icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Nilfisk, Kärcher, MX Power nat- en droogzuigers

Eerste indruk | Deze 3 zuigmachines - Nilfisk Multi 20T, Karcher MV4 en MX Power JN201 - kunnen zowel nat als droog zuigen en zijn multifunctioneler en minder verfijnd dan gewone stofzuigers.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  29 april 2014


Merk Nilfisk Multi 20 T, Kärcher MV 4, MX Power JN201

Richtprijs € 120 (Nilfisk), € 125 (Kärcher), € 69 (MX Power)Nilfisk, Kärcher, MX Power nat- en droogzuigers: review

waterstofzuiger-geel-135x175

We testten 3 waterstofzuigers door zowel droog als nat te zuigen en te kijken hoe gemakkelijk ze in het gebruik zijn. De Kärcher blijkt daarbij het beste nat en droog te zuigen. Ook voelt dit apparaat het meest degelijk en is het prettigst in gebruik. We zetten alle onderdelen op een rij:

Prestaties droog zuigen

Bloem en droge koffie zuigen de 3 apparaten uiteindelijk wel op. Kärcher zuigt in 1 beweging alles op, strak langs plinten. Met het laatste restje hebben de Nilfisk en MX Power iets meer moeite, omdat het vuil in de borstels blijft zitten en zo weer terug op de grond komt.

Prestaties nat zuigen

Koffie en natte aarde zuigt de Kärcher ook snel en streeploos op. Bij de Nilfisk en MX Power kost dit een stuk meer moeite; het vocht wordt in een dunne laag verspreid over de vloer. Het rubber op het mondstuk pakt het vocht niet altijd goed mee en het vuil blijft in de borstel hangen. Wanneer de zuigbuis lager boven de grond wordt gehouden, neemt het rubber het vocht beter mee. Het vuil wordt zo beter opgezogen. Ook hier is het restje moeilijk, omdat het vuil in de borstel blijft hangen. De Nilfisk presteert iets beter dan de MX Power.
Voor grotere brokken moet de zuigmond bij alle 3 even worden opgetild. En wanneer je vloeistof gaat zuigen, moet je eerst de zak eruit halen!

Wendbaar

De Kärcher heeft de meest wendbare wielen en volgt je goed bij elke beweging. De MX Power heeft iets minder soepele, maar ook wendbare zwenkwieltjes. Dit apparaat is leeg echter heel licht, waardoor je er iets voorzichtiger mee om moet gaan. De Nilfisk heeft 2 zwenkwielen en 2 grotere wielen. Hiermee staat hij stevig, maar het maakt hem niet wendbaar.

Zuigbuis

De zuigbuis van de Nilfisk is van metaal en is telescopisch. Met een druk op de knop kun je de lengte instellen. Daarentegen bestaat de zuigbuis van de Kärcher slechts uit 2 delen en is van kunststof. Hij is dus niet verstelbaar en voelt minder degelijk.

Mondstukken

Het zuigen van vloeistof of droog vuil heeft bij de Kärcher een ander mondstuk nodig. Je zult dus - afhankelijk van te zuigen vuil - steeds het inzetstuk van het standaardmonstuk moeten verwisselen. Een gespecialiseerder mondstuk zorgt ervoor dat het apparaat beter zuigt, maar het verwisselen is vervelend.

Alle apparaten hebben een kierenzuiger, de Nilfisk heeft een extra meubelmondstuk. De extra mondstukken kunnen bovenin het apparaat worden geplaatst, wat niet erg praktisch is bij extensief gebruik van het apparaat.

Opbergen

De Kärcher berg je het gemakkelijkst op. Hij heeft een haak om het snoer aan te hangen en de zuigbuis parkeer je zo in de body. De Nilfisk heeft 2 haken, waar je het snoer aan kunt hangen en waaronder je ook de zuigbuis kunt vastklemmen. De parkeerstand werkt iets minder soepel, omdat je een ring met pin zelf op de juiste hoogte om de zuigbuis moet klemmen. Dit is een minder solide oplossing, vooral als de ring niet goed vast blijft zitten.
De MX Power heeft geen haak om het snoer op te hangen en ook geen parkeerstand voor de zuigbuis. Dit maakt het wegzetten van het apparaat onhandig.

Schoonmaken

De Kärcher voelt het meest degelijk, wanneer je hem in of uit elkaar haalt. De zuigbuis klik je er gemakkelijk in en uit en het motorblok klik je solide op het reservoir. Het legen van het reservoir is bij al deze apparaten een vieze klus. Er blijft vloeistof in de zuigbuis of aan het mondstuk zitten. Maar waarom heeft de Kärcher zoveel randjes in het reservoir? Onhandig.

Extra's

De Nilfisk is het meest veelzijdig; Hij heeft een blaasfunctie. Handig voor bijvoorbeeld het luchtbed opblazen of sommige doe-het-zelfklussen. Daarnaast heeft hij een externe stroomaansluiting; een stopcontact voor andere elektrische apparaten. Zo kun je hem met een koppelstuk op een schuurapparaat plaatsen. Daarnaast heeft hij een kierenmondstuk en meubelmondstuk. De MX Power heeft ook een blaasfunctie en extra aansluiting.

