icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Curved tv

Een aantal jaren waren er televisies verkrijgbaar met een licht gebogen scherm: zogenaamde curved tv’s. De kromming ziet er mooi uit, maar doet niets voor de beeldkwaliteit.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesBijgewerkt op:3 juni 2022

curved tv

Wat is een curved tv?

Een curved televisie heeft een licht gebogen scherm waarbij de zijranden wat meer naar voren staan. De fabrikanten claimen dat je daardoor meer in de beleving zit. Vooral wanneer je recht voor de televisie zit zou dit effect moeten werken. 

De afgelopen jaren hebben diverse fabrikanten curved televisies uitgebracht. Inmiddels zijn alle merken er alweer mee gestopt.

De kromming van een curved tv draagt vooral bij aan het design, maar doet niet veel voor de beeldkwaliteit. Het is dus een kwestie van smaak of zo’n curved tv iets voor jou is.

Vervelende reflecties

Bij elke televisie zie je weleens reflecties op het scherm. Bijvoorbeeld wanneer er veel lampen in de kamer aan zijn. Je ziet die dan terug in de tv. In onze test beoordelen voor elke tv hoe goed deze omgaat met dergelijke reflecties.

Bij een curved televisie kunnen deze reflecties wat vertekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het effect van een lachspiegel. Soms kun je ook dubbele reflecties zien. Sommige mensen storen zich daaraan, terwijl het voor anderen geen verschil maakt. Check dit voor jezelf in een winkel voordat je een curved tv koopt.

Betere beeldkwaliteit?

Uit onze test blijkt dat een ‘curved’ scherm de beeldkwaliteit niet bevordert. Er zijn curved tv’s die een heel goede beeldkwaliteit hebben, maar het gebogen scherm zelf draagt daar niet aan bij. De beeldkwaliteit heeft vooral te maken met de kwaliteit van de gebruikte hardware (zoals scherm, processor en geheugen) en software. Of het scherm ietsje gebogen is of niet, maakt daarbij eigenlijk niet uit.  

Kijkhoek curved tv

Ook voor de kijkhoek maakt het niet veel uit of je een gebogen of platte tv neemt. In hoeverre de kleuren en het contrast afnemen bij een grotere kijkhoek, heeft meer te maken met de schermtechniek dan met de kromming ervan.

Nadeel is wel dat bij een grotere kijkhoek, de kant van het gebogen scherm dat naar je toewijst juist minder goed te zien is. Het beeld aan die kant oogt dan een beetje ‘in elkaar gedrukt’ vanwege die kromming. Voor het beste plaatje moet je eigenlijk recht voor een curved televisie zitten.

Curved tv aan de muur

Wil je je tv aan de muur ophangen? Bedenk dan wel dat een curved tv meer ruimte inneemt, vergeleken met een vlak model.

Lees ook

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.