icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest

Smart tv

Een smart tv is verbonden met internet, zodat je op je tv apps kunt gebruiken om om bijvoorbeeld gemiste tv-programma’s terug te kijken of online films te kijken. Hoe werkt dit en welke apps kun je allemaal gebruiken?
Irene Joris

Expert Elektronica

Artikel_smarttvArtikel_smarttv

Hoe werkt een smart tv?

Op een smart tv staan applicaties ofwel 'apps' geïnstalleerd, bijvoorbeeld de YouTube of Netflix-app. Je bedient het smart tv-menu en de applicaties met je afstandsbediening. Sommige fabrikanten leveren een speciale afstandsbediening voor gebruik van de smart tv- functies, zoals de Smart Control van Samsung.

Daarnaast is er meestal een browser op de tv geïnstalleerd, waarmee je op internet kunt surfen. Dit is niet echt aan te raden: tekst invoeren en de ‘cursor’ bedienen met de afstandsbediening gaat traag en de browsers zijn meestal langzaam. Daarnaast worden plug-ins en Flash niet altijd ondersteund.

Apps

De meeste fabrikanten hebben een eigen selectie apps. En ook de werking van apps kan verschillen tussen fabrikanten. Op alle smart tv’s staan muziek apps en sociale media apps, zoals Facebook en Twitter. Maar de leukste applicaties zijn de apps waarmee je films huurt of waarmee je gemiste tv-programma's kunt kijken. Daar is een tv natuurlijk ook het meest voor geschikt.

Film en series kijken

Er zijn meerdere video on demand-diensten met een aanbod van recente bioscoopfilms, series en minder bekende, oudere films. Het aanbod van video on demand-apps verschilt per tv-fabrikant. Op de meeste smart-televisies van grote tv-merken zijn de apps Netflix, Pathé Thuis en Videoland te vinden. Hoewel de apps gratis te downloaden zijn, moet er wel worden betaald als je iets wilt kijken.

Tv-programma gemist

Vaak zijn programma’s van de populairste Nederlandse omroepen van de afgelopen week terug te kijken. De publieke omroepen bekijk je met de NPO-app, RTL XL biedt programma's van de 4 RTL-zenders en Kijk toont programma’s van SBS6, Net5 en Veronica. Niet alle apps zijn bij alle tv-merken te vinden.

Veel programma’s kijk je gratis terug. Soms moet er worden betaald, bijvoorbeeld voor buitenlandse series. De beeldkwaliteit van de gemiste uitzendingen is redelijk. Ze zijn vaak wat korrelig en slechter dan een normale tv-uitzending.

Elk tv-merk anders

Behalve het aanbod van apps, verschillen de besturingssystemen van de televisies. Het besturingssysteem heeft onder andere invloed op hoe het menu eruitziet en hoe snel een app opstart. De grote tv-merken zoals, Samsung, LG, Panasonic en Sony hebben allemaal een eigen smart-tv-systeem. En elk jaar worden die systemen weer vernieuwd of zelfs compleet veranderd. Wij bekeken van deze merken de nieuwste versie van 2015 en vergeleken dit met de vorige versie. We keken daarbij naar het aanbod van apps, de app store en de multimediaspeler (voor foto's, muziek en video).

Samsung - Tizen

Samsung introduceerde in 2015 het nieuwe tv-besturingssysteem Tizen. Ten opzichte van het oude Samsung-systeem is daarbij vooral het uiterlijk veranderd. De werking is niet wezenlijk anders geworden. Tizen vinden wij het beste besturingssysteem voor smart tv’s. We vinden de multimediaspeler, de webbrowser en de appstore erg fijn werken. Tizen heeft ook een zoekfunctie voor apps.

De Youtube- en Netflix-app zijn vooraf geïnstalleerd. Andere apps zoals Pathé Thuis, Videoland, NPO en RTL XL vind je in de appstore. HBO GO en NLziet vind je alleen op Tizen. De app Kijk is niet beschikbaar, net als op het oude Samsung-systeem. Muziek luisteren kan met Deezer en Tuneln. Opvallend: Spotify kan niet op Tizen maar wel op het oude systeem worden geïnstalleerd.

