icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kinderspaarrekening: tips bij het kiezen

Als je wil sparen voor je (klein)kind zijn er nogal wat opties. Kies je voor maximale vrijheid, of voor de hoogste spaarrente? Wij helpen je bij je keuze.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 oktober 2019

Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule

Welkomstgeschenk en hogere rente

De meeste kinderspaarrekeningen onderscheiden zich nauwelijks van 'gewone' spaarrekeningen. De verschillen zijn: papieren rekeningafschriften, een welkomstgeschenk bij het openen en een rente die meestal nét wat hoger is dan op een gewone spaarrekening van dezelfde bank. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe minder flexibiliteit je krijgt voor het tussentijds opnemen en storten van geld.

Kinderspaarrekening met hoogste rente

Ga je voor de hoogste spaarrente, dan kom je waarschijnlijk bij één van de onderstaande kinderspaarrekeningen uit. De hoge rente gaat gepaard met voorwaarden die de flexibiliteit beperken:

 • Triodos Bank Kinder Toekomst Plan
  Let op: bij opname vóór de 18de verjaardag van het kind rekent Triodos 3% opnamekosten, behalve als het kind 12 jaar of ouder is én het geld voor de opleiding bestemd is.
 • ASN Bank Jeugdsparen
  Let op: opname is niet mogelijk tot je kind 18 wordt, behalve als je het geld gebruikt voor 'aantoonbare studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs'.
 • Zilvervloot Sparen
  Let op: elk afgerond spaarjaar levert 1% bonusrente op, tot een maximum van 10%. Deze bonus wordt uitgekeerd op de 18de verjaardag van je kind.

Behalve Zilvervloot Sparen geeft ook de ABN Amro KinderToekomst Spaarrekening extra rente. Deze hangt af van het bedrag dat aan het einde van een kalenderjaar op de rekening staat.

Depositoconstructie kan lonen

Als het niet de bedoeling is om tussentijds spaargeld op te nemen, kan een slimme constructie met meerdere spaardeposito's de moeite waard zijn. Hierbij zet je elk jaar een bedrag vast op een nieuw, langlopend spaardeposito en zorg je dat alle deposito's vrijkomen op of rond de 18e verjaardag van het kind.

Bij een bedrag van €600 per jaar (€50 per maand) kan dit uiteindelijk duizenden euro's meer opleveren dan met een kinderspaarrekening zoals de Rabo Regenboogrekening of de Groei Groter Rekening van ING. Let op: gedurende de looptijd kun je in principe niet (boetevrij) bij het geld komen.

Lees meer over de verschillen tussen een kinderspaarrekening en een spaardeposito.

Keuzehulp: haal het maximale uit je geld

Sparen is veilig, maar weinig rendabel. Alternatieven gaan met meer risico gepaard, maar kúnnen ook meer opleveren. Met de keuzehulp helpen we jou het maximale uit je geld te halen.

Ga naar de keuzehulp

Video_Haalmeeruitjespaargeld

Sparen op een kinderbetaalrekening

De meeste banken geven naast rente over de kinderspaarrekening ook rente over het geld op de kinderbetaalrekening. Alleen op de jongerenrekeningen van Rabobank, Triodos Bank en ING (wel op de ING Kinderrekening) ontvangt je kind geen rente over het geld. De hoogte van de rente varieert van 0,03% (ING Kinderrekening) tot 0,5% (SNS Jeugd Betalen, tot een saldo van €500). Dat is een hogere rente dan op SNS Jeugd Sparen.

Check onze Spaarrentevergelijker

Bekijk voor de actuele rentepercentages onze online Spaarrentevergelijker. We hebben hierin de bonuscontructies en eventuele opnamekosten van kinderspaarrekeningen voor je omgerekend naar de effectieve rente die je kind ontvangt. Ook de voorwaarden en beperkingen worden vermeld.

BEM-clausule

Wil je nóg minder flexibiliteit? Door een BEM-clausule op een (kinder)spaarrekening te vestigen, zorg je ervoor dat zowel kind als ouders niet aan het geld kunnen komen. De ouders mogen in uitzonderlijke gevallen met toestemming van de kantonrechter het geld tóch opnemen. Bijvoorbeeld als het geld nodig is voor een dure medische behandeling voor het kind. Zodra het kind 18 jaar wordt, vervalt de BEM-clausule.

Schenking onder bewind

Ouders of grootouders die de controle willen houden over het geld dat zij voor hun (klein)kind sparen, hebben eigenlijk meer aan een schenking onder bewind. Hierbij stel je een bewindvoerder aan (bijvoorbeeld jezelf) die zelfstandig geld kan opnemen van de rekening. De bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt, maar kan doorlopen tot 23 jaar of langer. Schenken/sparen onder bewind kan bijvoorbeeld met Rabo GeneratieSparenPlus.

Lees ook:

Tip: Geldgids met korting

Financiële beslissingen maak je makkelijker met de juiste informatie. Voor onafhankelijk advies over onderwerpen als hypotheken, belastingen en pensioenen lees je de Geldgids. Nu met 35% korting.

Meer informatie

geldgids-6-2107

Nieuw & interessant

 • Kosten van beleggen
  18 okt.

  Beleggen, wat kost dat?

  Beleggen, wie rekent de laagste kosten? Welke aanbieders zijn duur? Wij zetten het op een rij.
 • peaks-beleggingsapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  1 okt.

  Peaks

  Peaks is een beleggingsapp waarmee je digitaal wisselgeld verzamelt door alle transacties op je betaalrekening te laten afronden op hele euro's. Beleggen via Peaks gaat makkelijk, maar wat levert het op?
 • belastingvrij te sparen in 2020
  Nieuws  |  18 sep.

  Heffingsvrij vermogen naar €30.846

  Over 2020 betaal je iets minder belasting over je vermogen.
 • belastingaangifte-maart
  27 jun.

  De vermogensrendementsheffing

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.