icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ideale kijkafstand tv: hoe groot moet je televisie zijn?

Belangrijk bij het kopen van een televisie is de keuze voor de grootte van het beeldscherm. De afstand tussen de bank en de tv speelt daarbij een grote rol. Welke tv-grootte past het beste bij jouw situatie?
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesBijgewerkt op:3 mei 2024

Hoe groot moet je tv zijn

Comfortabele kijkafstand tv

Hoe groter de tv, hoe verder weg je meestal gaat zitten om prettig tv te kijken. Wij onderzochten wat een prettige kijkafstand is.

Vuistregel: 2,4 keer de schermdiagonaal

Een comfortabele kijkafstand blijkt ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv (in cm) te zijn. 

Dit getal kun je gebruiken als startpunt voor het bepalen van de ideale grootte van je nieuwe tv. Pin je hierbij niet vast op 1 specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook tv-formaten die daar dicht bij zitten.

Hoe komen we aan deze vuistregel?

Het getal 2,4 hebben we vastgesteld door praktijkonderzoek. Onze proefpersonen mochten zelf bepalen op welke afstand ze van de tv wilden zitten. Opdracht daarbij was om een zo comfortabel mogelijke afstand tot de tv te kiezen. Daarna werd de afstand tussen de gekozen plek en de tv opgemeten. We meten vanaf het punt waar de ogen van de proefpersoon zich bevinden.

Verschillende formaten en beelden getest

De proefpersonen deden dit voor 3 verschillende beeldformaten: 40, 48 en 55 inch. Daarbij zagen ze de ene keer full hd-beelden en de andere keer 4K/ultra hd-beelden op een 4K/ultra hd-tv, maar zonder dat ze dat wisten. Elke proefpersoon deed dit 2 keer. 

Uit de resultaten bleek dat ze soms zeer verschillende kijkafstanden kozen, maar dat vrijwel iedereen verder weg ging zitten als de tv groter werd. Gemiddeld kwam dit neer op ongeveer 2,4 maal de beelddiagonaal van de televisie.

Ideale kijkafstand tv berekenen

Meet thuis de afstand tussen de bank en de plek waar je de televisie wilt neerzetten in centimeters. Neem hierbij de plek op je bank waar je ogen zijn als je tv kijkt. Deel die afstand door 2,4. Dan heb je een aanwijzing voor de beelddiagonaal in centimeters.

Schatting beeldformaat

Niet alle uitkomsten leveren precies een bestaand tv-formaat op. Kijk dan naar de beeldmaten die in de buurt liggen van de grootte die uit jouw berekening komt. Zit je bijvoorbeeld op 270 cm? Gedeeld door 2,4 kom je uit op 112,5 cm. Een bestaande beeldmaat die daarbij dicht in de buurt ligt, is 109 cm (43 inch).

Wat betekent inch bij tv?

De grootte van tv's wordt standaard uitgedrukt in inches en niet in centimeters. Deel de gemeten of gewenste afstand in centimeters door 6 om op inches uit te komen.

Ook deze berekeningen leveren niet altijd een bestaand tv-formaat op. Is je kijkafstand 270 cm? Dan kom je uit op 270/6 = 45. Dat ligt dicht bij 43 inch. Maar je kunt natuurlijk ook een grotere tv kiezen van bijvoorbeeld 48 of 50 inch.

Formaten tv

Populaire formaten die je nu in de winkel tegenkomt, zijn:

  • 32 inch (81 cm)
  • 40 inch (102 cm)
  • 42 inch (107 cm)
  • 43 inch (109 cm)
  • 48 inch (122 cm)
  • 50 inch (127 cm)
  • 55 inch (140 cm)
  • 58 inch (147 cm)
  • 65 inch (165 cm)

Welk formaat tv moet ik kopen?

Hieronder zie je voor verschillende afstanden tussen tv en bank welke beeldformaten passen bij een comfortabele kijkafstand.

