! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekeringen en dekkingen in coronatijd

Van reis- en vooral annuleringsverzekeringen zijn de dekkingen ingeperkt sinds de coronacrisis. Wat kun je wel claimen en waar moet je op letten? Negen veelgestelde vragen en de dekking per reis-en annuleringsverzekeraar.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:7 december 2020

Corona reizen

3 highlights uit het artikel

1. Bij code oranje: geen dekking of deels

Ga je op vakantie naar een oranje gebied, dan biedt bijna een derde van de reisverzekeraars helemaal geen dekking. De andere verzekeraars dekken meestal alleen geen coronagerelateerde schades. Wij laten de verschillen tussen de reisverzekeringen zien.

2. Extra reiskosten gewijzigd reisadvies

Wijzigt het reisadvies als je op je reisbestemming bent, dan is er meestal wel dekking. Bijvoorbeeld als het advies wijzigt van code groen/geel naar oranje/rood. De extra reis- en verblijfkosten worden dan maar door enkele reisverzekeraars vergoed. Bekijk bij welke verzekeraar dekking biedt.

3. Annuleren vanwege de leeftijd/gezondheid

Bij een onveilige (gezondheids)situatie op de reisbestemming mag je een pakketreis kosteloos opzeggen. Je moet dit kunnen aantonen, zoals bij een negatief reisadvies. En er moet sprake zijn van buitengewone omstandigheden. Annuleringsverzekeringen dekken dit meestal niet. We hebben de uitzonderingen op een rij gezet.

Een goede reis-en annuleringsverzekering is sinds de coronacrisis nog meer van belang voor (vakantie)reizen. De dekkingen verschillen sterk per reisverzekeraar, zeker als het op coronagerelateerde schades aankomt. We kregen hierover het afgelopen jaar dan ook veel vragen.

Bijvoorbeeld: zijn de kosten voor een terugreis bijvoorbeeld gedekt als het reisadvie wijzigt? Wat als je geweigerd wordt voor een reis vanwege een verkoudheid of koorts? En heeft het nog wel zin om een annuleringsverzekering af te sluiten in deze tijd?

In dit artikel beantwoorden we deze en meer vragen. En geven we tips voor het kiezen van een reisverzekering.

Keuzehulp Coronavoucher

Is je voucher verlopen maar heb je geen terugbetaling ontvangen? Onze Keuzehulp Coronavoucher helpt je verder. 

Keuzehulp

Actie Meldpunt Volgeladen auto

Reis naar 'code oranje' gebied

Reizen naar gebieden met code rood (niet reizen) en oranje (alleen noodzakelijke reizen) worden afgeraden. Meestal kun je een geboekte reis dan kosteloos annuleren of omboeken. Ga je toch op vakantie naar een oranje gebied, dan biedt bijna een derde van de reisverzekeraars helemaal geen dekking. De andere verzekeraars dekken meestal alleen geen coronagerelateerde schades. 

Bekijk welke reisverzekeraar dekking biedt bij reizen naar een oranje gebied. De meeste verzekeraars bieden 'beperkt' dekking. (Sommige) coronagerelateerde schades zijn dan niet gedekt. Bij één verzekeraar zijn schades door negatief reisadvies niet gedekt. 

Reisadvies wijzigt: dekking kosten terugreis

Wijzigt het reisadvies als je al op je reisbestemming bent, dan is er meestal wel dekking op de reisverzekering. Bijvoorbeeld als het advies wijzigt van code groen/geel naar oranje/rood. Maar die dekking vervalt als je naar huis kunt en toch langer blijft.

Bij een gewijzigd reisadvies worden de extra reis- en verblijfkosten maar door enkele reisverzekeraars vergoed. 

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Word lid van Geld & Recht en krijg toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue