icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huisdieren en aansprakelijkheid

Als jouw huisdier 'uit eigen energie' schade veroorzaakt bij iemand anders, dan ben jij in de regel aansprakelijk. Je kunt dan een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:27 maart 2023

aansprakelijkheidsverzekering huisdier

Schade door jouw huisdier

Veroorzaakt jouw huisdier schade aan een ander en ben je daarvoor aansprakelijk? Dan valt dit onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Uit een rondgang langs aansprakelijkheidsverzekeraars blijkt dat vooral bijtende honden regelmatig zorgen voor claims op de AVP. Bijvoorbeeld bij letsel aan huisdieren van een ander. Veel mensen hebben geen huisdierverzekering, of deze betaalt slechts een deel van de dierenartskosten. 

De waarde van een dier

Hoeveel een verzekeraar precies uitkeert, hangt af van de waarde die aan een dier wordt toegekend. Als herstel van een huisdier mogelijk en verantwoord is moeten schadeverzekeraars volgens gerechterlijke uitspraken de volledige herstelkosten vergoeden.

Niet alleen medische kosten vallen hieronder. Ook kosten voor bijvoorbeeld speciale voeding voor het dier of reiskosten naar de dierenarts.

Mogelijk en verantwoord herstel

Een 'mogelijk en verantwoord' herstel betekent dat de herstelkosten niet onredelijk mogen zijn. De rechter beslist hierover.

Een voorbeeld van onredelijke herstelkosten: een kat wordt geopereerd aan zijn voorpoot. Maar vooraf was duidelijk is dat er geen kans is op volledig herstel van de poot. Het amputeren van de voorpoot zou wél als een redelijke behandeling kunnen worden gezien. Het herstel voor de kat zou daardoor 'mogelijk en verantwoord' zijn.

Het dier is overleden

Anders ligt het bij het overlijden van een dier. Zoals in het voorbeeld hierboven. Dan geldt de dagwaarde van een dier, die meestal veel lager ligt. Daarnaast worden alleen kosten vergoed die rechtstreeks te maken hebben met het ongeval. Zoals de gemaakte medische kosten en de crematiekosten.

Aansprakelijkheidsverzekering hond

Verzekeraar Rhion is de enige waar aansprakelijkheid voor schade door honden niet standaard is gedekt, maar optioneel. 'Wij hebben gekeken naar het claimgedrag op de Nederlandse markt en gezien dat de schade door honden steeds hoger wordt. Daarnaast zijn er veel mensen in Nederland die geen hond hebben en ook niet hoeven te betalen voor een dekking die ze niet nodig hebben'.

Heb je aansprakelijkheid voor schade door honden níet meeverzekerd? Dan geldt bij Rhion sinds 2021 een maximale vergoeding van €1000 en een eigen risico van €250. Hondenbezitters die dit risico wél willen meeverzekeren, betalen zo'n €40 per jaar extra aan premie.

Aansprakelijkheid grote dieren

Veel verzekeraars dekken ook aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door grote dieren als je deze privé of hobbymatig houdt. Denk aan paarden, pony's, runderen, koeien, varkens, schapen en geiten. Maar bij de volgende aanbieders is aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door grote dieren (vee) níet gedekt:

 • Allianz
 • ANWB
 • Avéro Achmea
 • de Goudse
 • Inshared
 • Lancyr
 • Lemonade
 • Mintley
 • Unigarant

Andere aansprakelijkheidsverzekeraars hebben exact omschreven welke en/of hoeveel grote dieren onder de dekking vallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor:

 • Aegon: tot en met 10 grote dieren. Als je meer grote dieren (maximaal 25) bezit, moet je de aansprakelijkheid aanvullend meeverzekeren met de extra dekking 'Grote dieren'.
 • Vereniging Eigen Huis: huisdieren zijn ook exotische dieren en kleinvee zoals kippen en schapen. Maximaal 3 paarden voor hobby zijn ook verzekerd.
 • ZLM: standaard gedekt zijn maximaal twee grote dieren (paard, koe), 10 kleine dieren (schaap, geit). Bij meer dieren geldt een afwijkende premie.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.