! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekeringen en dekkingen in coronatijd

Van reis- en vooral annuleringsverzekeringen zijn de dekkingen ingeperkt sinds de coronacrisis. Wat kun je wel claimen en waar moet je op letten? Negen veelgestelde vragen en de dekking per reis-en annuleringsverzekeraar.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 7 oktober 2021

Een goede reis-en annuleringsverzekering is sinds de coronacrisis nog meer van belang voor (vakantie)reizen. De dekkingen verschillen sterk per reisverzekeraar, zeker als het op coronagerelateerde schades aankomt. We kregen hierover het afgelopen jaar dan ook veel vragen.

Bijvoorbeeld: zijn de kosten voor een terugreis bijvoorbeeld gedekt als het reisadvies wijzigt? Wat als je geweigerd wordt voor een reis vanwege een verkoudheid of koorts? En heeft het nog wel zin om een annuleringsverzekering af te sluiten in deze tijd?

Wat vergoedt een reisverzekering?

Premies reisverzekeringen

De premies van doorlopende reisverzekeringen wijzigden niet veel ten opzichte van vorig jaar. Enkele aanbieders verhoogden hun jaarpremies met een of meer tientjes, zoals Hema en Interpolis. Waak voor premieverhogingen. Aan reizen kleeft voor reis- en annuleringsverzekeraars nu een groter risico. Zeker als reizen geannuleerd worden vanwege ziekte of baanverlies.

Houd je premie dus goed in de gaten. Stijgt de premie van je doorlopende reisverzekering voor het nieuwe jaar? Vergelijk prijzen en voorwaarden van andere aanbieders en stap eventueel over. 

Geannuleerde reis? Vraag premie terug

Is je reis geannuleerd vanwege coronamaatregelen en heb je een kortlopende reisverzekering? Als de reisdatum nog niet aangebroken is, kun je de polis opzeggen en de premie terugvragen.

Voor een doorlopende reis- en annuleringsverzekering geldt dit meestal niet. Je krijgt meestal niet de premie terug, omdat die polissen direct ingaan als je ze afsluit.

Tips: kiezen van een reisverzekering

Reisverzekeringen dekken in de basis hulp in onvoorziene noodsituaties. Let bij het kiezen op de volgende punten en dekkingen.

  • Maximumvergoeding voor bagage (bij verlies of schade)
  • Verzekerde reissom per persoon: per reis en per jaar
  • Medische of geneeskundige kosten (aanvullend op de zorgverzekering). Dit is belangrijk in landen met hogere zorgkosten, zoals de VS
  • Annuleringsdekkingen
  • Dekkingsgebied (binnen of buiten Europa)
  • Wel of geen wintersportdekking 
  • Vervoer (als je geen pechhulpverzekering hebt)
  • Annuleringsdekking samengestelde reizen: belangrijk als je de reis zelf samenstelde. Bijvoorbeeld door het boeken van een losse vlucht en accomodatie.