! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stop negatieve spaarrente

Banken rekenen tot nu toe geen negatieve spaarrente over spaargeld tot €100.000. Wel pasten ze de voorwaarden aan, waardoor ze een negatieve spaarrente kunnen invoeren. Voorkomen is beter dan genezen. Wij willen een wettelijk verbod tot €100.000. 

 

 • Wat is er aan de hand?

  De spaarrente is al lange tijd extreem laag. Banken zeggen dat ze verlies maken op spaargeld. Ze overwegen om de kosten door te berekenen aan particuliere spaarders

  Uitleg over negatieve spaarrente

 • Wat willen we voorkomen?

  Niemand opent een spaarrekening met het idee te gaan betalen. De minister moet garanderen dat er tot €100.000 geen negatieve spaarrente komt.

  Lees onze brandbrief

 • Wat kan ik doen?

  Een meerderheid van ons panel geeft aan over te stappen bij een negatieve rente. Misschien is een spaardeposito gunstig of is er een andere slimme bestemming voor je spaargeld.

  Lees meer over alternatieven

De vrije val van de spaarrente

De spaarrente van vrij opneembare spaarrekeningen is sinds 2012 aan het dalen en staat nu bijna op 0%. Is het einde in zicht of gaat de rentedaling door?

De genoemde percentages zijn de gemiddelde rentetarieven van alle spaarrekeningen in euro's met een saldo van €10.000.

Spaarrente infographic-2

Tot nu toe

 • Nieuws | 9 april 2021

  De grens is bereikt!

  Vanaf 1 juli 2021 'ontvangen' vermogende spaarders op hun spaarsaldo boven de €100.000 een negatieve rente van 0,5%. Hiermee bereikt ING de grens van wat acceptabel is volgens de Consumentenbond. Een spaarrekening open je om te sparen, niet omdat je wil betalen. Wij pleiten voor een wettelijk verbod op negatieve spaarrente tot €100.000. Volgens ING verandert er voor 97,8% van alle klanten niets door deze wijziging.

 • Nieuws | 22 maart 2021

  Wennen aan negatieve spaarrente?

  In het jaarverslag 2020 zegt DNB (De Nederlandse Bank) dat we maar moeten wennen aan de lage rente. Het ligt 'voor de hand dat banken voor meer klanten negatieve rentes instellen', zegt DNB. Dat vinden wij een vreemd standpunt. Eerder wijzigden de banken eenzijdig de productvoorwaarden, waardoor een negatieve spaarrente mogelijk werd. Het is maar de vraag of deze actie juridisch gezien door de beugel kan.

 • Nieuws | 8 januari 2021

  Rabobank dreigt met negatieve spaarrente voor alle spaarders

  Rabobank kan niet garanderen dat de spaarrente tot €100.000 boven de 0% zal blijven. Uit onderzoek bleek al dat spaarders weinig vertrouwen hebben in de boterzachte beloften van banken. Eerder stelden ze dat kleine spaarders geen negatieve spaarrente hoeven te betalen. Spaarders én de Consumentenbond vinden dat de politiek aan zet is om dit te voorkomen.

 • Nieuws | 1 januari 2021

  Grote banken verlagen grens negatieve spaarrente

  Vanaf 1 januari 2021 krijgen veel vermogende spaarders te maken met een negatieve spaarrente. ING en Rabobank verlagen de grens van €1 miljoen naar €250.000 per rekening. ABN Amro legt de grens bij €500.000, maar daarbij telt de bank de saldo's van alle rekeningen bij elkaar op.

  Lees meer over negatieve spaarrente

 • Nieuws | 23 juni 2020

  Politiek aan zet

  De Consumentenbond wil dat minister Hoekstra (Financiën) garandeert dat consumenten met een spaartegoed tot €100.000 geen negatieve spaarrente gaan betalen. Uit een nieuw panelonderzoek onder 7000 panelleden, blijkt dat ook de consument vindt dat de politiek aan zet is.

  We lieten ook een juridische analyse uitvoeren. Daaruit volgt dat het eenzijdig aanpassen van de rentevoorwaarden oneerlijk is en leidt tot een flinke verstoring van het evenwicht tussen bank en klant.

  Lees het nieuwsbericht

 • Actie gestart | 12 november 2019

  Brandbrief om verbod negatieve spaarrente

  Er moet snel een verbod komen op negatieve spaarrente voor particulieren. Dat schrijft de Consumentenbond in een brandbrief aan minister Hoekstra van Financiën. Woensdag 13 november debatteert de Tweede Kamer over de spaarrente.

  Lees het nieuwsbericht

 • Nieuws | 13 september 2019

  Spaarders massaal in beweging bij negatieve spaarrente

  De overgrote meerderheid (80%) van de consumenten verplaatst zijn spaargeld wanneer de spaarrente negatief wordt. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.

  Lees het nieuwsbericht

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Kies het lidmaatschap dat het beste bij je past. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten. Of juridische hulp bij consumentenproblemen.

Ja, ik steun de Consumentenbond