Conclusie

De 3 apparaten vervullen de hoofdtaak; ze zuigen zowel nat als droog vuil op. Het is onhandig dat je bij deze apparaten de zak moet plaatsen of verwijderen als je wilt wisselen tussen droog en nat. De apparaten zijn eenvoudig en kunnen tegen een stootje. De plus- en minpunten van de apparaten op een rij:

waterstofzuiger-geel-135x175Karcher MV 4 - Multizuiger (€125)
+ zuigt droog vuil het best
+ zuigt nat vuil het best
+ wendbaar
+ degelijk
+ gemakkelijk op te bergen
+ gemakkelijk toegang tot het filter
- verwisselen van inzetstuk in mondstuk
- geen blaasfunctie
- geen externe stroomaansluiting
- geen luchtstroomregeling
- zuigbuis voelt niet stevig

waterstofzuiger-blauw135x175Nilfisk Multi 20 T - Waterstofzuiger (€120)
+ vuil blijft in de borstel hangen
+ blaasfunctie
+ externe stroomaansluiting
+ extra meubelmondstuk
+ telescopische zuigbuis
+ luchtstroomregeling op de buis
- vuil blijft in de borstel hangen
- slappe slang
- moeilijk wendbaar
- onduidelijke handleiding

waterstofzuiger-wit135x175MX Power JN201 - Nat- en droogzuiger (€69)
+ blaasfunctie
+ externe stroomaansluiting
+ luchtstroomregeling op de buis
+ prijs
- vuil blijft in de borstel hangen
- voelt minder degelijk aan
- papieren stofzak -> kwetsbaarder
- geen parkeerstand -> lastiger op te bergen
- blaast lucht bovenuit
- onduidelijke handleiding

De Kärcher presteert het beste en is het meest prettig in het gebruik. Hij is degelijk, wendbaar en makkelijk op te bergen. Wel is het onhandig dat je het mondstuk moet omwisselen voor nat en droog gebruik.

Maar wil je liever een nat- en droogzuiger met meer functies? Kies dan voor de Nilfisk.
Wil je een dergelijk apparaat graag uitproberen, maar vind je ze te duur? Kies dan voor de goedkopere MX Power (actiematig verkrijgbaar bij o.a. de Praxis).

Bekijk in het volgende tabblad de specificaties en richtprijs van de drie apparaten.

Wat zijn de nat- en droogzuigers van Nilfisk, Kärcher en MX Power?

Verschillende benamingen

Een waterstofzuiger, multizuiger, alleszuiger of nat- en droogzuiger. Allemaal benamingen voor hetzelfde, multifunctionele schoonmaakapparaat.
Deze apparaten zijn minder verfijnd dan gewone stofzuigers. Daarmee zijn ze geschikter voor zwaarder werk, zoals fijn of juist grof vuil en vloeistoffen. Denk daarbij aan gebruik in de garage, hobbykamer, kelder, auto, dakgoot, putje of gootsteen.

Vergelijking

We kozen 3 apparaten die veel verkocht worden. Ze hebben alle 3 een nat- en droogfilter en een capaciteit van 20 liter. Droog zuigen gaat bij voorkeur met een stofzak. Ze bestaan uit een bovenkant die je op de onderkant klikt. In de bovenkant zit de motor. De onderkant is het reservoir op wielen. Wanneer de bak vol is, zorgt het vlottertje ervoor dat de motor afslaat.
Wanneer je er een stofzak inhangt, vangt dit het vuil op. Zonder stofzak komt het vuil direct in het reservoir terecht. 

Nilfisk Multi 20 T - Waterstofzuiger  waterstofzuiger-blauw135x175

De Nilfisk kan naast nat- en droogzuigen ook blazen. Dat kan van pas komen als je een luchtbed wil opblazen of bladeren uit de dakgoot wil verwijderen. Ook kan er een ander elektrisch apparaat op aangesloten worden. Met een speciaal opzetstuk sluit je hem direct aan op bijvoorbeeld een schuurmachine.
Het apparaat heeft een metalen telescopische zuigbuis met luchtstroomregeling en een ring waarmee de zuigbuis aan de body kan worden gehangen; de parkeerstand.
Het filter maak je met 3 drukken op de knop schoon.

 • Richtprijs: €120
 • Capaciteit reservoir: 20 liter
 • Accessoires: kierenmondstuk, meubelmondstuk, aansluitstuk elektrisch apparaat
 • Opgegeven gewicht: 6,5 kg
 • Opgegeven vermogen: 1400 W
 • Lengte snoer: 5 meter

Karcher MV 4 - Multizuiger  waterstofzuiger-geel-135x175

Bij de Karcher verwissel je het standaardmondstuk bij nat of droog zuigen. Het mondstuk heeft een inzetstuk met borstels voor droog zuigen. Voor nat zuigen klik je er een ander inzetstuk in. Het apparaat heeft geen blaasfunctie of aansluiting voor andere apparaten. Ook heeft hij geen luchtstroomregeling op de buis. Wel heeft hij een parkeerstand voor de kunststof zuigbuis, bestaande uit 2 delen. Het snoer hang je op aan een speciale haak. Het filter is vanaf de buitenkant te verwijderen en uit te kloppen.

 • Richtprijs: €125
 • Capaciteit reservoir: 20 liter
 • Accessoires: kierenmondstuk, inzetstuk nat-/droogzuigen
 • Opgegeven gewicht: 7 kg
 • Opgegeven vermogen: 1600 W
 • Lengte snoer: 5 meter

MX Power JN201 - Nat- en droogzuiger  waterstofzuiger-wit135x175

De MX Power wordt actiematig verkocht, onder andere bij Praxis. Kleinste model met een aluminium bak. Hij heeft ook een blaasfunctie en een aansluiting voor andere elektrische apparaten. Hij heeft een metalen zuigbuis, bestaande uit 3 delen en luchtstroomregeling. Bij het opbergen kan de zuigbuis niet aan de body worden vastgeklikt en het snoer niet worden opgehangen. Als enige met een papieren stofzak.

 • Inkoopprijs Praxis: €69
 • Capaciteit reservoir: 20 liter
 • Accessoires: kierenmondstuk
 • Opgegeven gewicht:
 • Opgegeven vermogen: 1200 W
 • Lengte snoer: 4 meter

Prestatie van de 3 apparaten.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Test stofzuigers