! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annulerings- en reisverzekering afsluiten met een medisch verleden

Je hebt een chronische aandoening en net als ieder ander wil je gewoon genieten van je vakantie. Chronisch zieken moeten extra voorbereidingen treffen voordat de reis kan beginnen. Bijvoorbeeld je medicatieoverzicht opvragen, het inslaan van een voorraad medicatie en uitzoeken hoe je je medicatie moet vervoeren. Maar ook het checken van de aanvullende voorwaarden bij het afsluiten van een goede annulering- en/of reisverzekering.
Varshini Nadarajah

Varshini Nadarajah , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 10 december 2021

Reisverzekeringen strand

We vroegen 20 reisverzekeraars of zij extra voorwaarden stellen aan verzekerden met een chronische ziekte.

Een annulerings- en/of reisverzekering afsluiten

De acceptatie van een chronisch zieke is geen probleem voor de meeste reisverzekeraars. Je hoeft geen gezondsheidsverklaring in te vullen bij de aanvraag. Je betaalt geen hogere premie en er zijn geen dekkingen uitgesloten. 

Als chronisch zieke weet je dat in sommige situaties de ziekte onverwacht kan opspelen. Het is fijn als je dan kunt terugvallen op je reisverzekeraar. Je hebt alleen dekking bij een onvoorziene gebeurtenis. Bij het afsluiten moet een eventuele toekomstige schadeclaim onbekend of onzeker zijn. 

Bij een reisverzekering moet de ziekte op moment van vertrek stabiel zijn. Je bent gedekt als de ziekte tijdens de reis verslechtert. Je zorgverzekering dekt ook medische kosten in het buitenland. Maar een reisverzekering heeft toch een aantal voordelen ten opzichte van een aanvullende zorgverzekering. 

Bij een annuleringsverzekering moet bij het boeken van de reis de ziekte stabiel zijn. 

Onvoorziene gebeurtenis annuleringsverzekering

Wanneer is de annulering gedekt? De meeste reisverzekeraars stellen geen aanvullende voorwaarden. Maar er zijn uitzonderingen:

  • De Goudse vraagt om een positief doktersadvies. Voordat je op reis gaat moet je je arts vragen of het verstandig is om te reizen. Zonder dit positief advies ben jij niet gedekt. 
  • Centraal Beheer en FBTO kunnen om een doktersverklaring vragen. Er zitten wel een paar haken en ogen aan de aanvraag van zo’n doktersverklaring. Deze kun je namelijk niet niet zomaar krijgen.

Kortom: als chronisch zieke kun je zonder problemen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten. Lees wel goed de voorwaarden door en neem eventueel contact op met de verzekeraar als je vragen hebt. Check goed of en hoe je bewijs moet leveren van een onvoorziene gebeurtenis.