! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stop negatieve spaarrente

Banken rekenen tot nu toe geen negatieve spaarrente over spaargeld tot €100.000. Wel pasten ze de voorwaarden aan, waardoor ze een negatieve spaarrente kunnen invoeren. Voorkomen is beter dan genezen. Wij willen een wettelijk verbod tot €100.000. 

 

 • Wat is er aan de hand?

  De spaarrente is al lange tijd extreem laag. Banken zeggen dat ze verlies maken op spaargeld. Ze overwegen om de kosten door te berekenen aan particuliere spaarders

  Uitleg over negatieve spaarrente

 • Wat willen we voorkomen?

  Niemand opent een spaarrekening met het idee te gaan betalen. De minister moet garanderen dat er tot €100.000 geen negatieve spaarrente komt.

  Lees onze brandbrief

 • Wat kan ik doen?

  Een meerderheid van ons panel geeft aan over te stappen bij een negatieve rente. Misschien is een spaardeposito gunstig of is er een andere slimme bestemming voor je spaargeld.

  Lees meer over alternatieven

De vrije val van de spaarrente

De spaarrente van vrij opneembare spaarrekeningen is sinds 2012 aan het dalen en staat nu bijna op 0%. Is het einde in zicht of gaat de rentedaling door?

De genoemde percentages zijn de gemiddelde rentetarieven van alle spaarrekeningen in euro's met een saldo van €10.000.

Spaarrente infographic-2

Tot nu toe

 • Nieuws | 15 oktober 2021

  ACM: Banken mogen geen grens afspreken

  Banken mogen niet onderling afspreken bij welke (grens)bedrag ze (geen) negatieve spaarrente rekenen. Dit meldt de ACM in een Kamerbrief van Minister van Financiën Hoekstra. Zo'n afspraak is verboden op grond van de Mededingingswet en de Europese mededingingsregels, aldus de toezichthouder.

  De Tweede Kamer riep de minister vorig jaar op om te komen met wetgeving die negatieve spaarrente voor 'gewone' spaarders voorkomt. Hoekstra is hier geen voorstander van, maar houdt deze kaart nog altijd achter de hand. Dit als waarschuwing richting de banken.

  Die banken hoeven onderling ook geen afspraken te maken, zolang ze ons standpunt volgen. Tot €100.000 mogen banken geen negatieve spaarrente rekenen, vinden wij.

 • Nieuws | 8 juli 2021

  Politiek komt met maatregelen

  Goed nieuws voor spaarders! Het kabinet moet gaan komen met maatregelen om (verdere) negatieve rentes voor spaarders te voorkomen, waaronder een wettelijk verbod. Dit volgt uit een motie van de SP en VVD die vandaag unaniem werd aangenomen door de Tweede Kamer. 

  Op verzoek van het CDA bekijkt minister van Financiën Wopke Hoekstra ook de mogelijkheid dat banken met elkaar een bedraggrens kunnen afspreken waaronder de spaarrente niet negatief kan worden. Voor een dergelijke afspraak moet er eerst toestemming zijn van de ACM.

 • Nieuws | 18 juni 2021

  Deense spaarders op kosten gejaagd

  'Dit moet stoppen, de grens is bereikt'. Deze woorden komen van de Deense minister van financiën Simon Kollerup. Grote banken rekenen aan ongeveer 35% van hun klanten inmiddels €100 tot €200 per jaar aan rente. Het zijn banken als Jyske Bank, Nordea en Danske Bank. Kollerup voorziet dat Deense spaarders zich gedwongen voelen risico's te nemen die ze niet willen. Zoals het geld thuis bewaren of in aandelen steken (bron: FD).

  De Consumentenbond dringt er bij de Nederlandse politiek al geruime tijd op aan om af dwingen dat spaarders tot €100.000 geen negatieve rente betalen.

 • | 4 juni 2021

  VVD is ook voor wettelijk verbod

  In ons verkiezingsmanifest houden we richting de politiek opnieuw een pleidooi voor een verbod op negatieve spaarrente. Deze oproep heeft gehoor gevonden bij Eelco Heinen. Hij is namens de VVD lid van de Tweede Kamer en schaart zich achter ons standpunt. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) wil liever geen wettelijk verbod. Met deze opvatting komt hij echter steeds meer alleen te staan.

 • Nieuws | 9 april 2021

  De grens is bereikt!

  Vanaf 1 juli 2021 'ontvangen' vermogende spaarders op hun spaarsaldo boven de €100.000 een negatieve rente van 0,5%. Hiermee bereikt ING de grens van wat acceptabel is volgens de Consumentenbond. Een spaarrekening open je om te sparen, niet omdat je wil betalen. Wij pleiten voor een wettelijk verbod op negatieve spaarrente tot €100.000. Volgens ING verandert er voor 97,8% van alle klanten niets door deze wijziging.

 • Nieuws | 22 maart 2021

  Wennen aan negatieve spaarrente?

  In het jaarverslag 2020 zegt DNB (De Nederlandse Bank) dat we maar moeten wennen aan de lage rente. Het ligt 'voor de hand dat banken voor meer klanten negatieve rentes instellen', zegt DNB. Dat vinden wij een vreemd standpunt. Eerder wijzigden de banken eenzijdig de productvoorwaarden, waardoor een negatieve spaarrente mogelijk werd. Het is maar de vraag of deze actie juridisch gezien door de beugel kan.

 • Nieuws | 8 januari 2021

  Rabobank dreigt met negatieve spaarrente voor alle spaarders

  Rabobank kan niet garanderen dat de spaarrente tot €100.000 boven de 0% zal blijven. Uit onderzoek bleek al dat spaarders weinig vertrouwen hebben in de boterzachte beloften van banken. Eerder stelden ze dat kleine spaarders geen negatieve spaarrente hoeven te betalen. Spaarders én de Consumentenbond vinden dat de politiek aan zet is om dit te voorkomen.

 • Nieuws | 1 januari 2021

  Grote banken verlagen grens negatieve spaarrente

  Vanaf 1 januari 2021 krijgen veel vermogende spaarders te maken met een negatieve spaarrente. ING en Rabobank verlagen de grens van €1 miljoen naar €250.000 per rekening. ABN Amro legt de grens bij €500.000, maar daarbij telt de bank de saldo's van alle rekeningen bij elkaar op.

  Lees meer over negatieve spaarrente

 • Nieuws | 23 juni 2020

  Politiek aan zet

  De Consumentenbond wil dat minister Hoekstra (Financiën) garandeert dat consumenten met een spaartegoed tot €100.000 geen negatieve spaarrente gaan betalen. Uit een nieuw panelonderzoek onder 7000 panelleden, blijkt dat ook de consument vindt dat de politiek aan zet is.

  We lieten ook een juridische analyse uitvoeren. Daaruit volgt dat het eenzijdig aanpassen van de rentevoorwaarden oneerlijk is en leidt tot een flinke verstoring van het evenwicht tussen bank en klant.

  Lees het nieuwsbericht

 • Actie gestart | 12 november 2019

  Brandbrief om verbod negatieve spaarrente

  Er moet snel een verbod komen op negatieve spaarrente voor particulieren. Dat schrijft de Consumentenbond in een brandbrief aan minister Hoekstra van Financiën. Woensdag 13 november debatteert de Tweede Kamer over de spaarrente.

  Lees het nieuwsbericht

 • Nieuws | 13 september 2019

  Spaarders massaal in beweging bij negatieve spaarrente

  De overgrote meerderheid (80%) van de consumenten verplaatst zijn spaargeld wanneer de spaarrente negatief wordt. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.

  Lees het nieuwsbericht

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen