedeeld in voorlopers, volgers en vervuilers.

 • Voorlopers: de bedrijven die actief meewerken aan de transitie naar een schone energievoorziening. Zij bouwen bijvoorbeeld windmolens. Daarnaast investeren zij niet in kolencentrales en produceren hooguit nog met gascentrales. Deze groene energieleveranciers staan bovenaan in de figuur hieronder.
 • Volgers: de bedrijven die niet bijzonder vooruitstrevend zijn. Zij kopen vooral in op de stroommarkt. Dat kan zelfs kolenstroom zijn. Dit is namelijk goedkoper.
 • Vervuilers: deze bedrijven leveren kolenstroom en bouwen daarnaast bijvoorbeeld nog nieuwe kolen- of kerncentrales.

Wie wil bijdragen aan een schone energievoorziening wordt klant van een voorloper en niet van een volger of vervuiler.

De duurzaamste stroomleveranciers binnen de voorlopers zijn:

 • Duurzame Energie Unie
 • Pure Energie
 • Qurrent

Deze bedrijven leveren alleen stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen in Nederland. Maar ook Vandebron, Greenchoice, Huismerk energie, HVC en Eneco horen bij de voorlopers.

RWE/Essent en Delta zijn vervuilers en eindigen onderaan: hun rapportcijfer ligt lager dan 4. Veel bedrijven vallen onder de volgers. Een aantal grote leveranciers zoals Vattenfall/Nuon, E.On, NLE, Oxxio komen niet verder dan een rapportcijfer van iets boven de 4.

Groene energieleveranciers: het overzicht

De figuur geeft de rapportcijfers weer van alle stroomleveranciers.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 Stroomranking energie 2

De scores in de tabel zijn deels gebaseerd op de jaarcijfers van 2015. Later dit jaar publiceren we een update op basis van informatie over 2016 (die gedurende 2017 beschikbaar komt).

Verkoop van stroom aan consumenten

Op het stroometiket staat de samenstelling van de stroom die de leveranciers verkopen. Hierin zijn ook de Garanties van Oorsprong' (GvO's) opgenomen.

Veel van de stroom die leveranciers aan consumenten verkopen is 'vergroend' door GvO's van Noorse waterkrachtcentrales. Deze centrales staan er al jaren en dragen dus niet per se bij aan het ‘vergroenen’ van de energie. Dit draagt nauwelijks bij aan een schonere energievoorziening.

Lees meer over GvO’s in: Groene stroom: 5 misverstanden.

De voorlopers met rapportcijfer 10 scoren ook hier het beste. Zij leveren al hun klanten voornamelijk windstroom en soms ook zonnestroom. Een aantal andere groene energieleveranciers leveren ook windenergie, maar slechts aan een deel van hun klanten. Voor de rest kopen ze dan bijvoorbeeld stroom op de markt in, en dat kan ook grijze stroom zijn.

In de Energievergelijker staat een duurzaamheidsscore per stroomproduct. Voor deze score weegt zowel het beleid van de leverancier als het stroometiket van het betreffende product mee. Je kunt op deze manier kiezen voor een duurzame leverancier en op basis van het jaarverbruik zien welke bij die voorkeur passende leverancier het goedkoopst is. En vervolgens ook meteen overstappen. Heb je geen zin om zelf de keuze te maken, dan kun je ook kiezen voor het Energiecollectief.

Investeringsbeleid

Voor een groene energievoorziening in de toekomst is het nodig om te investeren in duurzame productiecapaciteit. Er is verschil tussen energieleveranciers die zelf stroom produceren en leveranciers die dit niet doen.

 • Leveranciers zonder eigen productiecapaciteit kunnen (een deel van) de stroom die ze verkopen met langetermijncontracten inkopen bij bijvoorbeeld een windpark. Zo'n contract biedt financiële zekerheid aan de stroomproducent, en kan daarom worden gezien als een indirecte investering.
 • Leveranciers die zelf stroom produceren, investeren ook in nieuwe productiecapaciteit. Maar er wordt niet altijd geïnvesteerd in duurzame bronnen. We kijken ook naar het ontmantelen of verkopen van energiecentrales. 

Van de grote energieleveranciers heeft Eneco het groenste investeringsbeleid. Eneco investeert onder andere veel in windenergie. Binnen de 5 grote leveranciers investeren E.ON en Engie Electrabel ook in duurzame bronnen. Al is het duidelijk minder dan Eneco.

De grootste investeringen in vervuilende kolencentrales komen van:

 • E.ON
 • Engie Electrabel
 • RWE/Essent
 • Vattenfall/Nuon

Delta investeert het meest in kernenergie.

Onderliggende documenten

Lees meer over de verantwoording bij dit onderzoek in de volledige rapportage (pdf).

Kijk voor de rapportages per stroomleverancier op de website van CE Delft.

Overstappen naar een groene energieleverancier

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier? Lees dan alles over overstappen of verdiep je eerst in de kwaliteit van de klantenservice van energieleveranciers en lees de veelgestelde vragen over energieleveranciers.

Of check direct in onze energievergelijker welke leverancier duurzaam is en in jouw situatie het goedkoopste.

Niet overstappen?

Ben je net overgestapt of wil je niet overstappen? Ook dan kun je bijdragen aan duurzaamheid en tegelijk flink besparen op je energierekening. Lees onze tips om energie te besparen. Met zonnepanelen op je huis kun je zelfs al je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Op je gasverbruik valt veel te besparen door een betere cv-ketel en vooral ook door je cv-ketel goed af te stellen en te laten onderhouden.

Meer weten over duurzame energie? Lees onze artikelen over: