! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig zonnen

Veilig zonnen

Zodra de zon schijnt, gaan we op zoek naar zonnebrandmiddelen. Welke het meest geschikt zijn, verschilt per persoon. Lees onze tips over zonnebrand en veilig zonnen.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:4 mei 2021


Voordelen en nadelen

De zon heeft een aantal voordelen. Zo kan iemand die te weinig zon ziet een vitamine D tekort krijgen. Om ons tegen de nadelen van de zon te beschermen, is het belangrijk om zonnebrandmiddel of beter gezegd een anti-zonnebrandmiddel te gebruiken. Verbranding van de huid kan op den duur huidkanker veroorzaken, maar zorgt ook voor een snellere veroudering van je huid.

De juiste keuze

Welke zonnebrand voor wie en wanneer geschikt is, is niet voor iedereen duidelijk. Het aanbod in zonnebrandcremès is groot en je kunt uit verschillende opties kiezen. Zo maakt het uit welk huidtype je hebt en als volwassene gebruik je vaak andere producten dan voor je kinderen. Je moet bepalen welke SPF je nodig hebt en of je een spray of lotion wil gebruiken. 

Voor kinderen of mensen met een gevoelige huid kun je sommige ingrediënten het beste vermijden. Ook als je veel zwemt, in de zee of het zembad, zijn sommige ingrediënten niet gewenst.

Gebruikstips

Voor de juiste werking van een zonnebrandmiddel is het belangrijk dat je het product op de juiste manier gebruikt. Veel mensen smeren te weinig, waardoor je alsnog verbrandt. Lees hoeveel je moet smeren voor de juiste werking. En wat zegt de term waterbestendig eigenlijk?

Wij testen elk jaar zonnebrandmiddelen

Omdat er zoveel verschillende opties zijn en het als consument niet kunt controleren of een zonnebrandmiddel ook daadwerkelijk zijn werk doet, testen wij elk jaar zonnebrandmiddelen. We testen producten met SPF30 en SPF50/50+. Zo kun jij met een gerust hart de zon in!

Nieuw & interessant

 • zonnen
  22 apr.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  4 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  We testen zonnebrand volgens internationale afspraken. Dit doen we in een gecertificeerd laboratorium. De omstandigheden controleren we nauwkeurig.
 • zonnebrand-jongen
  22 apr.

  Test zonnebrand kinderen

  We testten anti-zonnebrandmiddelen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. De meeste van deze anti-zonnebrandmiddelen melden op hun verpakking 'voor kids'.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.