icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Fotocamera kopen: waar let je op?

Een fotocamera kopen: daar komt veel bij kijken. Waar ga je foto’s van maken, hoe groot mag je camera zijn en kun je de camera makkelijk instellen? Daarnaast moet je zeker letten op zoombereik en fotokwaliteit van het fototoestel. Wij hebben de belangrijkste keuzes voor je op een rij gezet. Onze keuzehulp helpt je bij het kiezen van de juiste camera.

1

Keuzehulp fotocamera's

Wil je weten welke fotocamera het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste fotocamera. 

Help mij kiezen

Keuzehulp Fotocameras (alternatief)

2

Systeemcamera of compactcamera

Koopadvies cameras systeem groot slr kleur

Systeem- en spiegelreflexcamera

Dit zijn camera’s met een verwisselbare lens. Ook zijn ze verkrijgbaar in een klein formaat en met eenvoudige instellingen. De fotokwaliteit is heel goed, maar het zoombereik per lens is meestal beperkt.

Meer over:
Systeemcamera’s en spiegelreflexcamera's

Koopadvies cameras compact kleur

Compactcamera

Deze camera’s bestaan uit 1 stuk. De lens zit vast aan de camera. Compactcamera's met veel zoom zijn ideaal voor reizigers en voor minder gevorderde gebruikers. Minder zoom betekent vaak ook meer instelmogelijkheden en betere fotokwaliteit.

Meer over:
Compactcamera’s

3

Zoombereik

Je hebt 3 opties om een onderwerp groter in beeld te krijgen:

  • Inzoomen
  • De foto (later) bijsnijden
  • Gewoon lopen tot je dichterbij staat

Een compactcamera kan wel 30, 40 of 50 keer zoom hebben. Losse lenzen halen dat niet. Voor de meeste mensen is 10 keer zoom in praktijk meer dan genoeg.

Voor- en nadelen

Veel zoom is verleidelijk, maar het verschil tussen bijvoorbeeld 4 en 8 keer zoom is veel groter dan tussen 40 en 80 keer zoom. Bovendien heeft een camera met heel veel zoom een kleine beeldsensor en daardoor minder goede fotokwaliteit.

Besef ook dat het een hele kunst is om je onderwerp in beeld te houden als je heel ver inzoomt. Bij 20 keer zoom is het alsof je door een rietje je onderwerp in beeld moet houden.

Lees ook:
Zoombereik: hoeveel heb je nodig?

Op zoek naar een losse lens? Bekijk dan de tips voor het kopen van een cameralens.

4

Fotokwaliteit

Lens

De lens bepaalt samen met de beeldsensor voor een groot deel de kwaliteit van de foto. Bij te weinig licht gaat de fotokwaliteit soms flink achteruit. Let daarom op de lichtsterkte van de lens. Op de foto zie je hoe de lichtsterkte van de lens staat genoteerd op de lens: '1: 3.5-5.6'.

  • 5.6 de lichtsterkte als je helemaal inzoomt
  • 3.5 de lichtsterkte als je niet inzoomt

Lagere getallen betekenen meer licht. In de praktijk liggen de waarden tussen 1.2 en 7. Vaak wordt bij 2.8 of lager gesproken van een 'lichtsterke lens'. Wanneer je inzoomt gaat de lichtsterkte altijd wat achteruit. 

Beeldsensor

De afmetingen van de beeldsensor zijn belangrijker voor de fotokwaliteit dan het aantal megapixels dat erop zit. Een grotere sensor is vaak beter, maar duurder.

Cameras koopadvies Channel Kwaliteit Lenses

5

Scherm en zoeker

camera scherm

Scherm

Het beeld op het scherm van de camera zegt niet alles over de kwaliteit van de foto. De meeste camera’s hebben een 3-inch scherm. Een aanraakscherm is nog steeds niet standaard, hoewel het zeker handig is.

