icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Energierekening omlaag? Schrijf je nu in|

Bespaar mogelijk honderden euro’s met ons Energiecollectief.

icoon Energiecollectief
Koopadvies

Router kiezen: waar let je op?

Heb jij een modemrouter van je provider gekregen of is je internet traag? In sommige gevallen kun je beter overstappen naar een nieuwe router. Maar wanneer moet je precies overstappen en waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe router? Wij geven je graag advies.

Dennis Pronk

Expert Elektronica


1
Wat is een router?

De termen modem en router worden soms door elkaar gebruikt. Dit logisch omdat er modems zijn met een ingebouwde router. Maar wat doet een modem dan precies? En wat is een router?

Modem

De afkorting modem staat voor ‘MOdulator DEModulator’. Het modem zorgt voor internettoegang. Hij vertaalt de analoge signalen naar digitale signalen en andersom. Zonder modem heb je geen internettoegang.

Router

De router is het centrale regelkastje van je netwerk. Hij bevat vrijwel altijd wifizender voor een draadloos netwerk. Je sluit hem aan op je modem zodat al je apparaten in huis toegang hebben tot internet. Zonder router zou maar één apparaat toegang hebben tot internet, namelijk het apparaat dat direct aangesloten is op het modem. Tegenwoordig leveren veel providers modems met ingebouwde routers, dit noemen we modemrouters.

Router met netwerkkabel

Steeds meer routers halen met een netwerkkabel een snelheid van 1000 Mbit/s (1 Gigabit/s). Dit is handig voor het maken van een back-up en het verplaatsen van grote bestanden.

Koopadvies_channel1

2
Wanneer koop je een (nieuwe) router?

Snelheid

Voor het draadloos verzenden van grote bestanden of veel media voldoen veel oudere routers niet meer. Vaak is de ontvanger te ver weg voor het signaal. Snelheid en een groter draadloos bereik zijn dan ook de belangrijkste redenen om een nieuwe router te willen.

Modemrouter (van de provider)

Bij veel providers krijg je een modem en router in 1 kastje: een modemrouter. Het nadeel van een modemrouter is dat het kastje altijd in de buurt moet staan van het aansluitpunt: vaak in de meterkast. Terwijl het beter is om een draadloze router een centrale plek in huis te geven. Hierdoor zal het bereik in verschillende kamers beter zijn.

Beveiliging

Gebruikt je oude router nog een verouderde, onveilige WEP-beveiliging? Dan is het belangrijk om over te stappen. De nieuwere WPA- en WPA2-versleuteling beveiligt het draadloze signaal beter tegen afluisteren.

3
Waar moet je nog meer op letten?

Klasse

De meeste nieuwe routers werken met de AC-standaard. Dit wordt door nieuwe apparaten (laptops en smartphones) vaak ondersteund. Hiermee zijn draadloze snelheden hoger dan 1 Gbit mogelijk, claimen de fabrikanten. In de praktijk ligt de snelheid bij draadloze snelheid vaak onder het theoretische maximum.

Bandbreedte

Bandbreedte is de totale hoeveelheid data die via een verbinding verzonden of ontvangen wordt. De bandbreedte wordt uitgedrukt in Mbps.

Wifibanden

Single-band

Single-band routers zenden maar 1 draadloos wifinetwerk uit. Dat netwerk wordt via de interne radio uitgezonden op de 2,4 GHz-band.

Dual-band

Steeds meer routers werken op 2 frequenties (dual-band): 2,4 GHz en 5 GHz. Dit levert extra snelheid op, mits de afstand niet te groot is en er geen/weinig muren of vloeren doorkruist worden. Let op: wil je dual-band gebruiken dan moet het ontvangende apparaat dit ook ondersteunen.

Tri-band

Tri-band routers beschikken over 3 radio's en zenden op 3 draadloze wifi-netwerken tegelijk uit: 1 x de 2,4 GHz-band en 2 x de 5 GHz-band.

4
Accessoires voor je router

Er zijn verschillende accessoires voor je router te koop. Met sommige accessoires breid je de dekking van je draadloze netwerk uit. Terwijl andere accessoires de functionaliteit van je router vergroten.

Dekking uitbreiden

  • Access point
  • Homeplugs
  • Wifi-repeater
  • Router-antennes

Functionaliteiten uitbreiden

  • IP-webcamera
  • Externe harde schijf of usb-stick
  • SIM-dongle
  • Netwerkkabel
  • Switch

Meer over accessoires.

Koopadvies_channel4
Community

Stel je vraag of deel je ervaring

Wat moet je doen als je router kapot is of als je problemen hebt met je internetverbinding? En met welke router heb jij de beste ervaringen? Stel je vraag of deel je ervaring in onze Community.


P.L. Boon Welke router werkt goed met glasvezel? 5 februari 2017