icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onrust op de energiemarkt

De energieprijzen rezen van 2021 tot 2023 de pan uit. Inmiddels zijn ze weer gedaald en is de markt stabieler. Dit was er aan de hand. 
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieBijgewerkt op:15 februari 2024

energiemarkt-meterkast-oud

Wat was er aan de hand?

Een kuub gas kostte eind 2021 voor het eerst meer dan €1. Daarna stegen de energieprijzen nog verder. Door de hoge aardgasprijzen werd ook elektriciteit veel duurder. 

Waarom stegen de prijzen?

Zowel de prijzen van gas als van elektriciteit stegen vanaf 2021 enorm en zijn inmiddels weer gedaald. Dit had een aantal redenen.

Prijsplafond

Om consumenten te helpen met de hoge energierekening stelde de overheid in 2023 een prijsplafond in voor gas en stroom. Tot een verbruik van 1200 kuub gas, betaal je dan maximaal €1,45. Tot een verbruik van 2900 kWh aan stroom maximaal €0,40. Daarboven geldt gewoon de hogere marktprijs. Voor stadsverwarming geldt een maximum van €47,38 per GJ, tot een verbruik van 37 GJ.

Lees meer over het prijsplafond

Aantal leveranciers failliet

Sinds oktober 2021 is een aantal energieleveranciers verdwenen door faillissement of door het intrekken van hun leveringsvergunning.

Wij zetten ons in voor strengere toelatingseisen op de energiemarkt. Ook willen we dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) strenger gaat controleren. Zo moeten er minder leveranciers in de problemen komen.

Lees hier ons standpunt.

Dit zijn de leveranciers die sinds oktober 2021 hun vergunning kwijtraakten:

  • Allure
  • Anode
  • Enstroga
  • Fenor
  • Naked Energy
  • Neosmart
  • Sepa Green
  • Welkom Energie

Wanneer je energieleverancier failliet gaat, krijg je automatisch een tijdelijke andere energieleverancier. Volgens de wet moeten energieleveranciers een regeling treffen voor het geval zij zelf geen energie meer kunnen leveren.

Je beslist zelf of je een contract met deze tijdelijke energieleverancier afsluit. Of voor een andere energieleverancier kiest.

Energie en geld besparen

De goedkoopste energie is de energie die je niet nodig hebt. De beste manier om geld te besparen is minder energie verbruiken en investeren in isolatie en zonnepanelen. Zo ben je ook minder afhankelijk van (buitenlandse) fossiele brandstoffen.