Het beeld op een goed scherm ververst snel en is bruikbaar bij zowel fel als bij weinig licht. Met een kantelbaar of draaibaar scherm maak je makkelijker foto's vanuit een lastige hoek of wanneer je het toestel hoog boven je hoofd wilt houden.

camera zoeker vergroot

Zoeker

Een zoeker laat je direct het beeld van de lens zien door je oog tegen het kijkgat te houden. Zo krijg je vaak nog beter een beeld van de foto die je wilt maken. Je kunt met een zoeker de camera goed stabiel houden. Daarnaast is het ook erg handig als je bij fel licht niets meer op je scherm ziet.

Voor mensen met een (lees)bril kan een zoeker echt een uitkomst zijn omdat ze vaak op sterkte instelbaar zijn van -4 tot +4.

Lees meer:
Camera’s met zoeker

6

Camera’s met wifi, bluetooth en GPS

Met een camera met wifi-logo zet je foto's draadloos over naar een smartphone of tablet. Bij camera's met bluetooth zelfs direct als je de foto maakt. Wat je er verder mee kunt, verschilt per camera. Vaak is je smartphone ook te gebruiken als draadloze afstandsbediening of draadloos scherm om zo foto's van een afstandje te maken zonder je camera aan te raken, bijvoorbeeld voor een groepsfoto.

Een camera met gps legt zelf vast waar opnamen gemaakt worden. Er zijn ook (wifi)camera's die de gps-gegevens van een smartphone over kunnen nemen.

Lees meer:
Camera’s met wifi of camera's met bluetooth

Camera - GPS - Default

7

Gebruiksgemak: probeer uit in de winkel

Probeer de camera zelf uit in de winkel. Zo weet je zeker dan de camera aan jouw persoonlijke eisen voldoet. Bij sommige winkels kun je de camera vasthouden zonder dat de camera aan staat, en bij andere winkels kan de verkoper je een werkende camera demonstreren. Let op de volgende punten:

  • Bekijk of de camera prettig in je hand ligt. Kun je gemakkelijk bij alle knoppen?
  • Bekijk of het scherm draaibaar is en welke posities je kunt gebruiken.
  • Probeer hoe nauwkeurig en prettig de bediening en het in- en uitzoomen werkt. Bij systeem- en compactcamera's moet je de camera dan wel aan kunnen zetten.
  • Probeer instellingen aan te passen om te zien hoe snel en gemakkelijk dit gaat. Loop ook de menu's door om te zien of dat prettig werkt.
  • Let bij een camera met verwisselbare lenzen op of de meegeleverde lens beeldstabilisatie heeft (IS, OIS, VR). Soms zit er (ook) beeldstabilisatie in de camerabody.

Video: kooptips fotocamera's

8

Een extra accu kopen

Een extra accu is erg handig als je een hele dag gaat fotograferen. Originele accu's zijn alleen erg prijzig. Bekijk daarom eens alternatieven merken. Deze zijn ongeveer 30% goedkoper dan het originele merk en vaak een goed alternatief. Wel blijkt dat alternatieve accu’s minder lang meegaan dan het origineel. 

Blijf uit de buurt van naamloze accu's, want die kunnen minder veilig zijn. Pas ook op voor illegale kopieën. Deze accu’s lijken op accu’s van de bekende cameramerken, maar zijn ongewoon goedkoop en van slechtere kwaliteit.

Koopadvies 7 fotocamera batterijen en accu

9

Sd-geheugenkaart kopen

Vrijwel alle camera's gebruiken een sd-geheugenkaart voor de opslag van foto's. Let daarbij op de geheugencapaciteit én snelheid.

De geheugencapaciteit (GB) bepaalt hoeveel data op de kaart past. Niet iedere foto is even groot (in MB). Kijk hoeveel MB jouw foto’s gemiddeld zijn, dan kun je uitrekenen hoeveel foto’s er op een kaartje passen en hoe groot je geheugenkaart moet zijn. Wanneer je video's maakt, loopt het geheugen nog veel sneller vol.

Het snelste kaartje is echter niet automatisch het beste kaartje. Als je alleen (standaard) jpeg-foto's maakt, is de snelheid van de geheugenkaart niet zo van belang. Fotografeer je in het RAW-formaat, dan is de snelheid wel belangrijk.

Lees meer over:
Geheugenkaarten

Koopadvies 8 fotocamera geheugenkaart

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke fotocamera's goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Fotocamaras