icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onveilige producten op online platforms

Op online verkoopplatforms ontdekken we soms slechte producten. Hoe kan dit? En hoe controleren platforms externe verkopers en hun aanbod? Dat checkten we door een eigen webwinkel te starten en bewust onveilige producten op de platforms te zetten. Helaas lukte dit nog ook.

Wie is de verkoper?

Op een online platform kun je producten kopen van verschillende verkopers. Soms is zo’n platform zelf ook de verkoper, zoals bij Bol.com en Amazon.nl. Op beide platforms zijn ook veel externe verkopers actief. Bij Bol.com staat de teller al op 52.000.

Zoek je op deze websites naar een product? Dan staan de zoekresultaten van externe verkopers en de platforms door elkaar. Let er daarom op welke naam er staat bij bij het product bij ‘verkoop door’. Dat is de verkoper van het product en dus niet per se het platform.

De externe verkoper is verantwoordelijk voor de producten die hij op het online platform zet. Koop je iets bij zo'n externe verkoper? Dan moet je bij (garantie)problemen bij de verkoper zijn

Controle op externe verkopers

Voor ieder verkocht product van een externe verkoper, ontvangen de platforms Bol.com en Amazon inkomsten. Ze zijn wettelijk niet verplicht ieder product te controleren voor het online komt. Ook is er geen ‘algemene monitoringsverplichting’, wat betekent dat ze niet voortdurend het eigen platform in de gaten hoeven te houden. Wel hebben de platforms vrijwillig afspraken gemaakt om schadelijke producten offline te halen, zodra dit bij ze wordt gemeld. Dat staat in de product safety pledge.

Door mee te werken aan deze afspraken willen zij laten zien dat ze meer maatregelen nemen dan wat de wet van hen vraagt. Op basis van deze afspraken wordt gerapporteerd op successen. Zo schrijven de 11 deelnemende platforms in maart dat ze samen:

  • 87% van de geïdentificeerde producten binnen 2 dagen hebben verwijderd, op basis van terugroepacties in openbare systemen zoals Safety Gate
  • 77% binnen 2 dagen verwijderde als gevolg van overheidsmeldingen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling