icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wassen voor een gezin: besparen op waskosten

Slabbers vol etensresten, shirtjes met vlekken en misschien wel stinkende katoenen luiers: je wasmachine draait overuren sinds je een kind hebt. Dat betekent flink wat extra energie- en waskosten. Zo let je op de kleintjes.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:7 september 2018

Wasmand met was

Energie besparen met wassen

Zuinig wassen

De jaarlijkse kosten voor energie- en waterverbruik van de wasmachines in onze test variëren van €23 tot €75 bij 4 keer wassen per week. Met de zuinigste wasmachine uit onze test kun je dus per jaar zo'n €50 besparen.

Temperatuur instellen

Een wasmachine verbruikt het meeste energie tijdens het opwarmen van het water. Wil je alleen kleding opfrissen? Dan kun je prima op 20°C wassen. Met 30 of 40°C verwijder je de meeste vlekken. Als de hygiëne belangrijk is, zoals bij slabbers en babykleding, was dan op 60°C.

Hotfill

Was je veel babykleding op hoge temperaturen? Overweeg dan eens om je wasmachine geschikt te maken voor hotfill. Doordat je wasmachine dan warm kraanwater gebruikt, bespaar je 10 tot 45% aan energiekosten.

Eco-programma

Gebruik het eco-programma van je wasmachine. Dan wast je machine met een lagere temperatuur waardoor hij minder energie verbruikt. Wel duurt het even: ongeveer 3 uur per wasbeurt.

Wasgoed opsparen

Spaar katoenen wasgoed op. Als je één keer een volle trommel katoen wast in plaats van 2 halfvolle trommels, bespaar je per keer tot 20 cent. Doe je dat twee keer per week? Dan kun je jaarlijks tot wel €30 goedkoper uit zijn.

Wassen in de daluren

Heb je een dubbele meter voor energieverbruik dan betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het is ook beter voor het milieu, in verband met de lagere belasting van het elektriciteitsnet tijdens deze uren.

Goed centrifugeren

Centrifugeer je wasgoed eerst goed en stop het daarna in de droger. Zo hoeft de droger minder (lang) zijn best te doen om het droog te krijgen.

Energie besparen met drogen

Gebruik alle capaciteit

Stop je droger vol: als je twee keer een halfvolle trommel droogt, is dat 8 tot 15 cent duurder dan één keer een volle trommel.

Condensdroger versus afvoerdroger

Een afvoerdroger is gemiddeld iets energiezuiniger dan een condensdroger. Echt veel bespaar je met een condensdroger met een warmtepompsysteem of gaswasdroger. Die zijn zo'n 50% zuiniger dan gewone condensdrogers, dat scheelt je bij 3 keer drogen per week jaarlijks zo'n €35 per jaar.

Gratis drogen

Laat je droger staan bij mooi weer en hang je was buiten aan de lijn. Dat kost niets en het belast het milieu niet.

Onderhoud

Maak het pluizenfilter na elk beurt schoon. Zo voorkom je dat het stof ophoopt, waardoor het energiegebruik, de droogtijd en het brandgevaar toenemen.

Zet de machine uit na gebruik

Haal je wasgoed gelijk uit de trommel als de droger klaar is. Zo voorkom je onnodig energieverbruik door de antikreuk- of standby-modus.

Wasmiddel besparen

Doseren

Weeg eens hoeveel wasgoed je in de machine stopt. Past er 5 kilo in? Gebruik dan bij 2,5 kilo wasgoed maar de helft van het doseringsadvies. Gebruik driekwart bij een grote hoeveelheid wasgoed. Pas als je staat te proppen, houd je het advies van de verpakking aan.

Ingebouwde weegfunctie

Met wasmachines met een doseersysteem of doseeradvies is besparen extra makkelijk. Doordat ze je wasgoed wegen, weten ze precies hoeveel wasmiddel er nodig is.

Waterhardheid checken

Check op de site van je waterleverancier de waterhardheid in je woonplaats. Is het water erg zacht, dan heb je misschien minder wasmiddel nodig dan je dacht. Op wasmiddelverpakkingen staat het doseeradvies voor verschillende hardheden.

Tip: Naast besparen op je waskosten, kun je ook besparen als je wisselt van energieleverancier. Vergelijk energieleveranciers op basis van jouw wensen, stap eenvoudig over en bespaar op je energierekening.

Lees ook:

Check je energieverbruik met Huisbaasje

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje en waakt over je energieverbruik. Hij bestaat uit een meetset en een app. De meetstekkers passen op alle energiemeters en de Huisbaasje-app geeft je inzicht en bespaartips. Zo verlaag je eenvoudig je verbruik. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Meer informatie

Huisbaasje-

Nieuw & interessant