Buitenlandse webshops: onveilig kinderspeelgoed

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 20 januari 2022

Update 2021
In de zomer van 2021 onderzocht de Engelse consumentenorganisatie Which? 28 stukken speelgoed van webwinkels. Het gaat om Amazon marketplace, Aliexpress, eBay en Wish.
Twaalf stuks voldeden niet aan alle veiligheidseisen. Producten hebben kleine onderdelen of te lange koorden waardoor kinderen kunnen stikken. Ze hebben scherpe randen of punten waar kinderen zich aan kunnen bezeren. Bij speelgoed met batterijen of dat magnetisch is waren de batterijen en de magneten te makkelijk toegankelijk. Die kunnen dan mogelijk worden ingeslikt.
De meeste problemen waren er met speelgoed dat gekocht was bij Wish. Wij kochten in de zomer van 2021 ook magnetisch speelgoed bij Amazon. Dit speelgoed was makkelijk te breken waardoor de magneten toegankelijk waren. Ook de Denen vonden problemen met magnetisch speelgoed in 2021. Een aantal stukken speelgoed dat in hun test van 2019 niet veilig bleek konden ze weer online bestellen.
Lees ook: batterij ingeslikt: wat te doen?
Onderzoek 2019: Wat is het probleem?
Onze Deense collega's kochten in 2019 21 stukken speelgoed bij Wish.com. De producten zijn gecheckt op hun veiligheid aan de hand van de belangrijkste onderdelen van de EN71-1 veiligheidsnorm. Hieraan moet speelgoed voldoen om veilig gebruikt te kunnen worden.
19 producten voldeden niet aan één of meer eisen:
- 12 producten hadden te kleine onderdelen; die kunnen een verstikkingsgevaar opleveren. In 4 producten waren die onderdelen direct toegankelijk, bij de andere 8 producten waren kleine onderdelen toegankelijk na een impact, val of trektest.
- 4 producten hadden een vorm waarmee ze in de keel van een klein kind zouden kunnen blijven steken.
- 2 producten hadden een te lang koord waar er gevaar is voor wurging.
- bij 2 producten was de verpakking het probleem.
- bij 1 product kon zonder enig probleem de vulling van het speelgoed bereikt worden.
- twee zuignapjes waren te klein waardoor ze een verstikkingsgevaar opleveren.
- bij 1 product waren de knoopcelbatterijen toegangelijk zonder dat er een schroevendraaier of een ander stuk gereedschap aan te pas moest komen. Het inslikken van een batterij kan levensgevaarlijk zijn.
Om welke producten gaat het?
Wat hebben de Denen gedaan?
De Denen hebben Wish.com op de hoogte gesteld van hun bevindingen.
Wat kun je zelf doen?
- Schud, trek, wrijf en ruik en bij twijfel: koop het niet.
- Let op het leeftijdsadvies.
- Koop ongelakt massief hout.
- Check of de batterijen niet te bereiken zijn zonder gereedschap.
- Check op de aanwezigheid van keurmerken.
- Check of er contactgegevens van de fabrikant op de verpakking staan.
Nieuw & interessant
- 19 mei.
Buitenlandse webshops: onveilige koolmonoxide- en rookmelders
Wie een koolmonoxide- of rookmelder koopt moet er op kunnen vertrouwen dat deze op het juiste moment afgaat. Melders van buitenlandse webwinkels kunnen het hierin laten afweten. - Nieuws | 8 feb.
Tinder discrimineert op basis van leeftijd
Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in 6 landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna 6 keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen. - Test | 3 feb.
Test problemen bij pakketbezorging
We kopen meer dan ooit online. En dus neemt ook het aantal klachten over pakketbezorging toe. De drukte door corona verklaart veel, maar niet alles. Wat gaat er precies mis? We vroegen het aan ruim 12.000 panelleden en analyseerden de klachten. - 28 jan.
Buitenlandse webshops: onveilige helmen
Onze Italiaanse collega’s deden onderzoek naar de veiligheid van helmen die je kunt kopen bij buitenlandse webwinkels.