icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Succes! Negatieve spaarrente voorkomen

In juli 2022 verhoogde de Europese Centrale Bank na 11 jaar de rente. Het gevaar van negatieve spaarrente onder de €100.000 is hiermee van de baan. Door onze inspanningen durfden banken deze stap de afgelopen jaren nooit te zetten.

 • Wat is er aan de hand?

  De spaarrente is al lange tijd extreem laag. Banken zeggen dat ze verlies maken op spaargeld. Ze overwegen om de kosten door te berekenen aan particuliere spaarders.

 • Wat willen we voorkomen?

  Niemand opent een spaarrekening met het idee te gaan betalen. De minister moet garanderen dat er tot €100.000 geen negatieve spaarrente komt.

  Lees onze brandbrief

 • Wat kan ik doen?

  Een meerderheid van ons panel geeft aan over te stappen bij een negatieve rente. Misschien is een spaardeposito gunstig of is er een andere slimme bestemming voor je spaargeld.

  Lees meer over alternatieven

De vrije val van de spaarrente

De spaarrente van vrij opneembare spaarrekeningen is sinds 2012 aan het dalen en staat nu bijna op 0%. Is het einde in zicht of gaat de rentedaling door?

De genoemde percentages zijn de gemiddelde rentetarieven van alle spaarrekeningen in euro's met een saldo van €10.000.

Spaarrente infographic-2

Tijdlijn

21 juli 2022

Renteverhoging ECB: negatieve spaarrente is van de baan

Goed nieuws voor spaarders! De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt voor het eerst in 11 jaar de rente. Er komen waarschijnlijk nog meer renteverhogingen aan. Hierdoor is het voor banken aantrekkelijker om spaargeld aan te trekken.

Het doel van de renteverhoging is het tegengaan van de inflatie. Als mensen meer sparen, is er minder vraag naar diensten en producten. Hierdoor blijven de prijzen gelijk, zo denkt de ECB.

Het gevaar van negatieve spaarrente onder de €100.000 is hiermee voorlopig geweken. Wij sluiten deze actie.

1 juli 2022

Ook ABN Amro, Rabobank en SNS stoppen met negatieve spaarrente

In navolging van ING hebben ook ABN Amro, Rabobank en SNS (de Volksbank) besloten te stoppen met het rekenen van negatieve spaarrente.

Rabobank doet dat met ingang van 1 augustus. De rente voor tegoeden boven €100.000 gaat dan omhoog van -0,5% naar 0%. ABN Amro en SNS doen hetzelfde vanaf 1 oktober.

 

13 juni 2022

ING stopt met negatieve spaarrente

Goed nieuws! Per 1 oktober 2022 stopt ING met het rekenen van negatieve spaarrente. Die negatieve rente betaalde je zodra het saldo boven de €100.000 uitkwam.

Rabobank-topman Wiebe Draijer zei een paar dagen eerder al dat 'het financiële systeem niet is ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn.' Toch rekent de Rabobank nog wél een negatieve rente boven de ton.

15 oktober 2021

ACM: Banken mogen geen grens afspreken

Banken mogen niet onderling afspreken bij welke (grens)bedrag ze (geen) negatieve spaarrente rekenen. Dit meldt de ACM in een Kamerbrief van Minister van Financiën Hoekstra. Zo'n afspraak is verboden op grond van de Mededingingswet en de Europese mededingingsregels, aldus de toezichthouder.

De Tweede Kamer riep de minister vorig jaar op om te komen met wetgeving die negatieve spaarrente voor 'gewone' spaarders voorkomt. Hoekstra is hier geen voorstander van, maar houdt deze kaart nog altijd achter de hand. Dit als waarschuwing richting de banken.

Die banken hoeven onderling ook geen afspraken te maken, zolang ze ons standpunt volgen. Tot €100.000 mogen banken geen negatieve spaarrente rekenen, vinden wij.

8 juli 2021

Politiek komt met maatregelen

Goed nieuws voor spaarders! Het kabinet moet gaan komen met maatregelen om (verdere) negatieve rentes voor spaarders te voorkomen, waaronder een wettelijk verbod. Dit volgt uit een motie van de SP en VVD die vandaag unaniem werd aangenomen door de Tweede Kamer. 

Op verzoek van het CDA bekijkt minister van Financiën Wopke Hoekstra ook de mogelijkheid dat banken met elkaar een bedraggrens kunnen afspreken waaronder de spaarrente niet negatief kan worden. Voor een dergelijke afspraak moet er eerst toestemming zijn van de ACM.

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px