! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat als je kind iets stukmaakt?

Met kinderen in huis schuilt een ongeluk in een klein hoekje. Hoe zit het met de aansprakelijkheid als je kind iets stukmaakt in je eigen huis of in dat van een ander?
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 augustus 2021

Introbeeld_aansprakelijkheidsverzekering

Ons advies

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af, ook al is deze niet verplicht. Hiermee dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan spullen van anderen. Dat is belangrijk, want de gevolgen van bijvoorbeeld letselschade kan flink in de kosten oplopen. Let bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering op het volgende: 

  • Vergelijk naast de dekking ook de premie, om te zien bij welke verzekeraar je het beste uit bent.
  • Kies voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen.
  • Laat je kind bijschrijven na de geboorte en kies voor gezinsdekking. Alle inwonende gezinsleden (zelfs huisdieren) zijn hiermee verzekerd voor door hen veroorzaakte grote en kleine ongelukken.
  • Heb je veel dure (kinder)spullen geleend? Dan kun je een zogeheten opzichtclausule overwegen. Daarmee ben je onder voorwaarden verzekerd voor schade hieraan.
  • Uit ons onderzoek blijkt dat het voordeliger is om per verzekering de goedkoopste aanbieder te kiezen dan een alles-in-1-verzekeringspakket bij 1 verzekeraar.

Wat is gedekt?

Ouders zijn aansprakelijk voor hun kinderen tot 14 jaar. Daarna krijgt een kind meer eigen verantwoordelijkheid. Je kind valt dan nog wel onder jouw polis, maar opzettelijke schades worden minder makkelijk vergoed. Beschadigen kleine kinderen spullen van anderen, dan is dat in principe wel gedekt.

Binnenshuis

Over schade van samenwonende gezinsleden ten opzichte van elkaar zijn verzekeraars heel helder: die is niet gedekt. Zijn de pootjes van je bril kromgetrokken door je kind? Dan krijg je daarvoor dus geen vergoeding. Heeft je kind je iPad op de grond laten vallen? Helaas, ook dit is niet gedekt.

Voor letselschade van gezinsleden onderling ben je wel verzekerd. Glijd je uit over afwasmiddel dat je kind op de vloer heeft uitgeknepen? En kom je ongelukkig terecht en is je gebit zwaar beschadigd? Dan kun je dit claimen op de aansprakelijkheidsverzekering.

Buitenshuis

Onstaat er een schade buiten de huiselijke kring? Dan beoordeelt de verzekering of het ging om onverwachte schade. Of dat de persoon die de kinderen onder zijn hoede had de schade had kunnen voorzien.

Schadeformulier aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering kent veel grijze gebieden. Vul het schadeformulier daarom zo precies mogelijk in, want anders volgt zeker een telefoontje van de verzekeraar.

Tip: in tegenstelling tot de aansprakelijkheidsverzekeraar keert de inboedelverzekeraar onder voorwaarden wel schade uit van samenwonende gezinsleden ten opzichte van elkaar. Maar ook deze verzekeraar zal beoordelen of de schade verwijtbaar is.

Heb je een inboedelverzekering met allriskdekking? Dan kun je schade aan de inboedel het best daarop claimen. De inboedelverzekeraar keert de nieuwwaarde uit, terwijl de aansprakelijkheidsverzekering de lagere dagwaarde vergoedt.

Nieuw & interessant