icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Back-up maken van je tablet: hoe doe je dat?

Een back-up zorgt dat je bij een storing of een ander probleem al je gegevens nog hebt. Hoe maak je een back-up van een iPad, Android- en Windows-tablet?
Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 29 december 2021

back-up-tablet

iPadOS (iPad)

Je maakt eenvoudig een back-up van je iPad, met een paar stappen klaar. Met het iPadOS-besturingssysteem heb je 2 mogelijkheden om een reservekopie te maken: draadloos via iCloud of met een kabel via iTunes op de pc.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of bekijk welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Via iCloud

ipad-icloudDe handigste manier om een back-up te maken van je iPad is via iCloud, de eigen clouddienst van Apple. Daarmee zet je een kopie van je iPad-gegevens op de servers van Apple. Deze kopie wordt continu bijgewerkt en je kunt hem altijd terugzetten naar je iPad. Dit is bijvoorbeeld ook een handige methode om je data van een oude naar een nieuwe iPad over te zetten.

Voor het maken van een back-up in iCloud heb je een iCloud-account nodig, die je aanmaakt op je iPad. Vervolgens maak je een reservekopie aan.

  • Ga naar Instellingen > Log in op je iPad. Voer hier je Apple ID en je wachtwoord in en je bent klaar om gebruik te maken van iCloud. Apple geeft je gratis 5 GB aan opslagruimte voor het gebruik van iCloud en je reservekopie. Dat is meestal voldoende, maar je kunt eventueel extra ruimte bijkopen als dat nodig is.
  • Maak nu een reservekopie aan. Ga naar Instellingen > Je gebruikersnaam > iCloud > iCloud-reservekopie > Vink de optie aan > Maak nu een reservekopie.

Vanaf nu wordt er op de achtergrond een back-up bijgehouden van je iPad. Nieuwe bestanden of instellingen worden in de iCloud bewaard op momenten wanneer je iPad met het internet is verbonden, aan de oplader hangt en is vergrendeld.

Je kunt de opslag in de iCloud beheren via Instellingen > Je gebruikersnaam > iCloud > Beheer opslag. Hier zie je hoeveel ruimte je apps en bestanden innemen en kun je ruimte vrijmaken door handmatig opgeslagen data te verwijderen. Je kunt ook hele reservekopieën verwijderen of eventueel een betaald abonnement afsluiten voor meer opslag. Voor 50 GB ben je €1 per maand kwijt.

Via iTunes op je PC

Als je niet wilt dat je gegevens online bij Apple worden opgeslagen maar op je iPad zelf, dan kun je ervoor kiezen om een back-up te maken via je pc. Voor het maken van een back-up op je pc heb je iTunes nodig. Zorg dat je de laatste versie hebt geïnstalleerd.

  • Download en installeer iTunes.
  • Koppel je iPad aan de pc met een usb-kabel en start iTunes op.
  • Links in het menu van iTunes vind je je eigen iPad. Bij het tabje Overzicht staat de optie om een reservekopie aan te maken op je pc. Vink onder de taak Maak automatisch reservekopieën op Deze computer  aan. Klik nu op Maak reservekopie en iTunes zal een back-up van je iPad maken op de pc.

De reservekopie-functie maakt een back-up van je hele iPad, behalve van de muziek of films die je zelf op je iPad hebt gezet en niet hebt aangeschaft via iTunes. Deze blijven wel in iTunes staan.

Android

Ook op je Android-tablet maak je vrij eenvoudig een back-up van je gegevens. Je hebt wel een Google-account nodig. De belangrijkste gegevens van je tablet worden opgeslagen op de servers van Google. Je krijgt 15 GB aan gratis opslagruimte. Voor 100 GB extra ben je €2 per maand kwijt.

Een back-up maken met Google

Zorg eerst dat je Android-tablet gekoppeld is aan een Google account. Vervolgens kun je een back-up maken.

  • Ga naar Instellingen > Accounts > Account toevoegen (onderaan de lijst) > Google > Log in met je Google-account > Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in.
  • Zet nu de Back-up functie aan. Ga naar Instellingen > Back-up maken en resetten > Back-up maken van mijn gegevens > Aan. 
  • Kun je het niet vinden? Probeer het dan bij Instellingen > Systeem > Back-up.

Vanaf nu zal Android op de achtergrond automatisch back-ups van je gegevens maken. Daar merk je verder niets van.

Van welke gegevens een back-up?

Android maakt een back-up van je appgegevens en instellingen, je contacten, taken en agenda. Ook je e-mailgegevens en internetgegevens en natuurlijk alle andere gegevens in je Google-account worden bijgehouden. Lokale data zoals sommige savegames van spelletjes worden niet altijd gekopieerd, die ben je mogelijk dus kwijt als je de tablet leeg maakt. 

In je Google Dashboard kun je per app zien wanneer er voor het laatst een back-up van is gemaakt. Klik op het pijltje links naast het kopje Android om de lijst met al je apps uit te klappen.

Vaak hebben fabrikanten van Android-tablets, zoals Samsung, ook een eigen back-updienst om gegevens van je tablet veilig op te slaan. Raadpleeg hiervoor de site van de fabrikant.

Foto's en video's

Standaard maakt Google geen backup van je foto's en video's op je tablet, maar dit kun je wel inschakelen. Hiervoor gebruik je de Google Foto's app.

  • Open de Foto's-app > Tik op je profiel rechtsboven > Instellingen voor foto's > Back-up en synchronisatie > Vink de functie aan.

Google maakt nu automatisch een back-up van al je foto's en video's. Je kunt natuurlijk ook een andere app voor je foto's gebruiken, met weer een eigen back-up functie.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Windows 10 / 11

Met een Windows-tablet of -pc heb je meerdere methoden om een back-up te maken van je gegevens: sommige via een extern opslagmedium zoals een usb stick en 1 gaat online via de clouddienst OneDrive. Bekijk hier hoe je dat doet.

Bekijk ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.