! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huisdieren en aansprakelijkheid

Als jouw huisdier schade veroorzaakt bij iemand anders, dan ben jij aansprakelijk. Dit valt onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering. Maar wat als jij schade hebt aan jouw huisdier of als jij aansprakelijk bent voor schade aan een dier van iemand anders? 
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 september 2020

aansprakelijkheid-dieren

Schade aan jouw huisdier

Wat is de waarde van een dier?

De rechtspraak en schadeverzekeraars kijken op verschillende manieren naar de waarde van een dier. Daarbij onderscheiden we 3 soorten schade/kosten:

  • Het dier is gewond (herstelkosten).
  • Het dier is overleden.
  • Er is sprake van emotionele schade bij de eigenaar van het dier.

Herstelkosten van een dier

Als herstel van een huisdier 'mogelijk en verantwoord' is, moeten schadeverzekeraars de volledige herstelkosten vergoeden. Niet alleen medische kosten vallen hieronder. Ook kosten voor bijvoorbeeld speciale voeding voor het dier of reiskosten naar de dierenarts. Dat blijkt uit gerechterlijke uitspraken.

Mogelijk en verantwoord herstel

Een 'mogelijk en verantwoord' herstel betekent dat de herstelkosten niet onredelijk mogen zijn. De rechter beslist hierover. Er is bijvoorbeeld sprake van onredelijke herstelkosten als een kat geopereerd wordt aan zijn voorpoot, terwijl vooraf duidelijk is dat er geen kans is op volledig herstel van de poot. Het amputeren van de voorpoot zou wél als een redelijke behandeling kunnen worden gezien, omdat daardoor het herstel voor de kat 'mogelijk en verantwoord' is.

Het dier is overleden

Anders ligt het bij het overlijden van een dier. Dan geldt de dagwaarde van een dier, die meestal veel lager ligt. Daarnaast worden alleen kosten vergoed die rechtstreeks te maken hebben met het ongeval, zoals de gemaakte medische kosten en de crematiekosten.

Emotionele schade eigenaar (affectieschade)

Je huisdier verliezen door een ongeval is een aangrijpende gebeurtenis. Zeker als je het als eigenaar ziet gebeuren. Toch kun je als eigenaar tot nu toe geen smartengeld vragen. Overigens komen in elk geval de partner, ouders en kinderen van een menselijk slachtoffer sinds 1 januari 2019 mogelijk wél in aanmerking voor een vergoeding voor affectieschade.

Hoe gaan verzekeraars om met schade aan dieren?

Dat rechters iets vinden, wil niet zeggen dat schadeverzekeraars het in de praktijk ook allemaal zo doen. Bij letselschade van een huisdier blijken verzekeraars vaak alleen de dagwaarde te vergoeden en niet de volledige herstelkosten. Dit geldt bijvoorbeeld voor Allianz, Ditzo en Unigarant. Bij FBTO hangt het af van de situatie.

Als een dier overlijdt, vergoeden verzekeraars wel de dagwaarde volgens de rechtspraak. Nationale-Nederlanden houdt daarnaast rekening met de vraag of sprake was van een 'raszuiver dier dat aantoonbare prijzen heeft gewonnen op tentoonstellingen'.

Schade aan dieren: gewoon zaakschade?

Bovenstaande bevindingen zijn vooral gebaseerd op de masterscriptie 'Schade aan dieren: gewoon zaakschade?', (Aansprakelijkheid & Verzekering, Erasmus Universiteit Rotterdam) van Suzanne Rensen. Zij vergeleek een aantal belangrijke gerechterlijke uitspraken over de waardebepaling van huisdieren met de praktijk van 8 schadeverzekeraars (Aegon, Allianz, Centraal Beheer, Ditzo, FBTO, Ohra, Nationale-Nederlanden en Unigarant).

Schade door jouw huisdier

Als jouw huisdier schade veroorzaakt aan een ander en jij bent daarvoor aansprakelijk, dan valt dit onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De schade wordt dan vergoed tot het verzekerd bedrag (meestal €1,25 of €2,5 miljoen), minus het eventuele eigen risico.

Schade aan je eigen spullen

Als jouw (huis)dieren schade veroorzaken aan je eigen spullen, valt dat bij Hema, ING en ZLM onder de dekking van de inboedelverzekering. Andere verzekeraars verbinden hier voorwaarden aan. Bij de meeste inboedelverzekeraars is schade veroorzaakt door (huis)dieren níet gedekt. Vanaf 1 april 2020 geldt dat ook voor de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden.

Lees ook:

Nieuwste artikelen