icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annulerings- en reisverzekering afsluiten met een medisch verleden

Als chronisch zieke weet je dat in sommige situaties je ziekte onverwacht kan opspelen. Maar heb je dan wel dekking op je reis- en annuleringsverzekering? We vroegen 20 reisverzekeraars of zij extra voorwaarden stellen aan verzekerden met een chronische ziekte.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:6 juni 2023

Reisverzekeringen strand

Reisverzekering afsluiten

Heb je een chronische ziekte, dan kun je onverwachts ineens ziek worden waardoor je niet kunt reizen. Het is dan fijn als je terug kunt vallen op je reis- en annuleringsverzekering. Gelukkig blijkt de acceptatie van iemand met een chronisch zieke geen probleem voor de meeste reisverzekeraars. Zo hoef je geen gezondsheidsverklaring in te vullen bij de aanvraag. Ook betaal je geen hogere premie en zijn er geen dekkingen uitgesloten. 

Onzeker voorval

Een voorwaarde voor dekking op de reis- en annuleringsverzekering is dat het gaat om een onvoorziene gebeurtenis. Dat betekent dat bij het afsluiten een eventuele toekomstige schadeclaim onbekend of onzeker is. Heb je een chronische ziekte? Dan moet de ziekte op moment van vertrek stabiel zijn. Verslechtert je toestand gedurende de reis? Dan biedt de reisverzekering hiervoor gewoon dekking.

Zorgverzekering

Je (aanvullende) zorgverzekering dekt ook medische kosten in het buitenland. Maar een reisverzekering dekt vaak net wat meer dan je (aanvullende) zorgverzekering. Dit kan per reisverzekering verschillen. Denk aan vergoeding van: 

  • Eigen risico (verplicht en/of vrijwillig).
  • Extra reis- en verblijfkosten.
  • Repatriëring zonder medische noodzaak.
  • Uitgebreidere en hogere dekking.

Wanneer is annulering gedekt?

Bij een annuleringsverzekering moet bij het boeken van de reis de ziekte stabiel zijn. De meeste reisverzekeraars stellen geen aanvullende voorwaarden. Maar er zijn een aantal uitzonderingen:

  • De Goudse vraagt om een positief doktersadvies. Voordat je op reis gaat moet je je arts vragen of het verstandig is om te reizen. Zonder dit positief advies ben jij niet gedekt. 
  • Centraal Beheer en FBTO kunnen om een doktersverklaring vragen.

Doktersverklaring

Er zitten wel een paar haken en ogen aan de aanvraag van zo’n doktersverklaring. De KNMG (artsenfederatie) zegt dat alleen een onafhankelijk arts een verklaring mag afgeven. Zo schaden behandelde artsen de onderlinge relatie met hun patiënt niet. 

Het Verbond van Verzekeraars adviseert verzekeraars géén (huis)artsverklaring op te vragen. ‘Een verzekerde moet zelf aantonen dat hij recht heeft op een uitkering, wat ook met een afsprakenkaart kan of een eigen verklaring’, zegt het Verbond. ‘Het staat de verzekerde vrij mee te werken, hij mag ook op een andere manier bewijs leveren.'

Check de voorwaarden

Als chronisch zieke kun je zonder problemen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten. Lees wel goed de voorwaarden door. Neem eventueel contact op met de verzekeraar als je vragen hebt. Check goed of en hoe je bewijs moet leveren van een onvoorziene gebeurtenis.