! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisvouchers bij annulering door coronavirus

Bij een geannuleerde reis vanwege het coronavirus willen veel reisorganisaties geen geld teruggeven, maar bieden ze reizigers een reisvoucher aan.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:15 februari 2021

Geannuleerde vlucht

Keuzehulp Coronavoucher

Is je voucher verlopen maar heb je geen terugbetaling ontvangen? Onze Keuzehulp Coronavoucher helpt je verder. 

Keuzehulp

Actie Meldpunt Volgeladen auto

Verschillende reisorganisaties bieden bij annulering vanwege corona een reisvoucher aan in plaats van geld. Zo hebben reisorganisaties aangesloten bij de ANVR een 'corona-voucher', met garantie op geld terug bij faillissement. 

Accommodaties, zoals vakantieparken, hotels en luchtvaartmaatschappijen hebben weer eigen vouchers. We zetten de aandachtspunten op een rij.

Voorwaarden reisvouchers

Toezichthouder de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgangspunten opgesteld voor coronareisvouchers. Deze punten gelden voor regelingen waarbij reizigers al hebben (aan)betaald voor een reis die niet doorgaat. Volgens de wet heb je dan recht op geld terug.

Volgens de ACM geldt bij het aanbieden van een reisvoucher het volgende:

 1. Er blijft wettelijk recht op geld terug bij annuleringen. 
 2. De voucher moet een volwaardige vervanging zijn, zoals door dezelfde of vergelijkbare reis op een later tijdstip.
 3. De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, zoals 12 maanden.
 4. Een restbedrag op de voucher moet achteraf actief en binnen een redelijke termijn door de reisaanbieder zelf worden uitgekeerd. 
 5. De voucher vergoedt ook alle eerder betaalde extra kosten. Denk aan reserverings- en administratiekosten en extra kosten voor bagage of stoelreserveringen.
 6. Heb je een aanbetaling gedaan, dan hoef je het restbedrag niet te betalen als je weet dat de reis niet doorgaat. Of als de reisorganisatie de overeenkomst niet kan nakomen. Je krijgt dan een voucher voor het al betaalde bedrag, zoals bij Corendon en zijn jongerenmerk GOfun.

De ACM vindt het verder belangrijk dat de vouchers zoveel mogelijk gedekt zijn door een garantiefonds of dat er een andere garantieregeling geldt. Ook ondersteunt de ACM, net als de Consumentenbond, het idee om vouchers overdraagbaar te maken. 

Geen voucher maar geld terug?

Je hebt een voucher voor een geannuleerde reis of evenement. Maar je wilt liever geld terug? Beantwoord een paar vragen en ontvang direct passend advies.

Naar de keuzehulp

reizen-schiphol

Klagen over reisvouchers: voorbeeldbrieven

 • Heb je te maken met onredelijke voorwaarden van een aangeboden reisvoucher? Wijs dan de aanbieder op bovenstaande uitgangspunten van de ACM. 
 • Helpt dat niet, dan kun je bij recht op geld terug de voucher weigeren en geld terug eisen. Gebruik hiervoor de ACM voorbeeldbrief: 'Niet eens met voorwaarden corona-voucher of tegoedbon'
 • Worden er onterecht kosten ingehouden op de reisvoucher? En/of heeft de voucher voor een geannuleerde reis, vlucht of evenement niet de waarde van het volledige aankoopbedrag? Gebruik dan de voorbeeldbrief Onterecht kosten ingehouden op coronavoucher van het Europees Consumenten Centrum (ECC).
 • Ook kun je klagen bij toezichthouder ACM, juridische hulp inschakelen of naar de geschillencommissie (Reizen) stappen. Je kunt ook (gezamenlijk) naar de rechter stappen. 

ANVR 'Corona-voucher' met garantiedekking

Sinds 16 maart 2020 vroegen ANVR-reisorganisaties bij annulering reizigers de reis om te boeken of een 'corona-voucher' te accepteren. De voucher is alleen bedoeld voor pakketreizen, niet voor losse vliegtickets. Als de reis is geannuleerd vanwege corona, hoeven de restantbetalingen niet meer te worden gedaan.

De voucher heeft dan de waarde van de aanbetaalde reissommen en ook eventuele extra kosten, zoals reserverings-en administratiekosten. Als reiziger behoud je altijd het recht op geld terug, ook als je de voucher al hebt geaccepteerd. 

Vanaf maart dit jaar verlopen de eerste vouchers

  Persoonlijk Juridisch Advies

  Heb je een probleem met een reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of ander bedrijf? Dan kun je wel wat Juridisch Advies gebruiken. Word lid van Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd. Dan krijg je onbeperkt toegang tot onze voorbeeldbrieven en persoonlijk advies van onze juridisch experts.

  Probeer 7 dagen gratis

  Lid Worden Mediapool Test

  Andere reisvouchers (vakantieparken en vliegtickets)

  Let erop dat wanneer je een voucher accepteert, deze onder de garantieregeling van SGR valt of een ander garantiefonds (zoals GGTO of STO Garant). Of dat de voucher eventueel een andere garantiedekking heeft als de reisorganisatie failliet gaat.

  Er zijn momenteel ook reisdienstverleners die vouchers uitgeven zónder garantiedekking bij een mogelijk faillissement. Je staat dan waarschijnlijk met lege handen als de reisorganisatie omvalt!

  Luchtvaartvouchers

  Ook luchtvaartmaatschappijen geven reisvouchers uit wanneer zij een vlucht annuleren. Passagiers blijven ook met een reisvoucher recht houden op terugbetaling van de ticketkosten. Je mag ook direct kiezen voor teruggave van je geld. Dat moet de maatschappij je dan binnen 7 dagen teruggeven.

  In plaats van een voucher of restitutie, mag je ook kiezen voor een andere vlucht op een tijdstip en dag naar keuze. De maatschappij mag daar geen kosten voor rekenen. 

   Vouchers vakantieparken

   Watersport- en recreatiebedrijven aangesloten bij branchevereniging Hiswa-Recron, boden bij annulering vanwege corona een voucher aan. Vakantieparken zoals Center Parcs, Landal en Roompot zijn hierbij aangesloten. 

   Coronavirus

   Alle actuele berichten rondom de coronavirusuitbraak houden we bij op een pagina.

   Corona: wat zijn de gevolgen voor jou?

   Coronavirus mediapool

   Lees verder