icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderspaarrekening: tips bij het kiezen

Als je wil sparen voor je (klein)kind zijn er nogal wat opties. Kies je voor maximale vrijheid, of voor de hoogste spaarrente? Wij helpen je bij je keuze.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  10 oktober 2017

Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule

Welkomstgeschenk en hogere rente

De meeste kinderspaarrekeningen onderscheiden zich nauwelijks van 'gewone' spaarrekeningen. De verschillen zijn: papieren rekeningafschriften, een welkomstgeschenk bij het openen en een rente die meestal nét wat hoger is dan op een gewone internetspaarrekening van dezelfde bank.

Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe minder flexibiliteit je krijgt voor het tussentijds opnemen en storten van geld.

Kinderspaarrekening met hoogste rente

Ga je voor de hoogste spaarrente, dan kom je waarschijnlijk bij één van de onderstaande kinderspaarrekeningen uit. De hoge rente gaat gepaard met voorwaarden die de flexibiliteit beperken:

 • Triodos Bank Kinder Toekomst Plan
  Let op: bij opname vóór de 18de verjaardag van het kind rekent Triodos 3% opnamekosten, behalve als het kind 12 jaar of ouder is én het geld voor de opleiding bestemd is.
 • ASN Bank Jeugdsparen
  Let op: opname is niet mogelijk tot je kind 18 wordt, behalve als je het geld gebruikt voor 'aantoonbare studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs'.
 • Zilvervloot Sparen
  Deze oude vertrouwde spaarvorm wordt sinds 2012 weer aangeboden door SNS en de RegioBank.
  Let op: elk afgerond spaarjaar levert 1% bonusrente op, tot een maximum van 10%. Deze bonus wordt uitgekeerd op de 18de verjaardag van je kind.

Behalve Zilvervloot Sparen geeft ook de ABN Amro KinderToekomst Spaarrekening extra rente. Deze hangt af van het bedrag dat aan het einde van een kalenderjaar op de rekening staat.

Depositoconstructie kan lonen

Als het niet de bedoeling is om tussentijds spaargeld op te nemen, kan een slimme constructie met meerdere spaardeposito's de moeite waard zijn. Hierbij zet jeelk jaar een bedrag vast op een nieuw, langlopend spaardeposito en zorg je dat alle deposito's vrijkomen op of rond de 18e verjaardag van het kind.

Bij een bedrag van €600 per jaar (€50 per maand) kan dit uiteindelijk duizenden euro's meer opleveren dan met een kinderspaarrekening zoals de Rabo Regenboogrekening of de Groei Groter Rekening van ING. Let op: gedurende de looptijd kun je in principe niet (boetevrij) bij het geld komen.

Lees meer over de verschillen tussen een kinderspaarrekening en een spaardeposito.

Keuzehulp: haal het maximale uit je geld

Sparen is veilig, maar weinig rendabel. Alternatieven gaan met meer risico gepaard, maar kúnnen ook meer opleveren. Met de keuzehulp helpen we jou het maximale uit je geld te halen.

Ga naar de keuzehulp

Video_Haalmeeruitjespaargeld

Spaar- en betaalrekening in één

Sommige banken bieden voor kinderen ook een spaar- en betaalrekening in één aan:

 • JongWijs van de RegioBank begint voor kleine kinderen als spaarrekening. Zodra je kind 8 wordt komt er een betaalrekening inclusief betaalpas bij. Vanaf 12 jaar kun je overboeken via internet- en mobiel bankieren.
 • De Jongerengroeirekening van ABN Amro is een spaar- en betaalrekening, waarbij ouders bepalen wat het kind met de rekening mag doen en op welk moment.
 • Ook de Kinderrekening van ING is een betaal- en spaarrekening in één.

Sparen op een kinderbetaalrekening

De meeste banken geven naast rente over de kinderspaarrekening ook rente over het geld op de kinderbetaalrekening. Alleen op de jongerenrekeningen van Triodos Bank en ING ontvangt je kind geen rente over het geld. De hoogte van de rente varieert van 0,1% (Rabobank) tot 0,7% (SNS Jeugd Betalen, tot een saldo van €500).Dat is dus hóger dan op SNS Jeugd Sparen.

Check onze Spaarrentevergelijker

Bekijk voor de dagelijks actuele rentepercentages onze online Spaarrentevergelijker. We hebben hierin de bonuscontructies en eventuele opnamekosten van kinderspaarrekeningen voor je omgerekend naar de effectieve rente die je kind ontvangt. Ook de voorwaarden en beperkingen worden vermeld.

BEM-clausule

Wil je nóg minder flexibiliteit? Door een BEM-clausule op een (kinder)spaarrekening te vestigen, zorg je ervoor dat zowel kind als ouders niet aan het geld kunnen komen. De ouders mogen in uitzonderlijke gevallen met toestemming van de kantonrechter het geld tóch opnemen. Bijvoorbeeld als het geld nodig is voor een dure medische behandeling voor het kind. Zodra het kind 18 jaar wordt, vervalt de BEM-clausule.

Schenking onder bewind

Ouders of grootouders die de controle willen houden over het geld dat zij voor hun (klein)kind sparen, hebben eigenlijk meer aan een schenking onder bewind. Hierbij stel je een bewindvoerder aan (bijvoorbeeld jezelf) die zelfstandig geld kan opnemen van de rekening. De bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt, maar kan doorlopen tot 23 jaar of langer. Schenken onder bewind kan bijvoorbeeld met Rabo GeneratieSparenPlus of een Royaal Rekening van ABN Amro.

Lees ook:

Tip: Geldgids met korting

Financiële beslissingen maak je makkelijker met de juiste informatie. Voor onafhankelijk advies over onderwerpen als hypotheken, belastingen en pensioenen lees je de Geldgids. Nu met 35% korting.

Meer informatie

geldgids-6-2107

Nieuw & interessant

 • deposito-bigbank
  Nieuws  |  28 jun.

  Bigbank verstevigt koppositie met deposito's

  Bigbank heeft de koppositie in de depositomarkt verstevigd. De uit Estland afkomstige bank heeft de rentetarieven voor spaardeposito’s met looptijden van 1 tot en met 6 jaar opnieuw verhoogd.
 • brand-new-day-website juni 2018
  Nieuws  |  19 jun.

  Dubbele kosten na overname Brand New Day

  Vorig jaar heeft Brand New Day verschillende Allianz-producten overgenomen. Klanten moeten hierdoor soms opnieuw kosten betalen.
 • Delta-Lloyd
  Nieuws  |  13 jun.

  Delta Lloyd 1 juli uit de lucht

  Vanaf 1 juli kun je geen verzekering van Delta Lloyd meer afsluiten. Bestaande klanten krijgen binnenkort een brief van Nationale-Nederlanden, de eigenaar van Delta Lloyd. Voor hen verandert voorlopig niets.
 • rendementsheffing
  1 jun.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd.