icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Canon-camera kopen: tips

Canon heeft verschillende cameraseries. Van een kleine compactcamera tot een grote systeemcamera of spiegelreflex en alles daartussen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en specialiteiten. De prijzen van deze camera’s voor consumenten beginnen bij ruim €100 en lopen op tot ver in de duizenden euro’s.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 10 januari 2022

Canon-Ixus-175Kleine Ixus 

Ixus-camera’s zijn de ‘point-and-shoot’-camera’s van Canon. Mikken en klikken, zoals Canon het zelf noemt. Deze camera’s zijn klein van formaat en gemakkelijk te bedienen. Om te kunnen concurreren met smartphones hebben ze minimaal 8 keer optische zoom. Op deze camera’s kun je een aantal eenvoudige instellingen aanpassen.

Wil je meer spelen met diafragma en sluitertijd, dan zijn andere camera’s beter geschikt.

PowershotCanon-PowerShot-G7-X-Mark-II

De Powershot-camera’s van Canon zijn meer gespecialiseerd. Met letters worden de verschillende series aangegeven.

 • Powershot G-serie
  De Powershot G-serie bestaat uit geavanceerde compactcamera’s. Deze camera’s hebben een grotere sensor dan de meeste compactcamera’s. Daarnaast kun je er ook veel zelf bij instellen.
 • Powershot SX-serie
  Onder deze serie vallen de camera’s met een extra groot zoombereik. Dat kan oplopen tot wel 65 keer optische zoom. In deze serie zitten zowel kleinere compactcamera’s als grotere superzoomcamera’s.

EOS-systeemCanon-EOS-80D-met-EF-S-18-55mm

Van alle EOS-camera’s van Canon kun je de lens verwisselen. Ze maken namelijk deel uit van een systeem.

 • EOS M-systeemcamera’s
  In navolging van andere merken heeft Canon een aantal compacte systeemcamera's: de EOS M-serie.

 • EOS-spiegelreflexcamera’s
  De spiegelreflexcamera’s van Canon worden aangeduid met een getal gevolgd door de letter D. Bijvoorbeeld 1300D, 77D of 5D. In deze serie zijn al tientallen camera’s uitgebracht. Over het algemeen geldt dat modellen met 4 cijfers voorafgaand aan de D het goedkoopst zijn. Hoe minder cijfers, des te professioneler en duurder de camera’s.

 • EOS-systeemcamera
  Canon heeft sinds 2018 ook een grote fullframe-systeemcamera op de markt gebracht. Deze camera valt onder de EOS R-serie.

Lenzen voor EOS-camera’s

Op een systeemcamera moet ook een passende lens zitten. Canon maakt onderscheid tussen een aantal types:

 • EF-lenzen: deze lenzen zijn geschikt voor alle EOS-spiegelreflexcamera’s, voornamelijk voor camera's met een fullframe sensor.
 • EF-S-lenzen: deze lenzen zijn alleen geschikt voor EOS spiegelreflexcamera’s met APS-C-sensor. Je kunt deze lenzen niet gebruiken op een camera met een fullframe sensor.
 • EF-M-lenzen: lenzen die geschikt zijn voor de spiegelloze EOS M-serie.
 • RF-lenzen: lenzen die geschikt zijn voor de spiegelloze EOS R-camera's.

Geteste camera's

Bekijk hieronder de meest recent geteste camera’s van Canon. Ben je lid van de Consumentenbond en ingelogd, dan zie je de Canon-camera’s met het hoogste testoordeel. Je kunt natuurlijk ook camera’s van andere merken meenemen in onze vergelijker.

Lees meer over andere populaire cameramerken:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.