icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Aansprakelijkheidsverzekering kiezen: waar let je op?

Let bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) goed op wie en wát er meeverzekerd is. En verzeker je voor een bedrag van €1,25 miljoen of meer. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakt bij de buren, is bijvoorbeeld schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Toch wordt de schade jou op grond van de wet wel toegerekend. We spreken in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades (de daaruit voortvloeiende schade) gedekt.

Koopadvies_channel1_1200x800

2
Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je betaalt voor een AVP met gezinsdekking (circa €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en zeker geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. Daarnaast ben je als je géén AVP hebt en wel verantwoordelijk/aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekering op voorwaarden en premie

3
Waar moet ik op letten?

De ene aansprakelijkheidsverzekering is de ander niet. Daarom moet je goed kijken naar wat bij jou past. Denk daarbij aan:
 

  • De hoogte van het eigen risico. Wij raden aan om een eigen risico van €0 aan te houden.
  • Niet alle aansprakelijkheidsverzekeringen zijn hetzelfde. Kijk dus goed naar wat er wel en niet meeverzekerd is.
  • Een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer is zeker aan te raden. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen.
  • Doe je aan sport waarbij anderen gevaar lopen? Dan is een sport en spel clausule wellicht belangrijk binnen je AVP.
  • In de vergelijker kun je zien welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij jouw situatie past.       

Meer over de verschillen

Koopadvies_channel4_1200x800

4
Wie zijn er standaard meeverzekerd?

Elke aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door de verzekeringsnemer, logés en huispersoneel. Onder een AVP met gezinsdekking vallen verder nog de echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner van de verzekeringsnemer, minderjarige en meerderjarige kinderen - ook als ze voor studie uitwonend zijn - en huisdieren.

Meer over wie er op de AVP zijn meeverzekerd

Koopadvies_channel3_1200x800

5
Wat is er standaard meeverzekerd?

De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) kent veel grijze gebieden. Dit maakt dat het evengoed mee als tegen kan vallen wat zoal wordt vergoed. Hoe zit het bijvoorbeeld met spullen die je uitleent of als je een bal in je gezicht krijgt bij het kijken naar een honkbalwedstrijd?

Meer over wat er is meeverzekerd

Wat-is-meeverzekerd-Channel5

6
Pakketkorting bij meerdere verzekeringen

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt dikwijls tot de woonverzekeringen gerekend, net als de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Bij veel verzekeraars krijg je korting als je er meerdere verzekeringen afsluit. Daarnaast ontstaat er bij schade aan je huis geen gedoe wie welke schade vergoedt. Breng je meerdere schadeverzekeringen onder bij één verzekeraar, dan kun je overwegen een pakketverzekering af te sluiten. Dit kan eventueel meespelen bij de keuze voor een AVP.

Meer over een Alles-in-1-verzekeringspakket

Aansprakelijkheidsverzekering

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

CB-Community-Banner-blue.jpg

Hulp nodig of vragen?

Mijn hond heeft schade aangericht aan de tuin van de buren, dekt mijn aansprakelijkheidsverzekering dat? Ik heb schade aan mijn auto, maar de dader is onbekend, wat kan ik doen? Stel je vragen of geef je mening.

Bekijk het forum