icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoelang is je cadeaubon geldig?

Hoelang is je cadeaubon geldig? De geldigheidstermijn is per bon verschillend. Cadeaubonnen zijn lang niet altijd onbeperkt geldig. Dit zijn je rechten.
kadobonnen

Hoelang is je cadeaubon geldig?

 • Staat er geen uitgifte- en vervaldatum op de bon of de verpakking? En staat er niet op waar je de geldigheidsdatum kunt vinden, bijvoorbeeld op een website? Dan is de bon onbeperkt geldig.
 • Staat er wel een uitgiftedatum op, maar geen vervaldatum? Dan heb je 5 jaar de tijd om hem in te wisselen. Het is niet zo dat de bon daarna dan niet meer geldig is, maar het kan misschien discussie opleveren.
 • Cadeaubonnen kunnen korter dan 5 jaar geldig zijn. Dit moet dan op de bon staan, op de verpakking of in de algemene voorwaarden. Korter dan 2 jaar geldig mag niet. 

Wat is een cadeaubon?

Een cadeaubon is een bon met een geldwaarde die ervoor bedoeld is om cadeau te geven. De bon geeft een tegoed bij een bedrijf om iets te kopen of iets te doen. Een belevenisbon, waarmee je bijvoorbeeld een hotelovernachting kunt boeken, is dus ook een cadeaubon.

De volgende zaken zeggen niets over of het een bon of een cadeaubon is:

 • Hoe de bon heet (bijvoorbeeld giftcard of cadeaukaart).
 • Welke vorm de bon heeft (bijvoorbeeld papier, een pasje of digitaal).
 • Of je de bon echt cadeau doet of zelf uitgeeft.

Is een bon niet bedoeld om cadeau te geven? Dan is het geen cadeaubon. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een tegoedbon die een winkel geeft in ruil voor een teruggebracht artikel.
 • Een kortingsbon die een bedrijf geeft omdat het je als klant wil.

Geef een cadeaubon snel uit

Ons advies is om een cadeaubon zo snel mogelijk uit te geven. En om zelf goed in de gaten houden hoelang de bon nog geldig is. Wacht je lang met inwisselen? Dan loop je meer risico op inleverproblemen bij faillissement. Dit geldt zeker bij bonnen die je maar bij 1 winkel(keten) kunt inleveren.

Tip: bekijk of je cadeaubon nog andere beperkende voorwaarden heeft.

Is je cadeaubon verlopen?

Was je cadeaubon minimaal 2 jaar geldig en is de vervaldatum voorbij? Dan kun je de bon helaas niet meer gebruiken. Je kunt proberen de verkoper om een oplossing te vragen. Soms kun je een bon tegen betaling verlengen. Of inruilen voor een cadeaubon met een lagere waarde of een kortingsbon. Maar de verkoper is niet verplicht om mee te werken. 

Is de bon korter dan 2 jaar geldig en gekocht na 1 januari 2022? Dat mag niet.

Hulp nodig?

Zegt een bedrijf dat je cadeaubon is verlopen en klopt dat niet? Ga in gesprek met het bedrijf en kijk of je er samen uitkomt. Lukt dat niet? Als lid van de Consumentenbond kun je gebruikmaken van onze voorbeeldbrieven.

Extra regels Stichting Keurmerk Cadeaukaarten

Er gelden extra regels als een bedrijf is aangesloten bij Stichting Keurmerk Cadeaukaarten. Een cadeaubon moet volgens dit keurmerk aan de volgende punten voldoen:

 • Er moeten voldoende inleverpunten zijn.
 • De bon moet zijn waarde houden, ook bij faillissement.
 • De bon moet geaccepteerd worden zonder onnodige drempels of extra voorwaarden.

Veel cadeaubonnen met een Keurmerk Cadeaukaarten zijn langer geldig, bijvoorbeeld 3 of 4 jaar. Op de website van Stichting Keurmerk Cadeaukaarten kun je zien welke bedrijven zijn aangesloten. En welke aanvullende regels er gelden. 

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

 1. 1. Stuur een brief

 2. 2. Bel onze expert

 3. 3. Bemiddeling