icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wassen voor een gezin: besparen op waskosten

Slabbers vol etensresten, shirtjes met vlekken en misschien wel stinkende katoenen luiers: je wasmachine draait overuren sinds je een kind hebt. Dat betekent flink wat extra was- en energiekosten. Zo let je op de kleintjes.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 maart 2019

Wasmand met was

Energie besparen met wassen

Zuinig wassen

De jaarlijkse kosten voor energie- en waterverbruik van de wasmachines in onze test variëren van €40 tot €80 bij 4 keer wassen per week. Met de zuinigste wasmachine uit onze test kun je dus per jaar zo'n €40 besparen.

Vergelijk wasmachines en bekijk welke wasmachines zuinig zijn.

Temperatuur instellen

Een wasmachine verbruikt de meeste energie tijdens het opwarmen van het water. Wil je alleen kleding opfrissen? Dan kun je prima op 20°C wassen. Met 30 of 40°C verwijder je de meeste vlekken. Als de hygiëne belangrijk is, zoals bij slabbers en babykleding, was dan op 60°C of hoger.

Hotfill

Was je veel babykleding op hoge temperaturen? Overweeg dan eens een om je wasmachine geschikt te maken voor hotfill. Doordat je wasmachine dan warm kraanwater gebruikt, kun je 35% aan energiekosten besparen. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kan dit oplopen tot 40%.

Eco-programma

Gebruik het eco-programma van je wasmachine. Dan wast je machine met een iets lagere temperatuur waardoor hij minder energie verbruikt. Wel duurt het programma het langer: ongeveer 3 uur.

Wasgoed opsparen

Spaar katoenen wasgoed op. Als je één keer een volle trommel katoen wast in plaats van 2 halfvolle trommels, bespaar je per keer tot 20 cent. Doe je dat 2 keer per week? Dan kun je jaarlijks tot €30 goedkoper uit zijn.

Wassen in de daluren

Heb je een dubbele meter voor energieverbruik? Dan betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het is ook beter voor het milieu, in verband met de lagere belasting van het elektriciteitsnet tijdens deze uren.

Energie besparen met drogen

Gebruik alle capaciteit

Stop je droger vol: als je twee keer een halfvolle trommel droogt, is dat 8 tot 15 cent duurder dan één keer een volle trommel.

Om de droger vol te krijgen kun je wasgoed dat strijkdroog en kastdroog moet worden samen drogen. Stel het programma eerst in op strijkdroog. De rest van de was kan daarna verder gedroogd worden.

Bespaar met een warmtepompsysteem

Met een condensdroger met warmtepompsysteem bespaar je flink op energiekosten. Dit type is zo'n 60% zuiniger dan een luchtafvoerdroger of traditionele condensdroger. De aanschafkosten zijn hoger maar je verdient deze kosten in zo'n 8 jaar terug door de lage gebruikskosten.

Lees meer over kooptips voor wasdrogers of vergelijk wasdrogers.

Gratis drogen

Aan de lijn droog je helemaal gratis. Dan moet het wel goed weer zijn natuurlijk.

Onderhoud

Maak de pluizenfilters na elke droogbeurt schoon. Zo voorkom je dat het stof ophoopt, waardoor het energiegebruik, de droogtijd en het brandgevaar toenemen. Heb je een condensdroger, vergeet dan niet de condensor regelmatig te reinigen en bij een warmtepompdroger de filters bij de condensor.

Zet de machine uit na gebruik

Haal je wasgoed gelijk uit de trommel als de droger klaar is. Zo voorkom je onnodig energieverbruik door de antikreuk- of standby-modus.

Wasmiddel besparen

Doseren

Is de trommel niet helemaal vol? Dan kun je minder wasmiddel doseren. Bij een halfvolle trommel kun je ongeveer de helft van het doseeradvies op de wasmiddelverpakking aanhouden. Gebruik driekwart bij een grote hoeveelheid wasgoed. Moet je proppen om de was erin te krijgen, houd dan het advies op de verpakking aan.

Automatisch doseren

Met een automatisch doserende wasmachine is besparen extra makkelijk. De wasmachine past de dosering aan als je de trommel niet helemaal vult. Ook handig is een wasmachine die doseeradvies geeft gebaseerd op de hoeveelheid was in de trommel.

Waterhardheid checken

Check op de site van je waterleverancier de waterhardheid in je woonplaats. Is het water erg zacht, dan heb je misschien minder wasmiddel nodig dan je dacht. Op wasmiddelverpakkingen staat het doseeradvies voor verschillende hardheden.

Tip: naast besparen op je waskosten, kun je ook besparen als je wisselt van energieleverancier. Vergelijk energieleveranciers op basis van jouw wensen, stap eenvoudig over en bespaar op je energierekening.

Lees ook:

Bespaar op je energieverbruik

Huisbaasje geeft inzicht in je verbruik - onafhankelijk van je leverancier. In de app zie je precies wat je verbruikt, teruglevert en hoeveel je verdient.

  • Inzicht in je energieverbruik
  • Bespaar gemiddeld €75 op gas en €50 op stroom
  • Direct overstappen in de app

Meer over Huisbaasje

Huisbaasje-

Nieuw & interessant