icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vluchttijden gewijzigd, waar heb je recht op?

Wijzigingen in vluchttijden komen meestal slecht uit. Gelukkig heb je in bepaalde gevallen recht op een vergoeding. Wat je rechten zijn, hangt af van wanneer je geïnformeerd bent over de wijziging en de vluchttijden van je nieuwe vlucht. 
Artikel vlucht gewijzigd geannuleerd

Lijndienstticket

Heb je een (los) lijndienstticket geboekt, dan hoef je niet zomaar akkoord te gaan met gewijzigde vluchttijden. De meeste maatschappijen behouden zich het recht om tijden te wijzigen, maar geven het ticketgeld terug als je een wijziging niet accepteert.

Recht op compensatie

Of je recht hebt op vergoeding in geld hangt ervan af hoe lang van tevoren de wijziging aan je is doorgegeven. Op basis van de Europese Verordening 261/400 mag een luchtvaartmaatschappij tot 14 dagen voor de vluchtdatum het vluchtschema aanpassen, zonder dat ze vergoeding hoeven te geven.

Vergoeding

  • Is de wijziging korter dan 14 dagen vóór het oorspronkelijk geplande vertrek bekendgemaakt, dan heb je recht op een vergoeding van €250 tot €600. Dit hangt af van de vliegafstand. Maak hiervoor gebruik van de Vlucht Claim Service.

Je hebt ook recht op deze vergoeding als je:

  • Meer dan 2 uur eerder bent vertrokken of 4 uur later bent aangekomen en tussen 14 en 7 dagen vóór vertrek bent geïnformeerd.
  • Meer dan 1 uur eerder bent vertrokken of meer dan 2 uur later bent aangekomen en 7 dagen of korter vóór vertrek bent geïnformeerd.

Bewijs

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet je een bewijs hebben van de oorspronkelijke vluchttijden, zoals een boekingsbevestiging of ticket. 

Pakketreis of chartervlucht

De regels bij een pakketreis of chartervlucht zijn hetzelfde. Het is hierbij wel belangrijk dat de informatieplicht ligt bij de luchtvaartmaatschappij en niet bij de reisorganisatie.

Als de luchtvaartmaatschappij de wijziging op tijd heeft doorgegeven aan de reisorganisatie, maar de reisorganisatie niet aan de klant, dan blijft de maatschappij aansprakelijk. Die kan dit wel weer verhalen op de reisorganisatie.

Lees ook: 

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Wil je schade claimen door vertraging, annulering of overboeking van je vlucht? Maak dan gebruik van de Vlucht Claim Service.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Meld je klacht bij het bedrijf

  2. 2. Stuur een juridische brief of e-mail

  3. 3. Bel onze juridisch expert

  4. 4. Laat ons voor je bemiddelen