icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kun je blokkades van buitenlandse webwinkels omzeilen?

Veel webwinkels in Europa rekenen per land een andere prijs voor hetzelfde product. Artikelen zijn bijvoorbeeld in een .de-winkel 10 tot 20 % goedkoper dan in een .nl-winkel. Een webwinkel ziet aan je IP-adres dat je in Nederland bent en leidt je door naar hun Nederlandse vestiging. Door deze 'geo-blocking' kun je niet profiteren van de voordelen van de interne markt van de Europese Unie. Hoe kun je zo'n blokkade omzeilen?
bert quist

Bert Quist   Expert Geld & PrivacyGepubliceerd op:5 juli 2017

online kopen

Trucs om hindernissen te omzeilen

1. VPN

De blokkade bij de toegang tot de website is meestal te omzeilen wanneer je een IP-adres van het gewenste land hebt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Virtueel Particulier Netwerk (VPN).

2. Bestellingen doorsturen

Heb je toegang tot de website, dan kan er nog een probleem voorkomen. Sommige webwinkels bezorgen alleen op binnenlandse adressen. Je kunt dit omzeilen door je aankopen door te laten sturen. In veel landen in Europa zitten bedrijven die bezorgadressen verhuren en pakjes doorsturen naar je adres in Nederland. Het is nog voordeliger als je verschillende aankopen verzamelt en in 1 keer door laat sturen naar Nederland.

Standpunt Consumentenbond

Koos Peters, campagneleider bij de Consumentenbond, lobbyt al lang om handelsbelemmeringen weg te nemen. 'De consument moet grensoverschrijdend zaken kunnen doen, waarbij het niet moet uitmaken in welk land je woont.'

Wetgeving

De Europese consumentenorganisatie BEUC laat in deze video zien hoe absurd geo-blocking is. De Consumentenbond is ook in de BEUC vertegenwoordigd.

De wetgeving waarover het Europees Parlement zich nu buigt is mede door de Europese consumentenorganisatie BEUC bereikt.’

Voor leden

In de Geldgids van juli 2017 staat het hele artikel 'Trucs om blokkade te omzeilen' (pdf voor leden).

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
  • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
    Nieuws | 24 nov.

    Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

    De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.