icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekeringen en dekkingen in coronatijd

Van reis- en vooral annuleringsverzekeringen zijn de dekkingen ingeperkt sinds de coronacrisis. Wat kun je wel claimen en wat is er gedekt bij een gewijzigd reisadvies vanwege corona? Lees deze 11 veelgestelde vragen en de dekking per reis-en annuleringsverzekeraar.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 20 januari 2022

Corona reizen

Een goede reis-en annuleringsverzekering is sinds de coronacrisis nog meer van belang voor (vakantie)reizen. De dekkingen verschillen sterk per reisverzekeraar, zeker als het op coronagerelateerde schades aankomt. Dit roept veel vragen op.

Bijvoorbeeld: zijn de kosten voor een terugreis bijvoorbeeld gedekt als het reisadvies wijzigt vanwege corona, zoals van geel naar kleurcode oranje of rood? Wat als je geweigerd wordt voor een reis vanwege een verkoudheid of koorts? En heeft het nog wel zin om een annuleringsverzekering af te sluiten in deze tijd?

We zetten 11 veelgestelde vragen, antwoorden en verschillende dekkingen per reisverzekeraar op een rij.

Wat vergoedt een reisverzekering?

Premies reisverzekeringen

Waak voor premieverhogingen. Aan reizen kleeft voor reis- en annuleringsverzekeraars nu een groter risico. Zeker als reizen geannuleerd worden vanwege ziekte of baanverlies.

Houd je premie dus goed in de gaten. Stijgt de premie van je doorlopende reisverzekering voor het nieuwe jaar? Vergelijk prijzen en voorwaarden van andere aanbieders en stap eventueel over. 

Geannuleerde reis? Vraag premie terug

Is je reis geannuleerd vanwege coronamaatregelen en heb je een kortlopende reisverzekering? Als de reisdatum nog niet aangebroken is, kun je de polis opzeggen en de premie terugvragen.

Voor een doorlopende reis- en annuleringsverzekering geldt dit meestal niet. Je krijgt meestal niet de premie terug, omdat die polissen direct ingaan als je ze afsluit.

Tips: kiezen van een reisverzekering

Reisverzekeringen dekken in de basis hulp in onvoorziene noodsituaties. Let bij het kiezen op de volgende punten en dekkingen.

  • Maximumvergoeding voor bagage (bij verlies of schade)
  • Verzekerde reissom per persoon: per reis en per jaar
  • Medische of geneeskundige kosten (aanvullend op de zorgverzekering). Dit is belangrijk in landen met hogere zorgkosten, zoals de VS
  • Annuleringsdekkingen
  • Dekkingsgebied (binnen of buiten Europa)
  • Wel of geen wintersportdekking 
  • Vervoer (als je geen pechhulpverzekering hebt)
  • Annuleringsdekking samengestelde reizen: belangrijk als je de reis zelf samenstelde. Bijvoorbeeld door het boeken van een losse vlucht en accomodatie.

De Beste reisverzekering

Onze expert vergelijkt doorlopende reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen op dekking, polisvoorwaarden en prijzen. Bekijk de Beste reisverzekeringen volgens onze expert

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.