icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat zijn de beste printermerken?

Nederlanders zijn het meest tevreden over printers van Brother. Bovendien worden de merken beter gewaardeerd door gebruikers met een laserprinter, dan door klanten met een inkjetprinter. Dat blijkt uit panelonderzoek van de Consumentenbond.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  7 december 2017

merkentest-printers

Welke printermerken zijn geliefd?

Het printermerk met de hoogste merktevredenheid is Brother. Dat is opvallend, want HP, Canon en Epson zijn de bestverkopende merken van Nederland. Brother scoort een 7,7 op merktevredenheid, terwijl Canon een 7,2 en Epson een 6,9 behalen. Voor marktleider HP is dat een 7,1.

De merken worden beter gewaardeerd door gebruikers met een laserprinter: HP en Canon krijgen daarvoor een 8,0 en Brother een 7,9. We vonden niet genoeg Epsongebruikers met een laserprinter om een rapportcijfer te berekenen.

Printermerken met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De keus voor een nieuwe printer wordt vooral gemaakt vanwege een vermeend goede prijs-kwaliteitverhouding. Minder belangrijk zijn eerdere ervaringen met het merk of een goede reputatie van dat merk.

Hoewel slechts 1 van de 20 printerkopers voor Brother koos in het afgelopen jaar, zijn Brothergebruikers het vaakst zeer tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding.

Prestaties, gebruiksgemak en toner-/inktverbruik per printermerk

Bijna niemand is ontevreden over de prestaties of het gebruiksgemak van zijn printer, maar over het verbruik zijn Nederlanders een stuk kritischer. Consumenten met een Canon, Epson of HP-printer zijn bijna 3 keer zo vaak ontevreden over het verbruik van hun printer dan gebruikers van een Brotherprinter. Ook over het inktverbruik van inkjetprinters is men een stuk ontevredener dan over het tonerverbruik van laserprinters.

Laserprinters hebben sowieso meer tevreden gebruikers. Bijna de helft is zeer tevreden met de prestaties en een derde is zeer tevreden over het gebruiksgemak. Voor inkjetprinters is dat allebei ongeveer een kwart van de gebruikers.

Mankementen bij printers

Een op de 10 gebruikers heeft weleens defecten of mankementen aan zijn printer gehad. Dat kwam bij printers van HP en Epson net wat vaker voor dan bij Canon en Brother.

  • In ruim een kwart van de gevallen betreft het papierproblemen. Dan gaat het mis met de toevoer, doorvoer of uitvoer van de papiervellen.
  • Eén op de 4 gebruikers had last van een slechte printkwaliteit.
  • Ook problemen met wifi of niet-startende printopdrachten komen regelmatig voor.
  • Veruit de meeste problemen treden echter op met cartridges en printkoppen, zoals nieuwe cartridges die werden geweigerd door de printer.

De helft van de printers wordt vervangen omdat ze stuk zijn of omdat er te vaak storingen en defecten optreden. Een kwart van de printers wordt afgedankt omdat ze technisch verouderd zijn. Een andere reden om een nieuwe printer uit te zoeken, is de wens voor draadloos printen. Gemiddeld gebruiken mensen hun printer 6 jaar voordat ze een nieuwe aanschaffen.

Over het onderzoek

De uitkomsten zijn een algemeen oordeel van het merk op basis van een enquête onder 3600 mensen in 2017. Voor sommige merken vonden we te weinig gebruikers en ontbreekt het oordeel.

De uitspraken over merken gaan niet over specifieke modellen en de uitkomsten van dit onderzoek gelden niet voor alle modellen van een bepaald merk. De verschillen tussen de apparaten van een merk kunnen groot zijn. Ook de manier waarop het apparaat wordt gebruikt, speelt een rol in de ervaringen van de respondenten. De resultaten gelden niet per se voor de modellen die nu in de winkels staan.

Onlangs geteste printers

Nieuwste artikelen