LG - WebOS 2.0

Ook LG kwam in 2015 met een nieuwe versie van het besturingssysteem. WebOS 2.0 is de opvolger van WebOS 1.3. LG’s WebOS 2.0 werkt over het algemeen goed, al betreft het vooral cosmetische wijzigingen. Overigens kun je LG tv’s met het oude WebOS binnenkort updaten, waardoor de functionaliteiten bijna gelijk zijn aan die van WebOS 2.0. De appstore heeft een zoekfunctie en verschillende categorieën waarmee je gemakkelijk een app kunt vinden. Je hebt wel een LG-account nodig om een app te installeren. 

De Netflix- en Youtube-app zijn al geïnstalleerd in WebOS 2.0. Films kijken kan ook met Pathé Thuis, Videoland en de app HBO GO. De app Vimeo mist. LG ondersteunt ook NPO, RTL XL, Kijk én NLziet. Muziek luisteren kan met Spotify en Deezer.

Panasonic - Firefox OS

Firefox OS is de opvolger van Panasonics eigen OS en wat direct opvalt is de matige webbrowser. Hoewel er meerdere websites op verschillende tabjes kunnen worden geopend, gaat het bedienen met de afstandsbediening moeizaam en traag. De multimediaspeler en de appstore werken wel vrij goed. In de ‘apps market’ zijn aardig wat apps te vinden, maar er is geen zoekfunctie.

YouTube en Netflix zijn standaard geïnstalleerd. Firefox heeft wat meer keus in apps. Video-apps zoals Videoland, Pathé Thuis, Vimeo, NPO en Kijk zijn te vinden in de app store. De RTL XL-app mist bij beide systemen van Panasonic, ook heeft het geen HBO GO. Er zijn standaard geen muziekdiensten in Firefox geïnstalleerd, maar Deezer en TuneIn zijn beschikbaar.

Sony - Android TV

Sony heeft met Android TV een systeem dat het minst lijkt op het eigen (vorige) systeem, maar het is niet direct een verbetering. Zo is de Android-webbrowser Opera nauwelijks handiger in gebruik. De appstore (Google Play) is wel een verbetering. Ook is Android TV is het enige besturingssysteem waarbij je via Google Play een gratis of betaalde multimediaspeler-app kunt kiezen. Gelukkig maar, want de standaard media-apps zijn niet zo handig in gebruik. Fijn is dat de Play Store alleen apps laat zien die geschikt zijn voor tv.

De apps Netflix, KIJK, Videoland, Pathé Thuis, Videoland en Google Play Movies & TV zijn standaard geïnstalleerd bij Android TV, net zoals Google Play Music. Android TV biedt ook HBO GO, maar opvallend genoeg missen de NPO en de RTL XL-app. Voor muziek kun je de app TuneIn en een onofficiële app voor Spotify downloaden. Deezer en Tidal zijn niet beschikbaar.

Geen garantie voor werking apps

Apps op smart tv's zijn handig en leuk, maar helaas geen tv-fabrikanten geen enkele garantie dat de apps op een smart tv ook blíjven werken. Het is de afgelopen jaren al vaker voorgekomen dat apps van tv's verdwenen. Zo hebben verschillende oudere tv's van Philips geen RTL XL-app meer en is in juni 2016 de Skype-app van Samsung tv's verwijderd. Zeer teleurstellend, want ook consumenten verwachten dat de apps op hun smart tv blijven werken zolang ze de tv gebruiken.

Privacy

Bij de installatie van een tv met internettoegang krijg je allerlei privacyvoorwaarden te zien, die je wel of niet kunt accepteren. Soms heeft dit invloed op de functionaliteiten van de tv. Nog belangrijker, wat zijn de gevolgen voor je privacy? Wij onderzochten de privacyvoorwaarden van de 5 grootste tv merken, en de keuzes die je als consument aangeboden krijgt. Vaak gaat het om extreem lange teksten met juridische taal, en soms kan je de tv zelfs niet gebruiken zonder de voorwaarden te accepteren.