icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen in het buitenland

Eerste indruk | Net op het moment dat je in Nederland nergens meer dan 1% rente op een vrij opneembare spaarrekening krijgt, duiken er 2 initiatieven op waarmee je spaargeld voor langere tijd bij buitenlandse banken kunt wegzetten: de Duitse platforms Raisin en Savedo. Tegen een hogere rente dan hier.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  21 april 2016


Aanbieders Raisin/Savedo

Kosten consument Geen


Dienst Spaardeposito's bij buitenlandse banken


Eerste indruk raisin savedo sparen

De initiatieven van de Duitse platforms Raisin en Savedo zijn slim en gezien de historisch lage spaarrentes logisch. Zoals altijd zul je een afweging moeten maken tussen het (extra) rendement en het risico. Dat laatste is erg lastig in te schatten, maar over het geheel kunnen we kort zijn: voor een paar tienden van procenten meer zouden wij geen spaargeld naar Tsjechië brengen, met alle haken en ogen van dien.

Wat dat betreft spreekt het aanbod van de Poolse Alior Bank (via Raisin) al meer tot de verbeelding: effectief tot 1,67% voor 3 jaar vast. Zoek echter van te voren heel goed uit of je aan het einde van de rit niet geconfronteerd wordt met een belastingaanslag. En bedenk dat een relatief hoge spaarrente heel goed kan duiden op problemen bij de betreffende bank (denk aan IceSave, DSB Bank en recenter nog de SNS Bank).

Maximaal €100.000

Raisin en Savedo (beide uit Duitsland) hebben overeenkomsten met banken in diverse Europese landen die op zoek zijn naar spaargeld van ‘over de grens.’ Ze treden op als bemiddelaar tussen die banken en spaarders en worden betaald door de banken. De inleg bedraagt minimaal €10.000 en maximaal €100.000, het bedrag dat in alle landen van de Europese Unie onder de bescherming valt van het depositogarantiestelsel.

Raisin is hierin al enige tijd actief en biedt momenteel de keuze uit 2 banken: J&T Banka uit Tsjechië en de Alior Bank uit Polen. Nieuwkomer Savedo heeft vooralsnog alleen J&T Banka in de aanbieding, maar heeft op de concurrent voor dat het een speciale Nederlandstalige website heeft en is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Hogere rente

De belangrijkste – zo niet de enige – reden om je spaargeld naar bijvoorbeeld Polen of Tsjechië te brengen, is natuurlijk meer rente. J&T Banka zit met tarieven als 1,3% (1 jaar) en 1,6% (5 jaar) niet veel boven de beste rentes die je momenteel bij Nederlandse banken kunt krijgen. De Tsjechen springen er alleen uit met hun 2,2% rente op een 10-jaarsdeposito.

De Poolse Alior Bank biedt de beste tarieven: 1,6% voor 1 jaar, 1,65% voor 2 jaar en 1,7% voor 3 jaar vast. Dat is meer dan je bij welke Nederlandse bank dan ook krijgt, zelfs voor 5 jaar vast. Doordat Alior, in tegenstelling tot de J&T Banka, geen rente-op-rente rekent, kom je effectief wel iets lager uit, op 1,67%. Nog altijd hoog voor een 3-jaarsdeposito. Bovendien kun je in veel gevallen eerder bij je spaargeld, al gaat dat uiteraard wel ten koste van je rendement.

Meer risico

De belangrijkste reden om je spaargeld níet naar landen in Oost- of Zuid-Europa te brengen, is hoogstwaarschijnlijk de vrees dat het misgaat met de gekozen bank. Raisin en Savedo doen vanzelfsprekend hun uiterste best die angst weg te nemen. Daarbij wijzen de bemiddelaars erop dat ook Polen en Tsjechië, als lidstaten van de EU, tot €100.000 per rekeninghouder per bank moeten garanderen.

Dat klinkt best geruststellend, maar toen IceSave in 2008 failliet ging, bood het IJslandse garantiestelsel geen soelaas. Het hele land zat aan de grond en kon de Nederlandse spaarders op dat moment niet schadeloosstellen. Het valt niet te voorspellen wat er precies gebeurt als in Polen of Tsjechië iets dergelijks gebeurt.

Kleine lettertjes

Wie na deze klassieke afweging tussen rendement en risico overweegt een deposito af te sluiten via Raisin of Savedo, doet er goed aan ook nog even te kijken naar de kleine lettertjes. Gaat Alior Bank of J&T Banka namelijk failliet, vindt de uitbetaling plaats in Poolse zloty respectievelijk Tsjechische kroon.

Een ander addertje onder het gras is dat je in beide landen aan het einde van de looptijd geconfronteerd kunt worden met een aanslag bronbelasting; 15% in Tsjechië, 19% in Polen. Om dit te verlagen tot 0% respectievelijk 5% dien je bepaalde verklaringen aan de bank te overleggen.

Deel je ervaring

Heb je een positieve of juist negatieve ervaring met sparen bij een buitenlandse bank? Deel je ervaring met andere consumenten in de Community van de Consumentenbond.

Vergelijk alle actuele spaarrentes van Néderlandse banken.

 

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  Nieuws  |  11 jan.

  Rabo GeneratieSparen Plus

  Rabo GeneratieSparen Plus - en de vergelijkbare Royaal Rekening van ABN Amro - zijn een uitkomst voor met name ouders en grootouders die graag willen sparen voor hun (klein)kinderen, zonder de controle over het geld kwijt te raken.
 • ckv-spaarbank
  Nieuws  |  9 jan.

  Belgische bank met hoge rente in onze vergelijker

  De Belgische CKV Spaarbank staat binnenkort in onze vergelijker voor depositorekeningen. Op een 4- of 5-jaarsdeposito krijg je een spaarrente van 1,8% (effectief 1,75%). Een aantrekkelijk alternatief.
 • peaks-beleggingsapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  5 jan.

  Peaks

  Peaks is een beleggingsapp waarmee je digitaal wisselgeld verzamelt door alle transacties op je betaalrekening te laten afronden op hele euro's. Beleggen via Peaks gaat makkelijk, maar wat levert het op?
 • DELA Coöperatiespaarplan
  Eerste indruk  |  2 jan.

  DELA CoöperatiespaarPlan

  Het CoöperatiespaarPlan van coöperatieve verzekeraar DELA is een spaarverzekering met een minimale looptijd van 10 jaar. De spaarverzekering is vooral bedoeld om te sparen voor je (klein)kind, maar je kunt hem ook voor jezelf afsluiten. Vaak sluiten ouders of grootouders bij de geboorte een spaarrekening af voor 18 jaar, doorgaans het moment dat hun kind of kleinkind gaat studeren.