icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Problemen met je wasdroger oplossen

Heb jij problemen met je droger en geeft je droger een storingsnummer aan? Kijk in de gebruiksaanwijzing wat er mis is. Heb je deze niet meer? Je kunt hem downloaden op de website van de fabrikant. 

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:10 november 2018

Artikel problemen en oplossingen wasdrogers

Droger maakt lawaai of bijgeluiden

Veel drogers hebben wielen of cilinders die de trommel ondersteunen. Als deze versleten zijn maakt de trommel lawaai. Als dit het geval is moeten alle wielen tegelijk vervangen worden.

Een katrol is nodig om de aandrijfriem op spanning te houden. Ook als deze versleten is gaat de machine meer geluid maken. Het heeft geen zin om deze te smeren, hij moet vervangen worden.

Er zitten op verschillende plekken nylongeleiders die ook kunnen slijten. Hetzelfde geldt voor de as waar de trommel omheen draait en de ventilator. De ventilator hoeft niet altijd direct vervangen te worden, het kan ook zijn dat er zich vuil heeft opgehoopt en dat het euvel na een schoonmaakbeurt is verholpen.

Droger doet niets

Als de droger helemaal geen teken van leven geeft dan kan het zijn dat er geen spanning op het apparaat staat. Controleer dan eerst de stekker, het stopcontact, de aansluitkabel en de stop. Als het probleem daar niet ligt, is de kans groot dat de deurschakelaar defect is. Ook de thermische zekering kan ervoor zorgen dat het apparaat helemaal niet meer reageert.

Trommel draait niet

Als de lampjes wel branden maar de trommel niet draait, kan je de aandrijfsnaar controleren. Als de aandrijfsnaar kapot is, hoor je de ventilator maar staat de trommel stil. Maar ook onderdelen zoals de zekering, stopcontact, snoer of stekker, deurschakelaar, tijdklok, condensor en/of de motor kunnen defect zijn.

Verwarming doet het niet

Mogelijke oorzaken: het filter, de afvoerslang of het rooster is verstopt of de afvoerslang zit dubbelgevouwen. Als dit het geval is schakelt de thermische beveiliging in. Het kan ook een elektrische storing zijn van de thermische beveiliging, de bedrading of een defect elektrisch component.

Was niet goed droog

De filters kunnen verstopt zijn. Controleer en reinig deze. Of de thermostaat of het verwarmingselement kan kapot zijn, beide moeten dan vervangen worden door een monteur.

Droger verliest water

Vaak zal de condensbak vol zijn. Ook kan het deksel van de condensor of condenskast niet goed geplaatst zijn of er zitten pluisjes op de bodem van de condenskast.

Wasgoed krimpt

De thermostaat kan kapot zijn en moet dan vervangen worden.

Zwarte vlekken op de was

Veel drogers hebben wielen of cilinders die de trommel ondersteunen. Als deze versleten zijn, zakt de trommel iets naar beneden. Het kan dan gebeuren dat kleding klem komt te zitten waardoor er vlekken op komen of beschadigd raakt. De steunen moeten dan vervangen worden. Hetzelfde kan gebeuren als de afdichtingsrand (aan voorzijde of achterzijde) of de geleiders kapot zijn.

Wasgoed ruikt branderig

Als het filter niet goed schoongemaakt is, komen er kleine pluisjes in de droger. Binnen in de droger kunnen deze pluizen verbranden. Zo'n minibrandje geeft toch een behoorlijke geur af en dat blijft hangen in het wasgoed. In dit geval moet de droger direct gecontroleerd worden door een monteur.

Lees ook hoe je brand in een droger kunt voorkomen

Het droogprogramma duurt erg lang of wordt afgebroken

Dit kan een aantal oorzaken hebben:

  • De ventilatie is niet voldoende, bijvoorbeeld omdat het vertrek zeer klein is. Daardoor is het mogelijk dat de temperatuur in het vertrek sterk gestegen is. Open een deur of raam zodat er verse lucht wordt aangevoerd.
  • De ventilatiesleuven onder de deur van de droogautomaat zijn geblokkeerd.
  • De pluizenfilters zijn door pluisjes verstopt of ze zijn nat teruggeplaatst. Verwijder de pluisjes.
  • De condensor is verstopt door resten wasmiddel, haren of kleine pluisjes. Controleer en reinig deze.
  • Het wasgoed is niet voldoende gecentrifugeerd. Centrifugeer het wasgoed in de wasmachine met een hoger centrifugetoerental.
  • De trommel is overvol.

Lees ook: