icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Je thuis toekomstbestendig maken?|

Bestel het boek Prettig blijven wonen.

Prettig blijven wonen 45x45

Rente-opslag hypotheek: check of je recht hebt op een lagere risicoklasse

Vanaf een hypotheeklening van pakweg 50% van de waarde van de woning (dit verschilt per bank) betaal je een hogere rente. De hoogte van die zogenaamde rente-opslag hangt af van de hoogte van de hypotheek in procenten van de waarde van de woning. Je kunt besparen op je hypotheeklasten door te checken of je recht hebt op een lagere risicoklasse en dus een lagere hypotheekrente.
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Alex 1200x800

Wat is rente-opslag?

Bij een hypotheek betaal je een hogere rente als het risico voor de bank hoger is. Dit wordt rente-opslag of risico-opslag genoemd. Hoe hoger de hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van de woning, hoe hoger de opslag.

Let op: Lang niet alle banken verlagen de risico-opslag als je aflost of kapitaal opbouwt in een verpande kapitaalverzekering of bankspaarrekening.

Hoe hoog is de opslag?

Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt vrijwel nooit een opslag. Voor hypotheken zonder NHG maken banken een indeling in risicoklassen. Die indeling verschilt per bank. ING bijvoorbeeld kent 11 risicoklassen en de Rabobank maar 3. De hypotheekrente daalt per klasse, bijvoorbeeld 0,05%, 0,3% of 0,5%.

Wanneer daalt de opslag?

Heb je bij het afsluiten van je hypotheek meer dan 100% van de waarde van je woning geleend maar is dit percentage inmiddels veel lager (bijvoorbeeld 75%), dan valt je hypotheek in een lagere risicoklasse. De hypotheekrente kan omlaag, doordat je woning meer waard is geworden, door aflossing of doordat je hebt gespaard in de polis van een spaarhypotheek. Banken zijn wettelijk verplicht om bij een verlenging van de rentevaste periode de rente te baseren op de huidige situatie.

In mei 2017 deed de Consumentenbond onderzoek naar risico-opslag op hypotheken (pdf). Hieruit blijkt dat nog steeds niet alle banken automatisch de rente aanpassen, zodra de klant in een lagere risicoklasse valt. Er zijn ook banken die wel tussentijds de rente aanpassen; op verzoek van de klant of automatisch.

Hoeveel scheelt het?

Een hogere of lagere risicoklasse scheelt soms wel 0,5% aan hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld €300.000, waarbij de rente nog 14 jaar vaststaat, scheelt dat zomaar €21.000. Bij een annuïteitenhypotheek is het voordeel kleiner.

Wat vindt de Consumentenbond?

De Consumentenbond vindt dat de bank alleen een opslag mag hanteren als de bank daadwerkelijk extra risico loopt. Banken zouden ook tijdens de rentevaste periode de rente automatisch moeten aanpassen zodra de hypotheekschuld in een lagere risicoklasse valt. Op onze actiepagina staat wat we allemaal doen om de banken in beweging te krijgen. Tot die tijd kun je ook zelf aan de bel trekken.

Lees ook:Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  28 jul.

  Nieuwe dienst: Verhuizen met de Consumentenbond

  Consumenten die verhuizen naar een nieuwe koop- of huurwoning kunnen vanaf vandaag terecht op het 'Nieuw huis' platform van de Consumentenbond. Praktische informatie, een checklist en een e-mailservice helpen verhuizende consumenten op weg.
 • independer-hypotheek-advies
  Eerste indruk  |  3 jul.

  Hypotheekadvies Independer

  De online vergelijker Independer.nl biedt nu ook telefonisch hypotheekadvies. Volgens eigen zeggen heb je bij Independer keus uit ‘bijna alle aanbieders’. Dat klopt niet.
 • kapitaal verzekering hypotheek
  Test  |  14 jun.

  Hypotheekboetes te hoog en intransparant

  Vrijwel alle hypotheekverstrekkers berekenden te hoge boetes en moeten klanten compenseren vanaf 14 juli 2016. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een aantal banken het wel erg bont maakten; consumenten maken hierbij kans op geld terug bij boetes vóór die datum.