icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Besparen op de waskosten

Slabbers vol etensresten, shirtjes met vlekken en misschien wel stinkende katoenen luiers: je wasmachine draait overuren sinds je een kind hebt. Dat betekent flink wat extra energie- en waskosten. Zo let je op de kleintjes.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Wasmand met was

Energie besparen met wassen

 
Zuinig wassen

De jaarlijkse kosten voor energie- en waterverbruik van de wasmachines in onze test variëren van €30 tot €45 bij 4 keer wassen per week. Met de zuinigste machine uit onze test kun je dus per jaar zo'n €15 besparen.


Temperatuur instellen
Een wasmachine verbruikt het meeste energie tijdens het opwarmen van het water. Wil je alleen kleding opfrissen? Dan kun je prima op 20°C wassen. Met 30 of 40°C verwijder je de meeste vlekken. Als de hygiëne belangrijk is, zoals bij slabbers en babykleding, was dan op 60°C.

Hotfill
Was je veel babykleding op hoge temperaturen? Overweeg dan eens om je wasmachine geschikt te maken voor hotfill. Doordat je wasmachine dan warm kraanwater gebruikt, bespaar je 10 tot 45% aan energiekosten.

Eco-programma
Gebruik het eco-programma. Dan wast je machine met een lagere temperatuur waardoor hij minder energie verbruikt. Wel duurt het even: ongeveer 3 uur per wasbeurt.

Wasgoed opsparen
Spaar katoenen wasgoed op. Wie één keer een volle trommel katoen wast in plaats van 2 halfvolle trommels, bespaart per keer tot 20 cent. Doe je dat twee keer per week? Dan kun je jaarlijks tot wel €30 goedkoper uit zijn. 

Wassen in de daluren
Heb je een dubbele meter voor energieverbruik dan betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het is ook beter voor het milieu, in verband met de lagere belasting van het elektriciteitsnet tijdens deze uren.

Goed centrifugeren
Centrifugeer je wasgoed eerst goed en stop het daarna in de droger. Zo hoeft de droger minder (lang) zijn best te doen om het droog te krijgen.

Energie besparen met drogen

Gebruik alle capaciteit
Stop je droger vol: als je 2 keer een halfvolle trommel droogt, is dat 8 tot 15 cent duurder dan één keer een volle trommel.

Condensdroger versus afvoerdroger
Een afvoerdroger is gemiddeld iets energiezuiniger dan een condensdroger. Echt veel bespaar je met een condensdroger met een warmtepompsysteem of gaswasdroger. Die zijn zo'n 50% zuiniger dan gewone condensdrogers, dat scheelt je bij 3 keer drogen per week jaarlijks zo'n €35 per jaar.

 
Gratis drogen

Laat je droger staan bij mooi weer en hang je was buiten aan de lijn. Dat kost niets en het belast het milieu niet.

Onderhoud
Maak het pluizenfilter na elk beurt schoon. Zo voorkom je dat het stof ophoopt, waardoor het energiegebruik, de droogtijd en het brandgevaar toenemen.

Zet de machine uit na gebruik
Haal je wasgoed gelijk uit de trommel als de droger klaar is. Zo voorkom je onnodig energieverbruik door de antikreuk- of standby-modus.

Wasmiddel besparen

Doseren
Weeg eens hoeveel wasgoed je in de machine stopt. Past er 5 kilo in? Gebruik dan bij 2,5 kilo wasgoed maar de helft van het doseringsadvies. Gebruik driekwart bij een grote hoeveelheid wasgoed. Pas als je staat te proppen, houd je het advies van de verpakking aan.

Ingebouwde weegfunctie
Met wasmachines met een doseersysteem of doseeradvies is besparen extra makkelijk. Doordat ze je wasgoed wegen, weten ze precies hoeveel wasmiddel er nodig is.

Waterhardheid checken
Check op de site van je waterleverancier de waterhardheid in je woonplaats. Is het water erg zacht, dan heb je misschien minder wasmiddel nodig dan je dacht. Op wasmiddelverpakkingen staat het doseeradvies voor verschillende hardheden.

Tip: Naast besparen op je waskosten, kun je ook besparen als je wisselt van energieleverancier. Vergelijk energieleveranciers op basis van jouw wensen, stap eenvoudig over en bespaar op je energierekening.

Lees ook:

Check je energieverbruik met Huisbaasje

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje en waakt over je energieverbruik. Hij bestaat uit een meetset en een app. De meetstekkers passen op alle energiemeters en de Huisbaasje-app geeft je inzicht en bespaartips. Zo verlaag je eenvoudig je verbruik. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Meer informatie

Huisbaasje-

Nieuw & interessant

 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
 • Besparen-op-verzekeringen
  1 dec.

  Besparen op verzekeringen voor het gezin

  Als je gezinssituatie verandert, is het een goed idee om al je verzekeringen nog eens tegen het licht te houden. Past de dekking bij de nieuwe situatie en valt er te besparen op de premie?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule
  Nieuws  |  27 mrt.

  Voor kinderen loont sparen nog wél

  Acht op de tien jongeren van 11 t/m 16 hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Week van het geld.