Afstand tussen bank en tv Schermgrootte
200 cm 32 - 43 inch
250 cm 40 - 50 inch
300 cm 43 - 55 inch
350 cm 48 - 65 inch
400 cm 55 - 65+ inch

Help mij kiezen

Gebruik onze keuzehulp televisies en na een paar vragen weet je precies welke tv het beste bij je gebruik past.

Of bekijk hier de beste tv's in onze test in de beeldmaat die het best bij je kijksituatie past (alleen voor leden).

Moet ik dichterbij zitten met ultra hd/4K?

Dat is niet echt nodig. Een comfortabele kijkstand heeft namelijk weinig te maken met het aantal pixels van de tv. In ons onderzoek kozen de proefpersonen dezelfde kijkafstand, of het nu ging om full hd of ultra hd-beelden.

Wat is 4K/ultra hd?

Een 4K/ultra hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full hd-tv. In theorie zou je dan ook meer detail kunnen zien op een ultra hd-tv met ultra hd-beeldmateriaal. Maar in de praktijk blijkt het best lastig om duidelijk verschil te zien tussen ultra- en full hd. Zelfs als je héél dicht op het scherm zit.

Daarbij zie je niet zozeer de extra details, maar lijken de beelden nog realistischer. Sommige mensen valt het verschil trouwens niet eens op. 

Wat is 8K?

Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde 8K-tv's te koop die weer 4 keer zoveel pixels hebben als een 4K/ultra-hd-tv. Ook hier geldt dat deze tv's in theorie nog scherpere beelden kunnen laten zien. Al hangt dat zeker ook af van de kwaliteit van het beeldmatariaal zelf. Zo is er nog erg weinig beeldmateriaal in 8K te vinden.

8K-tv's zijn alleen in grote beeldmaten vanaf 55 inch verkrijgbaar. We hebben niet speciaal gekeken welke kijkafstand mensen comfortabel vinden bij 8K-tv's, maar we verwachten dat dit niet veel zal afwijken. De bovenstaande tabel blijft handig bij het kiezen van de grootte van je tv.   

Proberen in de winkel

Probeer je 'eigen' kijkafstand ook in de winkel uit. Neem een rolmaat mee, of meet je passen af en bepaal voor verschillende beeldformaten of je die afstand prettig vindt.

Houd ook rekening met de grootte van je oude televisie. In de loop van de jaren zijn de randen om de tv’s steeds smaller geworden. Daardoor lijken nieuwe tv’s vaak kleiner dan oudere tv’s, ook al is het beeldscherm even groot gebleven.

Wat betekent de grootte voor het energieverbruik?

Over het algemeen geldt: hoe groter de tv, hoe groter het stroomverbruik en dus hoe hoger de energiekosten. Staat je 65 inch-tv 4 uur per dag aan en 20 uur per dag in standby, dan kost dit zo'n €45 per jaar. De energiezuinigste 43 inch-tv verbruikt maar €29 per jaar aan stroom.

Ook binnen een beeldmaat verschilt het stroomverbruik per tv. Zo verbruikt de energiezuinigste 65 inch-tv maar voor ongeveer €30 per jaar aan stroom, terwijl de 65 inch-tv met het meeste verbruik zo'n €77 aan stroom kost.

Duurzaamheid

Vind je duurzaamheid belangrijk? Let dan op het energieverbruik en de kosten daarvan. Ben je lid? Log dan in. Je ziet dan in onze vergelijker per tv hoeveel energie een tv gebruikt. Dit zie je bij 'Testresultaat'. Ook kun je als lid in onze vergelijker filteren op ons oordeel voor energieverbruik.

Testresultaten televisies

Heb je bepaald welk tv-formaat het best in jouw huiskamer past? Bekijk dan wat de beste tv in die maat is of vergelijk alle geteste televisies.

Zit je nog goed bij je huidige provider?

Vergelijk tv en internetproviders. Je ziet eenvoudig wat de verschillen zijn en welk abonnement het beste bij je past. Sluit direct een abonnement af, of stap over naar een andere provider. 

Om goed te kunnen vergelijken moet je eerst je postcode invullen. Dan weet je meteen dat de aanbieders die je ziet ook tv aanbieden op jouw adres.