icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Kies zelf het ideale pakket|

Vergelijk internet, bellen en tv.

TriplePlay

De beste energieleverancier

Op zoek naar de beste energieleverancier? Welke aanbieder levert goede service, is klantvriendelijk en nog duurzaam ook? Wij vergeleken 14 energieleveranciers met 3 onderzoeken: een klanttevredenheidsenquête, een mystery-shoppingonderzoek en een duurzaamheidsonderzoek.
Gebruikstips_jaareneindafrekening

Beste uit de Test

Onze 3 onderzoeken leveren ieder een score: een rapportcijfer tussen 1 en 10. Het gemiddelde hiervan bepaalt de totaalscore van de leverancier. 2 energieleveranciers hebben deze hoogste score: Greenchoice en Vandebron. Daarmee verdienen zij het predicaat 'Beste uit de Test‘ en zijn dus de beste energieleveranciers. Deze leveranciers hebben tevreden klanten en scoren goed op duurzaamheid. Greenchoice scoort op klantenservice en duurzaamheid boven de 8, Vandebron heeft een zeer hoge score op duurzaamheid: een 9,6. 

Wat houdt het predicaat Beste uit de Test in?

De testoordelen geven een oordeel over de klanttevredenheid, klantenservice en duurzaamheid van de energieleveranciers. Lees meer over hoe wij testen.

Deze rapportcijfers vind je ook terug in de Energievergelijker. Hier zie je of de beste energieleverancier voor jou ook de goedkoopste is. Wil je gebruikmaken van een gezamenlijke inkoopactie? Ga dan naar het Energiecollectief van de Consumentenbond.

Beste energieleveranciers

Aanbieder

 Totaaloordeel

 Klanttevredenheid

 Klantenservice

 Duurzaamheid

 Weging   33%  33%  33%
 Greenchoice8,4 8,68,3 8,4
 Vandebron8,48,27,59,6
 Qurrent8,38,26,610
 United Consumers6,9 8,87,5 4,5
 Eneco6,8 6,96,4 7,0
 Budget Energie6,2 6,95,8 5,9
 Engie6,2 6,5 6,5 5,7
 E.ON6,26,67,34,6
 NLE5,96,07,44,4
 Delta5,7 6,9 6,6 3,7
 Nuon5,76,36,64,2
 Energiedirect.nl5,6 6,65,6 4,6
 Oxxio5,6 6,4 6,1 4,3
 Essent5,0 6,3 5,7 3,0

 

Klanttevredenheid 

Klanttevredenheid is een belangrijk aspect bij het bepalen van de beste energieleverancier. We vroegen bijna 4400 klanten van energiebedrijven naar hun tevredenheid over 12 aspecten, waaronder: 

  • klantvriendelijkheid;
  • prijs;
  • duidelijkheid van de website;
  • juistheid van nota's;
  • voorwaarden van het contract.

Consumenten gaven een oordeel over hun huidige leverancier. Als zij recent zijn overgestapt gaven zij ook een oordeel over hun vorige leverancier.

Consumenten zijn al jaren het minst tevreden over de prijs. Vaak valt deze anders uit dan een leverancier van te voren aangeeft. Dat kan te maken hebben met kosten voor transport en belastingen. Dit zijn vaste kosten die je betaalt aan de netbeheerder. Helaas kun je hier niets aan veranderen.

Ook zijn er nog altijd problemen met niet-kloppende meterstanden en jaar- of eindafrekeningen

Klantenservice

Daarnaast onderzochten we de klantenservice van energieleveranciers met mystery-klanten. We beoordeelden de bereikbaarheid, kwaliteit van antwoorden en klantvriendelijkheid. Greenchoice haalde de hoogste score met een 8,3. 

Lees meer over dit mystery-onderzoek naar de klantenservice.

Duurzaamheid

Tot slot onderzochten we de duurzaamheid van 34 energieleveranciers. Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland B.V. kwamen als groenste energieleveranciers uit de test. Deze bedrijven leveren alleen stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen in Nederland. Ook werken zij actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening.

Hoe duurzaam is de stroom die de overige energieleveranciers leveren, en hoe duurzaam zijn hun investeringen? En wat zijn de meest voorkomende misverstanden over groene stroom? Lees alles over duurzame energie en de 5 misverstanden over groene stroom.

Lees meer over dit onderzoek naar duurzaamheid.