! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Aansprakelijkheidsverzekering kiezen: waar let je op?

Let bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) goed op wie en wát er meeverzekerd is. En verzeker je voor een bedrag van €1,25 miljoen of meer. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (kortweg AVP) dekt de aansprakelijkheid van jou en je mede-verzekerden voor schade aan personen (letselschade) en spullen (materiële schade).

De AVP, niet te verwarren met de wettelijke verplichte WA-verzekering voor autorijders, biedt dekking bij schuld- en risicoaansprakelijkheid.

 • Schuldaansprakelijkheid: bij zelf veroorzaakte schade. Bijvoorbeeld als een winkelruit breekt doordat je fiets ertegenaan valt.
 • Risicoaansprakelijkheid: je hebt zelf geen schuld aan de schade, maar die wordt je wel toegerekend. Bijvoorbeeld als je hond tijdens een wandeling onverwacht een jogger bijt. Of als een losliggende dakpan van je huis op een voorbijganger valt zonder dat het stormt.

Ben je aansprakelijk voor de schade, dan zijn ook de gevolgschades (die eruit voortvloeien) gedekt.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen of kijk meteen welke als Beste uit onze Test komt.

Koopadvies_channel1_1200x800

2
Waarom heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

In tegenstelling tot de basiszorgverzekering en de WA-verzekering voor autorijders, is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet wettelijk verplicht. Volgens de Consumentenbond is een AVP wel een moréle verplichting, die in ieders basispakket van financiële diensten hoort.

Een schadeclaim kan enorm oplopen, zeker als er ook sprake is van letselschade waarvoor jij aansprakelijk bent. Met een AVP voorkom je dat je dan de rest van je leven met een flinke financiële schuld zit. Bovendien is ook het slachtoffer de dupe als jij geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen. 

Een goede AVP met gezinsdekking heb je al vanaf €43 per jaar. Dat is dus zeker geen reden om zo’n verzekering níet af te sluiten.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen of kijk meteen welke als Beste uit de Test komt.

3
Voorkom vervelende verrassingen

De ene aansprakelijkheidsverzekering is de andere niet. Kijk daarom goed wat bij jou past. Verzeker je in elk geval voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Zeker als er sprake is van ernstig letsel, kan de (geclaimde) schade fors oplopen. Met een te laag verzekerd bedrag zitten de gedupeerde en jij in een benarde situatie.

Kies bij voorkeur een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie. En als je eens een beroep op de verzekering doet, kom je tenminste niet  voor vervelende verrassingen te staan.

Weet ook wanneer je geen beroep kunt doen op je aansprakelijkheidsverzekering.

Koopadvies_channel4_1200x800

4
Geen aansprakelijkheid, toch gedekt op de AVP

 • klussen 1200x800

  Vriendendienst

  Wettelijk ben je niet snel aansprakelijk voor schade veroorzaakt tijdens een vriendendienst. Je klust namelijk op het risico van de indienstnemer. Toch dekken alle verzekeraars vriendendiensten, maar de maximale vergoeding varieert sterk.

  Lees meer over de vriendendienstclausule

   

 • Gebruikstips_Schadeclaimen

  Sport en spel

  Ook in sport- en spelsituaties ben je veel minder snel aansprakelijk voor schade aan een ander dan normaal. Doe je bijvoorbeeld aan sport waarbij anderen dan je medesporters risico lopen? Kies dan voor een aansprakelijkheidsverzekering met een sport- en spelclausule in de voorwaarden.

  Lees meer over de sport- en spelclausule

 • oppas-binnen

  Oppassen en logeren

  Ouders die bijvoorbeeld een schoolvriendje bij hen thuis laten spelen, aanvaarden het risico dat er tijdens het spelen iets sneuvelt. Maakt jouw kind bij een ander thuis iets kapot, dan kun je dit toch claimen op je aansprakelijkheidsverzekering als die beschikt over een oppasclausule.

  Lees meer over de oppasclausule

 • boormachine-uitlenen

  Schade aan geleende spullen

  Als de boormachine van de buurman kapotgaat terwijl jij hem gebruikt, wil je die natuurlijk graag vergoeden. Gelukkig voorziet de opzichtclausule van alle verzekeraars daarin. De maximale vergoeding loopt behoorlijk uiteen.

  Lees meer over de opzichtclausule

5
Hoe kan ik besparen op de premie?

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

Hulp nodig of vragen?

Mijn hond heeft schade aangericht aan de tuin van de buren, dekt mijn aansprakelijkheidsverzekering dat? Ik heb schade aan mijn auto, maar de dader is onbekend, wat kan ik doen? Stel je vragen of geef je mening.