icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Buitenlandse webwinkels: slaapproducten voor baby's en kleine kinderen

Schattige gebreide slaapzakjes en super zachte babynestjes. Ze zien er leuk uit, maar zijn niet zonder gevaar.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Soft cotton baby bed with pillow 1200x800

Wat is het probleem?

Buitenlandse webwinkels verkopen veel producten voor baby's en kleine kinderen. Deze voldoen niet aan de Europese richtlijnen voor veiligheid.

Babynestjes

Sommige babynestjes worden aangeprezen als een slaapplek. Maar een babynestje is geen veilige slaapplek. De veiligheid van babynestjes is niet aangetoond. Fabrikanten raden ze vaak aan tot leeftijden waarop baby’s meestal allang kunnen omrollen.

Rebreathing en overlijden

Baby's kunnen tegen de rand aan komen te liggen waardoor ze geen zuurstof meer binnenkrijgen, maar uitgeademende lucht (rebreathing). Als dit te lang duurt, kan je baby zichzelf verdoven. En in het ergste geval kan hij erdoor overlijden. 

Stikken

Bij babynestjes waarbij aan de onderkant een koord of lint zit waarmee je de randen aan elkaar vastmaakt, is er ook een risico. Er ontstaat dan een ruimte waar een kindje zijn hoofdje door kan steken. De baby kan klem komen te zitten en zou kunnen stikken. Er zijn terugroepacties voor zulke producten geweest.

Ook worden er babynestjes aangeboden met een kussentje. Kussentjes worden tot 12 maanden sterk afgeraden voor baby's. En kinderen jonger dan 2 jaar kunnen ook beter geen kussen gebruiken. 

Slaapzakjes

Onze Engelse collega's van Which? onderzochten in september 2020 verschillende babyslaapzakjes, Geen van de 9 slaapzakjes die ze kochten voldeden aan de veiligheidseisen. Ze kochten de producten bij AliExpress, Amazon Marketplace, eBay, Etsy en Wish. De problemen zijn: 

 • Te grote nekopeningen waardoor de baby in de zak kan zakken en er een risico is op stikken.
 • Onjuiste warmte-indicaties (TOG) waardoor je een slaapzak onder de verkeerde omstandigheden kunt gebruiken. Een baby kan dan oververhit raken.
 • Labels die te lang zijn waar een teen of vinger in kan blijven haken, of die op een verkeerde plek zitten.
 • ontbreken van de veiligheidsinformatie. 
 • de aanwezigheid van een cappucion; slaapzakjes voor baby's horen geen cappucion te hebben. 

Bij ons onderzoek in 2021 kwamen we online producten tegen die als slaapzak werden aangeboden maar die helemaal geen schouderbanden hadden waardoor baby's heel eenvoudig in de zak kunnen wegzakken. Ook hadden slaapzakken houten knopen die niet zijn toegestaan of te lange draden. 

Wat kun je zelf doen?

Volg onze adviezen op voor veilig slapen en houdt rekening met de kooptips voor slaapzakjes en andere producten voor in de slaapkamer. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Online kopen

Nieuw & interessant

 • online-winkelen
  Nieuws | 19 jan.

  Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza

  De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot.
 • nepwebshop-veilig-internet
  14 dec.

  Professionele nepshops met luxe artikelen

  Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Als je oplet kun je ze herkennen.
 • Artikel_incassomaatregelen
  Nieuws | 13 dec.

  Verdubbeling schade door nepshops

  De politie meldt dat in 2022 het aantal aangiften over malafide webwinkels licht is gedaald ten opzichte van 2021. De schade per gedupeerde verdubbelde echter van €156 naar €347.
 • winkelstraat leeg
  8 nov.

  Nepaanbiedingen

  Om nepaanbiedingen tegen te gaan komt er een nieuwe wet. Wij zochten uit of winkels zich al aan de nieuwe wetgeving houden. Dat doen ze lang niet allemaal. En een aantal winkels was zelfs niet op de hoogte van de nieuwe wetgeving.