! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in onze vergelijker beperkt. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

De energiemarkt staat op zijn kop

De energieprijzen stijgen. Veel consumenten gaan dat merken in de portemonnee. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? We helpen je op weg en schetsen een aantal scenario’s.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 9 november 2021

Bescherming tegen faillissement energiebedrijf

Wat is er aan de hand?

Als je nu een nieuw energiecontract afsluit, krijg je te maken met hoge energieprijzen. Een kuub gas kost  voor het eerst zelfs meer dan €1. De stijging van de gasprijs heeft vele oorzaken, zoals een koud voorjaar en internationale ontwikkelingen. Ook het herstel van de economie na het eerste jaar van de coronacrisis speelt een rol.

Waar doe jij verstandig aan?

Als je nog langere tijd een contract met vaste tarieven hebt, zit je goed en hoef je je niet druk te maken. Het kan zelfs zijn dat je binnenkort minder gaat betalen. Dit omdat de overheid in 2022 aan iedereen compensatie voor de hoge energieprijzen uitkeert via de energiebelasting.

Als je contract met vaste tarieven binnenkort afloopt (of je betaalt al variabele tarieven) heb je 2 mogelijkheden.

Niets doen

Dan betaal je na de einddatum van je contract automatisch de variabele tarieven van je huidige leverancier. Als je een contract zonder einddatum hebt, geldt hetzelfde.

Bijna alle variabele tarieven zijn momenteel goedkoper dan vaste. Heb je variabel? Vergelijk regelmatig en kijk goed of overstappen loont. De variabele tarieven gaan begin januari naar verwachting flink omhoog. Sommige leveranciers hebben de verhoging al doorgevoerd. Als je een variabel tarief hebt, kun je op elk moment overstappen.

Overstappen

Nu wordt het lastiger omdat we niet in de toekomst kunnen kijken. Daarom schetsen we 3 scenario’s:

  1. Je kiest voor een 1-jarig contract. Deze zijn nu erg duur, maar dan kun je volgend jaar wel opnieuw een contract afsluiten. De tarieven kunnen dan hoger of lager zijn. Je kiest dus voor flexibiliteit op de middellange termijn met de hoop dat de prijzen weer zakken.
     
  2. Je kiest voor een meerjarig contract. Deze zijn nu slecht verkrijgbaar, maar kunnen lagere tarieven bieden dan een contract voor 1 jaar. Of dat over een jaar nog zo is, weten wij niet. Je weet met een meerjarig contract wel waar je de komende jaren aan toe bent. Je kiest dus voor zekerheid en hoeft voorlopig niet om te kijken naar je energiecontract.
     
  3. Je kiest voor variabele tarieven bij een andere leverancier. Deze zijn al verhoogd of gaan in januari waarschijnlijk omhoog. Je kiest hiermee voor flexibiliteit op de korte termijn. Je kunt dan later alsnog overstappen naar een contract met vaste tarieven, dat dan voordeliger kan zijn dan nu. Dit is een verstandige aanpak als je de markt heel goed in de gaten houdt.

Welkom Energie verliest vergunning

Welkom Energie mag vanaf 1 november 2021 geen gas en elektriciteit meer leveren. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. Ook is de leverancier failliet verklaard. Welkom Energie is onder andere door de hoge energieprijzen van het moment in de problemen gekomen.  

Alle klanten van Welkom Energie zijn per 1 november overgenomen door Eneco. Voor alle klanten geldt dat ze het aanbod van Eneco voor een tarief dat tot 1 maart vastligt kunnen aannemen. Of zelf op zoek kunnen gaan naar een andere energieleverancier. 

Door de hoge energieprijzen van het moment liggen de prijzen in het contract met Eneco hoger dan wat klanten bij Welkom Energie betaalden.

Enstroga verliest vergunning

Ook Enstroga mag geen gas en elektriciteit meer leveren, vanaf 12 november 2021. heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. Enstroga kon niet meer aan de verplichting voldoen om vaste contracten ongewijzigd voort te zetten.

De klanten van Enstroga worden verdeeld over de andere energieleveranciers. Ze krijgen dan een nieuw contract van het bedrijf waar ze zijn ingedeeld.

Waarom stijgen de prijzen?

Aardgas

Energieleveranciers leggen altijd voorraden aan als de winter eraan komt. Na een zachte winter is er veel gas over en dalen de prijzen.

Afgelopen jaar was het tweede deel van de winter en het voorjaar behoorlijk koud. De voorraden raakten leeg. Bijvullen was dit jaar veel moeilijker dan anders. Niet alleen in Nederland komt niet veel gas uit de grond. In de rest van Europa wordt ook minder geproduceerd door onderhoudswerkzaamheden.

Tegelijk leverden de pijpleidingen uit Rusland lange tijd ook minder. Dat komt door onderhoud en doordat een nieuwe leiding later in gebuik werd genomen. En de vraag naar gas vanuit Azië is ook heel hoog. 

China vervangt vuile kolencentrales door relatief schonere gascentrales. En de economie is daar in razend tempo aangetrokken na de coronacrisis. Daardoor betaalt China nóg meer en varen schepen met vloeibaar gas Europa liever voorbij.

Inmiddels lopen de voorraden toch langzamerhand weer vol. Maar het zal onder andere afhangen van of het de komende tijd flink koud wordt hoe de gasprijzen zich deze winter verder ontwikkelen.

Stroom

In Nederland wekken we de meeste stroom nog altijd op met gascentrales. En als het verbruik snel stijgt (na de coronacrisis) en er niet veel wind en zon is dan hebben de centrales veel gas nodig. En ja, dat gas is nu juist heel erg duur.

Dankzij de energietransitie wordt op jaarbasis ongeveer een kwart van de Nederlandse stroom uit duurzame bronnen opgewekt. Maar dat is nog niet genoeg om de stroomtarieven los te koppelen van de (stijgende) prijzen van fossiele brandstoffen. De extreme stijging van de gasprijzen werkt dus ook door in flink hogere stroomtarieven.

Energie en geld besparen

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. De beste manier om geld te besparen is minder energie verbruiken en investeren in isolatie en zonnepanelen.