icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Goede printermerken

Welke printermerken doen het goed? Welke worden goed gewaardeerd door de gebruikers en welke niet? We vroegen het in augustus 2015 aan bijna 7000 leden van het internetpanel van de Consumentenbond.
Irene Joris
Irene Joris

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  23 september 2015

Printers-Beste-merken

Sterke en zwakke printer-merken  

 • Brother krijgt het hoogste rapportcijfer (zowel bij inkjet als laser); gemiddeld een 7,8. Epson scoort op alle punten onder het gemiddelde en staat met een 6,7 onderaan.
 • De Epson-gebruikers zijn niet merktrouw en het minst vaak van plan om de volgende keer weer hetzelfde merk te kopen (18%). De gebruikers van Brother laserprinters gaan juist wel voor hetzelfde merk (42%).
 • Ruim eentiende (12%) van de printers had wel eens kuren. Bij de inkjetprinters was dat het vaakst bij HP (16%), maar dat kan komen door de hogere leeftijd van deze apparaten.

Tabel_printers_tevredenheid  

Laser-, inkjet- & all-in-one printers

 • De meeste panelleden hebben een inkjetprinter in huis (81%), slechts 15% heeft een laserprinter. HP is op beide terreinen marktleider (42% inkjet, 37% laserprinters). Epson maakt alleen inkjet- en Samsung alleen laserprinters.
 • De all-in-one printers -waarmee je naast printen ook kunt scannen en kopiëren- zijn favoriet in ons panel (82%).
 • Bij de keuze van een nieuwe printer letten we vooral op hoe de prijs zich tot de kwaliteit verhoudt (38%). Laserprinters kosten meer, maar daar staat wel wat tegenover. De gebruikers zijn zowel over de prestaties, het verbruik, het gebruiksgemak als de prijs-kwaliteitverhouding meer tevreden dan de panelleden met een inkjetprinter.

Cartridges

 • Meer dan de helft (52%) gebruikt originele (merkgebonden) cartridges.
 • Ruim eenderde (34%) koopt merkloze of cartridges van een ander merk.
 • Nagevulde cartridges zijn nog niet zo populair, slechts 4% van de panelleden maakt er gebruik van.
 • Het zelf navullen gebeurt nog minder (1%).

Prijsklasse

De aanschafprijs ligt bij de laserprinters een stuk hoger dan bij inkjetprinters. Zo betaalde 70% maximaal €150 voor een nieuwe inkjetprinter, terwijl dit bij lasterprinters voor 49% het geval is. En 16% gaf meer dan €250 uit een nieuwe laserprinter. Bij inkjetprinters geldt dit voor maar 2%.

Mankementen

Brother DCP-1510Driekwart van de printers (74%) is max 5 jaar oud. Een kwart van de printers ging al in het eerste jaar kapot. Wat waren de meest voorkomende problemen?

 1. De printfunctie werkte niet meer: 28%
 2. De printkwaliteit was te slecht: 19%
 3. De printer accepteerde geen nieuwe cartridges meer: 13%

Viertiende (39%) kon de printer zelf repareren, 23% heeft hem niet laten repareren en bij 20% kon het vanwege de garantie kosteloos.

De vorige printer

De meeste respondenten hadden voor de huidige printer een HP printer, zowel bij inkjet- als laserprinters. Ruim de helft (56%) heeft hem tussen de 3 en 6 jaar gebruikt voordat zij hem vervingen. Dit was nodig omdat de printer kapot was (37%) of technisch verouderd (28%).

Wat & Hoe

De uitkomsten zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van bijna 7000 consumenten met en over nieuwe elektronische apparaten. De uitspraken over merken gaan niet over specifieke modellen. De verschillen tussen de apparaten van een merk kunnen groot zijn. Zo varieert de leeftijd van 'net gekocht' tot 10 jaar oud en lopen de prijzen van de apparaten sterk uiteen. Ook de manier waarop het apparaat wordt gebruikt, speelt een rol in de ervaringen van de respondenten. De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet voor alle modellen van een bepaald merk. Ze gelden zeker niet automatisch voor de modellen die nu in de winkels staan.

Test Which?

Onze zusterorganisatie Which? uit het Verenigd Koninkrijk deed in het najaar van 2014 een vergelijkbaar onderzoek onder 6000 printereigenaren.

 • Printers van Canon bleken daarin het meest betrouwbaar: 72% van de printers ging niet stuk binnen 5 jaar.
 • Gemiddeld ging 64% van alle printers 5 jaar mee. Samsung en Brother doen het beter dan gemiddeld. Epson, Dell en Lexmark slechter.
 • Problemen met het papier kwamen het meest voor onder de Britse panelleden, gevolgd door problemen met de printkoppen.

Alle resultaten zijn na te lezen op de website van Which

Testresultaten

Bekijk welke printers het Beste uit de Test komen of vergelijk alle geteste printers of lees: