icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Aansprakelijkheidsverzekering kiezen: waar let je op?

Let bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) goed op wie en wát er meeverzekerd is. En verzeker je voor een bedrag van €1,25 miljoen of meer. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

1

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (kortweg AVP) dekt de aansprakelijkheid van jou en je mede-verzekerden voor schade aan personen (letselschade). En ook aan andermans spullen (materiële schade). 

Het is geen verplichte verzekering. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de WA-verzekering voor autorijders. Toch hoort het wat ons betreft voor elk huishouden tot het standaardpakket van financiële diensten. Voor enkele euro's per maand heb je al een goede aansprakelijkheidsverzekering.

Lees meer over de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.

Koopadvies Gebroken bord

2

Waarom heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

In tegenstelling tot de basiszorgverzekering en de WA-verzekering voor autorijders, is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet wettelijk verplicht. Maar volgens de Consumentenbond is een AVP wel een moréle verplichting. Die hoort in ieders basispakket van financiële diensten.

Een schadeclaim kan enorm oplopen. Zeker als er ook sprake is van letselschade waarvoor jij aansprakelijk bent. Met een AVP voorkom je dat je de rest van je leven met een flinke financiële schuld zit. Bovendien is ook het slachtoffer de dupe als jij geen AVP hebt. Of als je voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen. 

Een goede AVP met gezinsdekking heb je al vanaf €43 per jaar. Dat is dus zeker geen reden om zo’n verzekering níet af te sluiten.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen of kijk meteen welke als Beste uit de Test komt.

3

Voorkom vervelende verrassingen

De ene aansprakelijkheidsverzekering is de andere niet. Kijk daarom goed wat bij jou past. Verzeker je in elk geval voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Zeker als er sprake is van ernstig letsel, kan de (geclaimde) schade fors oplopen. Met een te laag verzekerd bedrag zitten de gedupeerde en jij in een benarde situatie.

Kies bij voorkeur een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie. En als je eens een beroep op de verzekering doet, kom je tenminste niet voor vervelende verrassingen te staan.

Weet ook wanneer je geen beroep kunt doen op je aansprakelijkheidsverzekering.

Koopadvies mappen aansprakelijkheidsverzekering

4

Geen aansprakelijkheid, toch gedekt op de AVP

Klussen behang

Vriendendienst

Wettelijk ben je niet snel aansprakelijk voor schade veroorzaakt tijdens een vriendendienst. Je klust namelijk op het risico van de indienstnemer. Toch dekken alle verzekeraars vriendendiensten, maar de maximale vergoeding varieert sterk.

Lees meer over de vriendendienstclausule.

Schade claimen kapotte ruit

Sport en spel

Ook in sport- en spelsituaties ben je veel minder snel aansprakelijk voor schade aan een ander dan normaal. Doe je bijvoorbeeld aan sport waarbij anderen dan je medesporters risico lopen? Kies dan voor een aansprakelijkheidsverzekering met een sport- en spelclausule in de voorwaarden.

oppas binnen

Oppassen en logeren

Ouders die bijvoorbeeld een schoolvriendje bij hen thuis laten spelen, aanvaarden het risico dat er tijdens het spelen iets sneuvelt. Maakt jouw kind bij een ander thuis iets kapot? Dan kun je dit claimen op je aansprakelijkheidsverzekering als die beschikt over een oppasclausule.

Lees meer over de oppasclausule.

boormachine uitlenen

Schade aan geleende spullen

Als de boormachine van de buurman kapotgaat terwijl jij hem gebruikt, wil je die natuurlijk graag vergoeden. Gelukkig voorziet de opzichtclausule van alle verzekeraars daarin. De maximale vergoeding loopt behoorlijk uiteen.

Lees meer over de opzichtclausule.

5

Hoe kan ik besparen op de premie?

Aansprakelijkheidsverzekering toetsenbord kapot

Meer polissen onder 1 dak

De AVP wordt dikwijls tot de woonverzekeringen gerekend, net als de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Bij veel aanbieders krijg je korting als je er meerdere verzekeringen afsluit. Dit kan meespelen bij de keuze voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Meer over een alles in 1-verzekeringspakket

schade op vakantie

Wel of geen eigen risico

Ons advies: kies voor een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Ben je bereid om kleine schades voor eigen rekening te nemen? Dan kun je besparen op de premie. Ruim een derde van de aanbieders biedt de keuze uit meerdere opties, oplopend tot wel €1000.

Lees meer over het eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering.

schadeverzekering-steiging

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen

Verzekeraars wijzigen hun premies en voorwaarden nogal eens. Vergelijk daarom regelmatig aansprakelijkheidsverekeringen. Zo zie je of je nog goed zit, of dat je beter kunt overstappen. Met onze vergelijker kun je ook meteen een verzekering afsluiten.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen op voorwaarden en premies

6

Hulp nodig bij het kiezen?

Wil je weten welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste verzekering.

Help mij kiezen

Test aansprakelijkheidsverzekeringen