icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

De beste aansprakelijkheidsverzekering

Wij onderzochten 33 aansprakelijkheidsverzekeringen op premies en voorwaarden. Natuurlijk is ieders situatie net even anders. Dus check de uitslag altijd even met de vergelijker.
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

DeBeste_Beeld_1200x800

DeBeste_Beeld2_1200x800

Beste uit de Test

In juli 2016 testten wij 33 aansprakelijkheidsverzekeringen particulieren (AVP'S). Met een testoordeel van 8,2 kwam de vernieuwde AVP van ABN Amro deze keer als Beste uit de Test, onder meer dankzij de ruime vergoeding van schade tijdens sport- en spelsituaties en door kinderen tijdens het oppassen of logeren. Hoewel de Consumentenbond adviseert te kiezen voor een eigen risico van €0, waarderen wij de mogelijkheid om te opteren voor een vrijwillig eigen risico (€100 algemeen, €175 voor schade veroorzaakt door kinderen), in ruil voor een lagere premie. Dit geldt ook voor de keuze qua verzekerd bedrag: €1,25 miljoen of €2,5 miljoen.
Lees meer over hoe wij testen.
Beste uit de Test: wat houdt dat in?

Beste Koop

Kijk bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) niet alleen maar naar de premie, maar ook naar de voorwaarden. Is het verzekerd bedrag toereikend? Is er sprake van een eigen risico? Zijn sport- en spelsituaties waarin je niet aansprakelijk bent gedekt? En hoe zit het met schade tijdens een logeerpartijtje?

Per profiel berekenden wij wat de Beste Koop is; een aansprakelijkheidsverzekering met goede voorwaarden, voor een redelijke prijs:

  • United Insurance voor een gezin zonder kinderen en alleenstaanden mét kinderen. Met een jaarpremie van €38 voor beide profielen de goedkoopste en met een testoordeel van 7,1 een degelijke middenmoter.
  • Alleenstaanden zonder kinderen hebben met United Insurance eveneens een behoorlijk goede AVP (testoordeel 7,1) voor de allerlaagste premie (€24 per jaar).
  • Voor de meeste gezinnen met kinderen is De Nederlanden van Nu de Beste Koop. De AVP scoort een 7,0 voor de voorwaarden en is met een jaarpremie van €46 de goedkoopste van alle onderzochte polissen.
  • Gezinnen met kinderen in Zeeland of Noord-Brabant kiezen echter voor ZLM (alleen in deze 2 provincies actief); voor €48 per jaar een beduidend hoger testoordeel (7,9) en standaard verzekerd voor een hoog bedrag van €2,5 miljoen

Beste Koop: wat houdt dat in?

Premies flink gestegen

De jaarpremies van de onderzochte AVP’s zijn in 2016 met gemiddeld €3,50 gestegen ten opzichte van 2015. Afhankelijk van je situatie komt dat neer op een toename van 5 tot 8%.

  • Gezin met kinderen: €66 per jaar (was €62)
  • Alleenstaande met kinderen €64 per jaar (was €60)
  • Stel zonder kinderen €59 per jaar (was €56)
  • Alleenstaanden €39 per jaar (was €36)

De fikse premiestijgingen werden begin dit jaar al aangekondigd door MoneyView. Volgens dit onderzoeksbureau zijn consumenten ‘claimbewuster’ geworden. Vooral kleine schades veroorzaakt door kinderen en huisdieren, worden meer op de AVP geclaimd. Bij de Achmea-dochters FBTO en Interpolis ging de AVP-premie per 1 januari bijvoorbeeld met 5% omhoog, eind 2015 verhoogde Aegon zijn AVP-premie al met 10%.

Verzekerd bedrag

De Consumentenbond adviseert een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer. Bij Hema en ING gaat de dekking niet verder dan €1 miljoen. Andere verzekeraars, zoals Avéro Achmea, Interpolis, Reaal en Univé, bieden alleen maar €2,5 miljoen aan. Turien & Co kent als enige de optie van een verzekerd bedrag van €5 miljoen.

In onze vergelijker kun je jouw persoonlijke voorkeuren invullen en kijken welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij jou past.