icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Canon camera kopen: tips

Canon heeft verschillende cameraseries. Van een kleine compactcamera tot een grote systeemcamera of spiegelreflex en alles daartussen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en specialiteiten. De prijzen van deze camera’s voor consumenten beginnen bij ruim €100.- en lopen op tot ver in de duizenden euro’s.

Yvo Verschoor

Yvo Verschoor , Expert Elektronica Bijgewerkt op:20 februari 2019


Canon in onze test

In onze fotocameratest hoort marktleider Canon vaak bij de camera's met de beste fotokwaliteit, met onder andere een goede kleurweergave. Ook de prijs/kwaliteitverhouding is vaak goed. Qua snelheid blijven Canon camera's vaak wat achter. 

Bij andere testonderdelen valt Canon niet speciaal op als beter of slechter dan andere merken.

Canon-Ixus-175Kleine Ixus 

Ixus-camera’s zijn de ‘point-and-shoot’ camera’s van Canon: mikken en klikken, zoals Canon het zelf noemt. Deze camera’s zijn klein van formaat en gemakkelijk te bedienen. Om te kunnen concurreren met smartphones hebben ze minimaal 8x optische zoom. Op deze camera’s kun je een aantal eenvoudige instellingen aanpassen.

Wil je meer spelen met diafragma en sluitertijd, dan zijn andere camera’s beter geschikt.

Gespecialiseerde PowershotCanon-PowerShot-G7-X-Mark-II

De Powershot camera’s van Canon zijn meer gespecialiseerd. Met letters worden de verschillende series aangegeven.

EOS systeemCanon-EOS-80D-met-EF-S-18-55mm

De EOS-camera’s van Canon hebben één ding gemeen: het zijn allemaal camera’s waarbij je de lens kunt verwisselen. Ze maken deel uit van een systeem.

 • EOS M systeemcamera’s
  In navolging van andere merken heeft ook Canon een aantal compacte systeemcamera's: de EOS M-serie.

 • EOS spiegelreflexcamera’s
  De spiegelreflexcamera’s van Canon worden aangeduid met een getal gevolgd door de letter D. Bijvoorbeeld 1300D, 77D of 5D. In deze serie zijn al tientallen camera’s uitgebracht. Over het algemeen geldt: modellen met 4 cijfers voorafgaand aan de letter D zijn het goedkoopst. Hoe minder cijfers, des te professioneler en duurder zijn de camera’s.

 • EOS systeemcamera
  Canon heeft sinds 2018 ook een grote fullframe systeemcamera op de markt gebracht. Deze camera valt onder de EOS R-serie.

Lenzen voor EOS camera’s

Op een systeemcamera moet ook een passende lens zitten. Canon maakt onderscheid tussen een aantal types:

 • EF-lenzen: deze lenzen zijn geschikt voor alle EOS spiegelreflexcamera’s, voornamelijk voor camera's met een fullframe sensor.
 • EF-S-lenzen: deze lenzen zijn alleen geschikt voor EOS spiegelreflexcamera’s met APS-C-sensor. Je kunt deze lenzen niet gebruiken op een camera met een fullframe sensor.
 • EF-M-lenzen: lenzen die geschikt zijn voor de spiegelloze EOS M-serie.
 • RF-lenzen: lenzen die geschikt zijn voor de spiegelloze EOS R-camera's.

Levensduur

Camera's gaan over het algemeen lang mee, zeker de camera's van Canon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse consumentenbond (onze testpartner). Na 3 jaar werkt 96% van de compactcamera's nog zonder grote problemen. Bij de camera's met verwisselbare lens werkt 97% nog goed.

Geteste camera's

Bekijk hieronder de meest recent geteste camera’s van Canon. Ben je lid van de Consumentenbond en ingelogd, dan zie je de Canon-camera’s met het hoogste testoordeel. Je kunt natuurlijk ook camera’s van andere merken meenemen in onze vergelijker.

Lees meer over andere populaire cameramerken: