icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vlucht is vertraagd, waar heb je recht op?

Loopt je vlucht uren vertraging op? In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding. Wat zijn de regels en hoeveel bedraagt de vergoeding?
Artikel de vlucht is vertraagd

Speciale informatie rondom corona

Vergoeding bij vertraagde vlucht

Als je op je eindbestemming aankomt met een vertraging van 3 uur of meer, heb je mogelijk recht op compensatie. Als de vertraging meer dan 5 uur bedraagt, dan kun je besluiten niet (verder) te reizen. Je hebt dan recht op terugbetaling van je ticket en een terugvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt.

Wanneer er sprake is van overmacht vervallen deze rechten. Je kunt wel altijd de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen voor schade die het gevolg is van de vertraging.

Hoogte van de vergoeding bij een vertraging

De hoogte van de compensatie ligt tussen de €125 en €600 per passagier, afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. De luchtvaartmaatschappij moet deze vergoeding uitkeren wanneer er geen sprake is van overmacht. Je hoeft dus niet akkoord te gaan met vouchers of tegoedbonnen als alternatief voor deze compensatie.

Wanneer je hiermee akkoord gaat vervalt je recht op een financiële compensatie voor het tijdsverlies. Bij vertraging, annulering of instapweigering delen luchtvaartmaatschappijen vaak vouchers of tegoedbonnen uit voor eten, drinken of overnachten. Deze kun je gerust accepteren.

Compensatie bij vertraging

Lengte van de vlucht Vertraging bij aankomst Compensatie per passagier
 1500 km of minder Meer dan 3 uur €250
Binnen EU meer dan 1500 km of andere vluchten tussen 1500 en 3500 km Meer dan 3 uur €400
Meer dan 3500 km Tussen 3 en 4 uur €300
Meer dan 3500 km Meer dan 4 uur €600

Wanneer is er sprake van overmacht?

Je hebt geen recht op vergoeding wegens annulering, langdurige vertraging of omboeking als de luchtvaartmaatschappij aantoont dat sprake is van overmacht. Onder overmacht vallen bijvoorbeeld:

  • stakingen van derden zoals de verkeersleiding of het luchthavenpersoneel;
  • (sneeuw)stormen of andere slechte weersomstandigheden;
  • terrorisme;
  • medische noodlandingen;
  • natuurrampen.

Technische mankementen vallen volgens het Europese Hof van Justitie niet onder overmacht, hoewel veel luchtvaartmaatschappijen zich hier wel op beroepen. Stakingen van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij worden door de Nederlandse rechter ook niet gezien als overmacht. In deze situaties hebben passagiers recht op een vergoeding.

Meer over je rechten als passagier is te vinden op de website van het Europees Consumenten Centrum.

Lees ook: 

 

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Wil je schade claimen door vertraging, annulering of overboeking? Maak dan gebruik van de Vlucht Claim Service.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Meld je klacht bij het bedrijf
  2. 2. Stuur een juridische brief of e-mail
  3. 3. Bel onze juridisch expert
  4. 4. Laat ons voor je bemiddelen