! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je rechten bij abonnementen verlengen of opzeggen

Een abonnement mag automatisch worden verlengd, maar alleen als je na de eerste periode (vaak een jaar) per maand kunt opzeggen. Zorg dat je altijd een bewijs hebt van opzegging. Dit geldt bijvoorbeeld voor abonnementen op tijdschriften, boekenclubs en sportscholen, maar ook voor het maandelijks ontvangen van producten als vitaminepillen en postzegels.

office-365

Ken je rechten

 • Ken je rechten-1200x800Je mag op ieder moment je abonnement opzeggen. Stel dat je een abonnement op 15 januari opzegt en je hebt een opzegtermijn van 1 maand, dan eindigt het abonnement uiterlijk 15 februari.
   
 • Je mag een abonnement op dezelfde manier opzeggen als je het bent aangegaan. Heb je bijvoorbeeld telefonisch een abonnement genomen, dan mag je dit ook telefonisch beëindigen.
   
 • Heb je een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld een jaar, dan zit je daaraan vast. Je kunt vragen aan het bedrijf of je eerder mag stoppen. Maar daar heb je geen recht op. Staat het bedrijf eerdere opzegging toe, dan kan het een opzegvergoeding vragen. 
   
 • Een abonnement mag niet automatisch worden verlengd, tenzij je het abonnement na verlenging op ieder moment kunt opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.
   
 • Abonnementen op (dag)bladen en tijdschriften mogen na de eerste contractperiode elke keer worden verlengd voor maximaal 3 maanden of worden omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Je mag het abonnement vervolgens opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Heb je een contract voor onbepaalde tijd en wordt het (dag)blad of tijdschrift minder dan 1 keer in de maand bezorgd (bijvoorbeeld per kwartaal)? Dan geldt een opzegtermijn van maximaal 3 maanden. 
   
 • Proefabonnementen op (dag)bladen en tijdschriften mogen zonder je uitdrukkelijke toestemming niet worden verlengd en stoppen automatisch na de afgesproken proefperiode. Stel je hebt een proefabonnement op een tijdschrift over tuinieren genomen. Als je niets doet, stopt dat dus op de afgesproken datum en zit je niet vast aan een abonnement.
   
 • Als je betaald hebt voor een jaar verlenging, heb je recht op het bedrag dat je teveel betaald hebt terug te krijgen zodra je het abonnement opzegt. Een sportschool die een contract met een jaar verlengt en dit vooraf in rekening brengt, zal het resterende bedrag moeten terugbetalen. Als je bijvoorbeeld na 3 maanden opzegt, krijgt je 9/12e van het jaarbedrag terug.

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten?

Steun ons en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Bijvoorbeeld juridische hulp bij consumentenproblemen.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Uitzonderingen

 • Lidmaatschappen van verenigingen en verzekeringen vallen niet onder deze regels.
   
 • Let op: de wettelijke regels voor 'opzegging verlenging' gelden niet voor verenigingen, maar wel voor losse producten die een vereniging aanbiedt. Betaal je bijvoorbeeld afzonderlijk van het lidmaatschap voor een verenigingsblad, dan gelden dezelfde regels als voor andere abonnementen. Is het verenigingsblad onderdeel van het lidmaatschap, dan valt het niet onder de nieuwe regeling, maar geldt het verenigingsrecht. Je zit dan vast aan de opzegvoorwaarden van je club. In het ledenblad of op de website moet duidelijk zijn vermeld wat die voorwaarden zijn.

Lees verder

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

 1. 1. Meld je klacht bij het bedrijf
 2. 2. Stuur een juridische brief of e-mail
 3. 3. Bel onze juridisch expert
 4. 4. Laat ons voor je bemiddelen