icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe buitenlandse spaarbanken

Eerste indruk
|
De laatste maanden zijn weer enkele nieuwe partijen op de Nederlandse spaarmarkt neergestreken. BlueOrange uit Letland, solarisBank uit Duitsland en Alior Bank uit Polen bieden alle drie deposito’s aan via een bemiddelaar, maar de onderlinge verschillen zijn groot.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 22 januari 2019

Product Spaardeposito's bij banken in het buitenland

Rente Van 0,2% tot 1,3% (2 jaar vast)

Aanbieders BlueOrange, solarisBank en Alior Bank

Kosten €0

SolarisBank 1200X800

BlueOrange

Als het puur om de rente gaat, is BlueOrange de interessantste nieuwkomer. De bank uit de Letse hoofdstad Riga biedt, via bemiddelingsplatform Raisin, 1,3% op een spaardeposito voor 2 jaar. Beduidend meer dan de 1% van de uit buurland Estland afkomstige Bigbank, koploper in onze online vergelijker. Beide Baltische landen horen tot de Eurozone, dus je loopt geen valutarisico.

Bronbelasting

Gaat BlueOrange echter onverhoopt failliet, moet je aankloppen bij het depositogarantiestelsel in Letland. Daarnaast heft Letland standaard 20% bronbelasting op spaarrente. Als belastingplichtige in Nederland kun je dit verminderen naar 10% en de overige 10% verrekenen, maar daar moet je wel actie voor ondernemen.

solarisBank

Een stuk dichter bij huis is de pas 3 jaar oude solarisBank uit Berlijn. Via de Nederlandse bemiddelaar BinckBank kun je daar een deposito openen voor 1 (rente 0,5%) of 2 jaar (0,7%). De bank nestelt zich daarmee in de subtop en is dus eigenlijk alleen interessant voor spaarders die hun geld over veel verschillende banken willen/moeten spreiden.

Vertrouwder

Wel zal het Duitse garantiestelsel (Entschädigungseinrichtung Deutscher Banken Gmbh) veel spaarders waarschijnlijk een wat vertrouwder gevoel geven dan dat van een van de Baltische staten.

Alior Bank

De Poolse Alior Bank maakte onlangs haar rentree op de Nederlandse spaarmarkt. Begin 2016 bood Alior, ook weer via Raisin, effectief nog tot 1,67% rente voor een 3-jaars deposito. Het huidige aanbod steekt daar wel héél mager bij af: maximaal 0,2%.

Uitkering in zloty

Gaat Alior failliet, vindt uitbetaling uit het Poolse depositogarantiestelsel plaats in zloty. Bovendien kun je ook in Polen aan het einde van de looptijd worden geconfronteerd met bronbelasting. Om die van 19% te verlagen tot 5% dien je bepaalde verklaringen aan de bank te overleggen. Over Alior Bank kunnen we dan ook kort zijn: niet doen.

Op jacht naar meer rente

De van oorsprong Duitse bemiddelingsplatforms Raisin en Savedo staken omstreeks 3 jaar terug de grens over. Sindsdien kunnen Nederlandse spaarders, die uit zijn op een wat hogere rente, hun geld relatief eenvoudig stallen op deposito’s bij banken in allerlei Europese landen.

Critera Consumentenbond

De Consumentenbond neemt er slechts een beperkt aantal (de Oostenrijkse Euram Bank, de Belgische CKV Spaarbank én de nieuwe solarisBank) op in de vergelijkers online en in de Geldgids. Wij hanteren daarbij de volgende criteria:

• Deposito’s moeten in euro zijn, omdat je anders een valutarisico loopt. Op basis hiervan vallen aanbieders als J&T Banka (Tsjechië), KentBank (Kroatië) én Alior Bank (Polen) af
• Mocht een bank failliet gaan, moet je de uitkering uit het betreffende depositogarantiestelsel vanuit Nederland kunnen regelen. Banken als BNI en Atlantico (Portugal) en Imprebanca (Italië) vallen daarom af
• De minimuminleg mag niet hoger zijn dan €5000. BlueOrange hanteert een inleg van minimaal €20.000 en nemen wij daarom niet op. Vermogende spaarders die eerder met Bigbank in zee gingen, kunnen BlueOrange echter zeker overwegen.

Zie verder

Onze Eerste indruk van Binck Sparen

Sparen in het buitenland

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.