Buitenlandse webshops: onveilig kinderspeelgoed
Lauri ten Grotenhuis Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:20 januari 2022
Update 2021
In de zomer van 2021 onderzocht de Engelse consumentenorganisatie Which? 28 stukken speelgoed van webwinkels. Het gaat om Amazon marketplace, Aliexpress, eBay en Wish.
Twaalf stuks voldeden niet aan alle veiligheidseisen. Producten hebben kleine onderdelen of te lange koorden waardoor kinderen kunnen stikken. Ze hebben scherpe randen of punten waar kinderen zich aan kunnen bezeren. Bij speelgoed met batterijen of dat magnetisch is waren de batterijen en de magneten te makkelijk toegankelijk. Die kunnen dan mogelijk worden ingeslikt.
De meeste problemen waren er met speelgoed dat gekocht was bij Wish. Wij kochten in de zomer van 2021 ook magnetisch speelgoed bij Amazon. Dit speelgoed was makkelijk te breken waardoor de magneten toegankelijk waren. Ook de Denen vonden problemen met magnetisch speelgoed in 2021. Een aantal stukken speelgoed dat in hun test van 2019 niet veilig bleek konden ze weer online bestellen.
Onderzoek 2019: Wat is het probleem?
Onze Deense collega's kochten in 2019 21 stukken speelgoed bij Wish.com. De producten zijn gecheckt op hun veiligheid aan de hand van de belangrijkste onderdelen van de EN71-1 veiligheidsnorm. Hieraan moet speelgoed voldoen om veilig gebruikt te kunnen worden.
19 producten voldeden niet aan één of meer eisen:
- 12 producten hadden te kleine onderdelen; die kunnen een verstikkingsgevaar opleveren. In 4 producten waren die onderdelen direct toegankelijk, bij de andere 8 producten waren kleine onderdelen toegankelijk na een impact, val of trektest.
- 4 producten hadden een vorm waarmee ze in de keel van een klein kind zouden kunnen blijven steken.
- 2 producten hadden een te lang koord waar er gevaar is voor wurging.
- bij 2 producten was de verpakking het probleem.
- bij 1 product kon zonder enig probleem de vulling van het speelgoed bereikt worden.
- twee zuignapjes waren te klein waardoor ze een verstikkingsgevaar opleveren.
- bij 1 product waren de knoopcelbatterijen toegangelijk zonder dat er een schroevendraaier of een ander stuk gereedschap aan te pas moest komen. Het inslikken van een batterij kan levensgevaarlijk zijn.
Om welke producten gaat het?
Wat hebben de Denen gedaan?
De Denen hebben Wish.com op de hoogte gesteld van hun bevindingen.
Wat kun je zelf doen?
- Schud, trek, wrijf en ruik en bij twijfel: koop het niet.
- Let op het leeftijdsadvies.
- Koop ongelakt massief hout.
- Check of de batterijen niet te bereiken zijn zonder gereedschap.
- Check op de aanwezigheid van keurmerken.
- Check of er contactgegevens van de fabrikant op de verpakking staan.
Nieuw & interessant
- Test | 5 jul.
Test problemen bij pakketbezorging
Tijdens de coronaperiode kregen we veel klachten over pakketbezorging. Zijn er inmiddels minder problemen? We vroegen het aan ruim 20.000 panelleden en analyseerden de klachten. - Nieuws | 16 mei
Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu
18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden. - 7 mrt.
Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken
Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA). - 22 feb.
Webwinkels zonder achteraf betalen
Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.